9 no'lu tramvay güzergâhı (Anvers)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
9 no'lu Tramvay Hattı
Genel bilgiler
YerAnvers, Belçika
İlk - Son durak
  • Linkeroever P+R
  • Deurne - Eksterlaar
İstasyonlar18
Web sitesiDe Lijn, [1]
Hizmet
TürüTramvay
SistemAnvers tramvayı

Tramvay yolu 9, Anvers tramvay hattında, Plantin ve Van Eeden istasyonları arasındaki Anvers metro ağını kullanarak güney Deurne'deki Eksterlaar mahallesini Linkeroever'e bağlayan bir rotadır.[1] Günümüz rotası, ağ haritasının revizyonunun bir parçası olarak 1 Eylül 2012'de resmi olarak açıldı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihi rota (-1953)[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk tramvay rotası 9 no, aslında Meirbrug, Stadspark ve Dageraadplaats üzerinden bir yörünge kullanarak, Eilandje mahallesi yakınındaki Van Schoonbekeplein ile Anvers-Berchem istasyonu arasında bir rota işletiyordu. Ancak 1953 yılında, tramvay yolları kesildi ve güzergâh, aynı güzergâhı takip eden 9 numaralı otobüs güzergâhıyla değiştirildi. Daha sonra, otobüs güzergâhı 9, Berchem istasyonundan yine Berchem'deki Fruithoflaan'a uzatıldı.

Yeni tramvay güzergâhının açılmasının ardından 9 numaralı otobüs güzergâhının işletmesine ara verildi.[2] Berchem istasyonu ve Fruithoflaan arasındaki yörünge sonradan yeni oluşturulan ve daha sonradan Mortsel'in ve ya Lier, Waarloos veya Kontich olarak devam edecek 90, 91 ve 92 numaralı otobüs güzergâhlarına aktarıldı.[3] 2014 yılında, Fruithoflaan'a daha iyi hizmet verebilmek için bu hatların yörüngesi biraz değiştirildi ve daha önceki 9 numaralı otobüs hattının eski rotasına devam edildi.[4]

Günümüz rotası (2012-)[değiştir | kaynağı değiştir]

Zurenborg tramvay durağı

1 Eylül 2012'de resmi olarak, Linkeroever - Eksterlaar güzergâhındaki 9 numaralı tramvay hattı Anvers toplu taşıma ağının büyük ölçekli yeniden çizilmesinin bir parçası olarak açıldı. Yeni rota, Eksterlaar-Berchem istasyon yörüngesinde 11 numaralı tramvay rotasının yerini aldı, Berchem ile Linkeroever arasında yeni bir aktarma bağlantısı getirildi.[5] Berchem istasyonu ile Plantin aktarma istasyonun arasındaki bu güzergâh tramvay ağının ve aktarma noktasının başlangıcı olarak kullanılmakta. Öncesinde bu güzergâh yalnızca depolar ile varış noktaları arasında çalışan tramvaylar için kullanılmaktaydı.

Bu güzergâhta, 9 nolu hattın açılmasıyla birlikte, ünlü Art Nouveau Zurenborg mahallesinde bulunan Zurenborg adlı yeni bir tramvay durağı da inşa edildi.[6] Bu durak şu anda tüm Anvers tramvay ağında bir ada platformundan yararlanan tek duraktır. Anvers'teki tramvayların genellikle sadece tarafta kapıları olduğundan, 9. rotadaki tramvayların durakta dururken yolun sol tarafında beklenilmesi gerekiyor.

Plantin-Berchem istasyonu yörüngesinde Cuperus adlı ikinci bir durak da planlandı, ancak henüz inşa edilmedi.[7]

İstasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sayı İstasyon
1 P+R Linkeroever
2 A. Van Cauwelaert
3 Halewijn
4 Van Eeden
5 Groenplaats
6 Meir premetro station
7 Opera
8 Diamant
9 Plantin premetro station
10 Zurenborg
11 Berchem
12 Groenenhoek
13 Apollo
14 De Preter
15 Te Boelaarpark
16 Cruyslei
17 Jozef Verboven
18 Deurne - Eksterlaar

Renk[değiştir | kaynağı değiştir]

9. hat üzerindeki tramvaylar, 9 numarayı ve güzergâhı turuncu bir arka planı gösteren beyaz metin kombinasyonunu kullanır.

Demiryolu Taşıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

9. hat üzerindeki çoğu tramvay daha modern HermeLijn tipindedir. Bununla birlikte, daha eski bağlı PCC arabaları hala rota üzerinde ara sıra görülebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "9 Linkeroever - Eksterlaar". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "District en De Lijn praten over alternatieven bus 9". Gazet van Antwerpen (Felemenkçe). http://www.gva.be/cnt/aid1143740/district-en-de-lijn-praten-over-alternatieven-bus-9. 27 Mart 2012. 
  3. ^ "Network map Antwerpen - Edegem - Mortsel - Zwijndrecht" (PDF). 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "Bussen rijden binnenkort weer in Fruithoflaan". Het Nieuwsblad (Felemenkçe). 7 Mart 2014. 9 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021. 
  5. ^ "Tramwijzigingen Antwerpen". ANieuws (Felemenkçe). 24 Şubat 2012. 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021. 
  6. ^ "Stop Antwerpen-Zurenborg". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "FIETSOSTRADE IN DE STANLEYSTRAAT EN CUPERUSSTRAAT". Gazet van Zurenborg (Felemenkçe). 11 Şubat 2016. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]