9. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
9. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi
TürüYasama organı toplantısı
KonumMoskova
ÜlkeRusya SFSC
İlk düzenlenme23 Aralık 1921
Son düzenlenme28 Aralık 1921
OrganizatörTüm-Rusya Sovyetleri Kongresi
Katılım1991 delege

9. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi veya resmi adıyla 9. Tüm-Rusya İşçi, Köylü, Asker ve Kazak Sovyetleri Kongresi, 23-28 Aralık 1921 tarihleri arasında Moskova'da toplanan dokuzuncu Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi'dir.[1]

Kongrede tartışılan konular arasında Sovyet hükûmetinin iç ve dış politikası, Yeni Ekonomi Politikası, tarım, açlığa karşı mücadele, sanayinin gelişmesi, dönüşümü, Çeka'nın NKVD ve Devlet Politik İdaresi'ne dönüşümü vardı. Kongre, 8. Kongre'de onaylanan GOELRO planının uygulama yöntemlerini belirleyen Halk Komiserleri Konseyi'nin "RSFSC'nin Elektrifikasyonu Üzerine" kararını onayladı.

Katılımcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kongrede, 1.630'u oy kullanma hakkı bulunan toplam 1991 delege yer aldı. Delegelerin %39'u işçi, %32,5'i memur, %20'si köylülerden oluşuyordu. Delegelerin %8,5'i "diğer" olarak listelendi. 1522 delege ya Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) üyesiydi ya da parti üyeliği için adaydı.

Kongre içeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kongre Çeka'nın NKVD ve Devlet Politik İdaresi'ne dönüşümünü onayladı. Yeni Ekonomi Politikası'nın uygulanmasını değerlendiren kongre, tarımın gelişmesini öncelikli bir görev olarak kaydetti. Tarımı teşvik eden tedbirler alınması, uzun vadeli bir borçlanma, köylü topluluklarının kooperatif seçimi kararları alındı. Enflasyonla mücadelede ve ruble döviz kurunun istikrar kazanmasına yönelik tedbirler sağlayan finansman ve bütçe kararnamesi onaylandı. 86 üye ve 127 adayı içeren Tüm Rusya Merkezi Yönetim Komitesi seçildi. İlk defa, Rusya Merkez Yürütme Komitesi'ne Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan'dan temsilciler katıldı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Девятый Всероссийский съезд Советов рабочих, крестьянских, красноармейских и казачьих депутатов. Стенографический отчет. — М, Изд. ВЦИК, 1924 — 208 с. (Rusça) 15 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 11 Ocak 2019.
  2. ^ Съезды Советов Союза ССР, союзных и автономных советских социалистических республик. Сборник документов, 1917—1937, т. 1, М., 1959.