Yedi Numara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(7 Numara sayfasından yönlendirildi)
Yedi Numara
Dizinin açılış jeneriği
FormatTelevizyon dizisi
TürGençlik
Komedi
SenaristAyça Mutlugil
Nuray Uslu
Oya Yüce
Volkan Girgin
YönetmenHaluk Bener
Sadullah Celen
BaşrolŞebnem Sönmez
Engin Alkan
Tuba Erdem
Okan Selvi
Ayça Mutlugil
Nuray Uslu
Gülden Güney
Volkan Girgin
Açılış müziğiYedi Numara Jenerik
BesteciSerdar Kalafatoğlu
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı3
Bölüm sayısı92
Yapım
YapımcıOya Yüce
MekânÜsküdar, Kandilli
(1-13)
Arnavutköy, Beşiktaş (14-92)
Görüntü yönetmeniNilgün Naşçacı
Gösterim süresi40-45 dakika
Yayın bilgileri
KanalTRT 1
Görüntü formatı4:3
Ses formatıStereo
Yayın tarihi9 Ekim 2000 (2000-10-09) - 23 Haziran 2003 (2003-06-23)[1]
DurumuSona erdi
Kronoloji
İlişkili programlarTers Köşe (dizi)

Yedi Numara, 9 Ekim 2000 ile 23 Haziran 2003 tarihleri arasında TRT 1'de yayımlanan gençlik ve komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini; Şebnem Sönmez, Engin Alkan, Tuba Erdem, Okan Selvi, Ayça Mutlugil, Nuray Uslu, Gülden Güney ve Volkan Girgin paylaşmaktadır. Oya Yüce tarafından yaratılan dizi, İstanbul'da aynı üniversitede okuyan ve aileleri başka şehirde yaşayan dört kız arkadaş ve köyden gelen iki erkek kuzenin birlikte aynı evde ve çevresinde yaşadıkları olayları konu alır.[2]

Dizi, Haziran 2002'de yayımlanan 75. bölümüyle final yaptı. Fakat, 2002 yazında TRT'ye gelen yoğun istek ve talepler üzerine yeniden devam etme kararı aldı. Yayımlandığı gün reytinglerde ilk sıralarda yer alan dizi, 23 Haziran 2003 tarihinde yayımlanan 92. bölümüyle final yaparak sona erdi. 2000'li yıllar boyunca ara ara TRT 1 ekranlarında ve farklı kanallarda yayımlanmasıyla popüleritesini koruyan ve çok izlenen Yedi Numara, Türk televizyon tarihinin en çok tekrarı yayımlanan televizyon dizilerinden biridir. Dizide dört kız arkadaş, Vahit'in evini kiralar. Fakat Vahit'in akrabaları evin alt katına yerleşince anlaşamayan gençler zamanla birbirine kaynaşır. Gençlerin aralarında ve etrafında gerçekleşen olaylar esnasında dizinin ilerleyen bölümlerinde Sabit Ballıoğlu, Yusuf Güdük, Berat, Asiye, Deniz ve Evren gibi karakterler de dâhil olur.

TRT 1 dâhil olmak üzere çeşitli kanallarda yayınlanan gençlik dizileri arasında listelerde ve reytinglerde üst sıralarda yer alarak Türkiye'nin en başarılı gençlik dizilerinden birisi olmuştur.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Birbirlerine çılgınlar gibi âşık, ama çocukları olmayan bakkal Vahit ve eşi Zeliha, yıllar önce köyden İstanbul'a kaçmıştır. Vahit, babasını ikna ederek kelepir bir ahşap evi satın almıştır. Vahit ve Zeliha, bu evi yıllarca öğrenci gençlere kiralayarak hem geçimlerine katkı sağlarlar, hem de öğrencilere bir ana gibi sahip çıkan Zeliha'nın çocuk özlemini dindirmeye çalışırlar.

Günlerden bir gün, 7 numaralı ahşap evin üst katını çevre mühendisliği öğrencisi dört kız tutar. Birbirlerini yurtta tanımışlar ve hemen kaynaşmışlardır. Hepsi, Anadolu'nun büyük kentlerinden, üniversite okumak amacıyla İstanbul'a gelmiştir. Bir gün Bakkal Vahit'in, memleketteki ağabeylerinden ikisinin oğullarının da İstanbul'da üniversite kazanacağı tutar. Başka bir ağabeyinin oğlu da, babasını üniversiteyi kazandım diye kandırarak ticarette büyük atılımlar yapmak amacıyla "Akarı yok kokarı yok, temiz iş." felsefesi ile amca oğullarının arasına karışır. Katıksız taşralı olan ve daha önce İstanbul'a dair hiçbir fikirleri olmayan bu üç delikanlı da, 7 numaranın alt katına yerleşir.[3]

Bölüm formatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedi Numara'nın bir bölümü yaklaşık 40-45 dakikadır. Yeni bölüm yayımlanmadan önce bir önceki bölümün ayrıntılı bir özeti gösterilir. Olay hikâyesi olduğu için bölümler birbirleriyle bağlantılıdır, bölüm genellikle en heyecan verici yerde kesilir ve sonraki bölüm o sahnenin hemen öncesinden başlar. Dizide sık sık karakterlerin yaşadığı olay sonrasında mekan ve dış çekim görüntülenir. Her bölümden önce karakterin görüntülerinin ve oyuncu isimlerinin olduğu bir jenerik gösterilir.

Çekim yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin ilk 13 bölümünün çekildiği, Üsküdar Kandilli'deki tarihi köşk.

Dizi'nin konusu İstanbul'da geçmektedir. Vahit ve Zeliha Ballıoğlu'nun iki katlı müstakil evleri Üsküdar'ın Kandilli semtinde yer alan Derman sokakta bulunmaktadır. Bu ev dizinin 1-13 bölümleri arasında çekilen bölümlerinde kullanıldı ve olayların çoğu burada gerçekleşir. Evin üst katında dört kız öğrenci, alt katında ise üç erkek öğrenci kalmıştır. Dizinin 13. bölümünden sonra Beşiktaş, Arnavutköy'de bulunan dört katlı bir evde çekilmeye başlandı. 14. bölümden finale kadar sürecek olan bölümler bu evde çekildi. Dizinin bazı dış çekimleri Beşiktaş sahili ve civarda yer alan mekânlarda çekildi. Bunun yanı sıra dizinin bazı bölümleri şehir dışında çekildi.[4]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin müzikleri Serdar Kalafatoğlu'na aittir. Yedi Numara'dan önce Star TV'de yayınlanan Bizim Sokak adlı dizinin müziklerini de bestelemiştir. Ayrıca, Yedi Numara yayınlandığı dönem Küçük Besleme ve Aşk Meydan Savaşı dizilerinin de müziklerini yapmaktaydı. Dizide jenerik müziğinin yanı sıra birçok müzik bestelendi. Ayrıca dizide yer alan karakterlerle özdeşleşen müziklerde oldu. Yedi Numara'nın müzikleri enstrümantaldir. Piyano, gitar, bağlama, yan flüt ve elektro gitar gibi enstrümanların yanı sıra dijital seslerde kullanıldı.[5]

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizide ana karakterler ve yan karakterlerin yanı sıra birçok oyuncu da kısa rollerde yer almıştır. Demet Evgar, Gürkan Uygun, Binnur Kaya, Ali Atay, İlker Ayrık, Bülent İnal, Bülent Alkış, Mustafa Üstündağ, Engin Hepileri, Asuman Dabak, Yurdaer Okur, Şeyla Halis, Serdar Orçin, Ahu Türkpençe, Arda Öziri, Arda Kural ve Beyazıt Öztürk gibi sanatçılar farklı rollerde kısa sahnelerde rol aldılar.[6]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Zeliha Ballıoğlu (Şebnem Sönmez): Zeliha, tipik bir ev hanımıdır lakin çocuklarının olmayışıyla annelik duygusunu "koç"larında ve "piliç"lerinde bulur. Aşırı evhamlıdır ve panikleyince korkunç felaket senaryoları üretir bu durum da Vahit'i son derece sinir eder.
  • Vahit Ballıoğlu (Engin Alkan): Dizide bakkal olarak başlar sonraları farklı işler bulur, yeğenleri onu delirttiğinde terlikler havada uçuşur. Zeliha ile Vahit çocukları olmamasına rağmen birbirine delice âşıktır. Geçimlerini mantıcı dükkanı ve evden sağlarlar.
  • Armağan Erdem (Tuba Erdem): Çevre Mühendisliği bölümü öğrencisidir ve Bursalıdır. Evde en mantıklı düşüneni ve pratiğe uygulayanıdır. Çoğu zaman düşüncelerini uzun cümlelerle ifade eder. Anne ve babasını çocukluğunda geçirdiği bir trafik kazasında kaybetmiş ve abileri Ayhan ve Adnan ile amcaları tarafından büyütülmüştür. Zamanla Haydar'la birbirlerine âşık olurlar. Daha sonra teyzesi Nilüfer'i affeder ve birbirilerine kavuşurlar.
  • Rüya Uslu (Nuray Uslu): Çevre Mühendisliği bölümü öğrencisidir ve İzmirlidir. Birçok şeyden korkar ve ağlamaya başlar. Hemen bunalıma girebilir. Türk filmlerine bayılır. Kendisinden üç yaş küçük Ezgi adında bir kız kardeşi vardır. Cansu'nun şakalarından korkar ve çoğunlukla Armağan'a şikayet eder. Erkekler ve alışveriş konusunda Ayten ile daha iyi anlaşır. Şıpsevdi bir kişiliği vardır. Bölüm başlarında Erkan ile sevgili olurlar ancak daha sonra stajyer doktor Deniz ile çıkmaya başlarlar. En son ise Evren ile sevgili olurlar ve ilişkileri uzun süreli devam eder.
  • Ayten Mutlugil (Ayça Mutlugil): Çevre Mühendisliği bölümü öğrencisidir ve Ankaralıdır. Asker emeklisi Demir bey ve Mahpeyker hanımın kızlarıdır. Oldukça çapkındır ve sevgilisi birden çoktur. Bakıma ve güzelliğe önem verir ve Recep'le sürekli kavga eder.
  • Cansu Güney (Gülden Güney): Çevre Mühendisliği bölümü öğrencisidir ve Antalyalıdır. Evin şakacısıdır. Orta halli bir ailenin kızıdır ve Mert adında bir erkek kardeşi vardır. Dizinin başlarında Mustafa (Ahmet Saraçoğlu) diye birisine âşıktır. İlerleyen bölümlerde sevgili olurlar ancak ihanet sonrası ayrılırlar ve daha sonra Yusuf Güdük'le nişanlanırlar.
  • Recep Ballıoğlu (Volkan Girgin): Üniversite için İstanbul'a gelmiştir. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümünde okur ama okuduğu bölümün ismini söyleyemez. "Müsrüflüğün lüzumu yok." en çok kullandığı repliğidir. Meryem'in sözlüsüdür.
  • Haydar Ballıoğlu (Okan Selvi): Bir matematik dehasıdır. Dehasını soğana borçlu olduğunu söyler. Hazırlıktayken asistan olur. Armağan'a âşıktır. Klasik repliği "Herhâlde, galiba, sanırsam."dır.

Yan karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Satılmış Ballıoğlu (Ruhi Sarı): "Akarı yok, kokarı yok. Temiz iş." felsefesinin sahibidir. Dizide yaklaşık 10 bölüm oynadıktan sonra senaryo gereği Hollanda'ya işçi olarak gider.
  • Sabit Ballıoğlu (Olgun Şimşek): Recep'in abisi, Haydar'ın ise kuzenidir. Aktörlük peşinde koşmuştur ve İstanbul'a gelmiştir. Kendisinden "Tarık Arkın" diye bahseder. Esprili bir kişiliği vardır ancak vurdumduymazlığı nedeniyle amcası Vahit ile hiç anlaşamazlar.
  • Meryem (Sedef Pehlivanoğlu): Diziye Satılmış'a görücü olarak girer. Saf ve unutkandır. Ayrıca aklı her zaman karışıktır ve kimsenin ismini hatırlayamaz. Daha sonraları Vahit'in açtığı mantıcıda çalışmaya başlar. Recep ile sözlenirler. Dizinin ilk on üç bölümü ve sonrasındaki ağız değişikliği göze batmıştır.
  • Asiye (Özlem Türkad): Diziye Satılmış'ın söz verip kaçtığı dul kadın olarak girer. Karadenizlidir. 11. bölümde eve Satılmış'ı beklemek için gelir. Daha sonraları Zeliha'nın ablasının oğlu Berat ile evlenir ve Kadir isminde bir çocukları olur.
  • Berat Çolağangiller (Aşkın Şenol): Zeliha'nın ablası Zaliha'nın oğludur ve Vahit'in mantı salonunda çalışır. Asiye ile evlenmiştir. Annesinin, 7 numaranın kamulaştırılması üzerine yeni ev alması için Vahit'e borç vermesine karşılık Zeliha teyzesince bakılma sözü almış ve eve yerleşmiştir. İlk bölümlerde cimri ve üçkâğıtçı biri olarak hiç sevilmezken, yıldırım düşmesi sonucu girdiği komadan tövbekâr olarak uyanmıştır.
  • Yusuf Güdük (Çağlar Çorumlu): Diziye sonradan girmiştir, Cansu'nun belalısı olarak karşısına çıkar. Uzun çabaları sonrasında Cansu'yla nişanlanır. "Ah Le Yar" türküsünü çok sever. Çevresindekilere Aslanım diye hitap eder.
  • Evren (Taner Ertürkler): Rüya ile sevgilidir. Sakin bir kişiliğe sahiptir. Tüm herkesle iyi anlaşmaktadır ve orta yolcudur.
  • Deniz (Cenk Tunalı): Tıp fakültesinde okumaktadır. Rüya'nın eski erkek arkadaşıdır ve ortamlarda sürekli soğuk espriler ve şakalar yapmaktadır.
  • Fidan (Damla Özen): Çevre Mühendisliği bölümünde okumaktadır. Armağan, Ayten, Cansu ve Rüya'nın sınıf arkadaşıdır. Kızlarla, Haydar ve Recep arasındaki sorunlarda arabuluculuk görevini üstlenir.
  • Behiye (Dikmen Seymen): Zeliha'nın komşusudur ve mantıcıda çalışmaktadır. Meryem'in de akrabasıdır.

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Sezon finali Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Pazartesi 22.00[7] 9 Ekim 2000 9 Temmuz 2001[8] 39 1-39 2000-2001 TRT 1
2. sezon Pazartesi Eylül 2001 Haziran 2002
(1. Final)
36 40-75 2001-2002
3. sezon Pazartesi 20.50 Mart 2003 23 Haziran 2003
(2. Final)
17 76-92 2002-2003

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nasreddin Hoca Mizah Ödülü
  • Medyanın En İyileri 2001 (En İyi Yerli Dizi)
  • Radyo TV Gazeteciler Derneği 24. Radyo Tv Oskar Ödülü
  • Ankara Üniversitesi Hukukçular Cemiyeti Derneği (En İyi Yerli Dizi)
  • Büyük Kolej Yılın İletişimcileri Ödülü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Milliyet - 9 Ekim 2000 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "TRT 1 - Yedi Numara". TRT 1. 26 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  3. ^ "Yedi Numara oyuncuları kimlerdir, konusu nedir? Yedi Numara nerede, kaç yılında çekildi?". Milliyet. 2 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  4. ^ "Yedi Numara nerede çekildi?". Sporx. 18 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  5. ^ "Serdar Kalafatoglu". IMDb. Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  6. ^ "Yedi Numara oyuncuları kimlerdir, konusu nedir? Yedi Numara nerede, kaç yılında çekildi?". Milliyet. 2 Mayıs 2020. 25 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2024. 
  7. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; İmdb-Yedi Numara isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  8. ^ {{Web kaynağı | url = https://m.imdb.com/title/tt0992966/ 21 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.