2023 Pentagon belge sızıntıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nisan 2023'te, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait gizli belgeler; Twitter, Telegram ve 4chan üzerinde paylaşılmaya başlandı. Belgeler genel olarak 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgiliydi ama aynı zamanda Kuzey Kore, Çin, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle ilgili istihbarat değerlendirmelerini de içeriyordu. Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları'nda bir havacı birinci sınıf olarak görev yapan Jack Teixeira'nın, ailesinin Dighton'daki evinde belgelerin çıktılarını fotoğrafladığı ve bunları anlık mesajlaşma platformu Discord'daki "Thug Shaker Central" adlı bir sunucuda paylaştığı iddia edildi. Şubat sonu ve Mart başında belgeler, video oyunu Minecraft ile ilgili bir sunucunun ve İngiliz-Filipinli bir YouTuber'ın Discord sunucuları üzerinde de paylaşıldı. Nisan ayında bir 4chan kullanıcısı, web sitesinin siyasi panosu /pol/ üzerinde belgelerin birkaçını yayınladı. Belgeler daha sonra Rus yanlısı Telegram kanallarına yayıldı.

Belgeler, Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanlığı'nun operasyonel brifinglerini içeriyordu. Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili belgeler, hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın zor durumda olduğu konular olduğunu gösteriyordu. Belgelerden biri, Rusya'nın kayıplarının daha yüksek olduğunu öne sürerken, Bahmut Muharebesi ile ilgili birkaç belge, Ukraynalıların Rus kanat manevralarına ve bölgedeki ikmal kıtlıklarına karşı koymada zorluklar yaşadıklarını gösteriyordu. Ek olarak, Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU ve paramiliter örgüt Wagner Grubu'nun Rus yanlısı propagandalarını gösteren çok sayıda belgeler bulunuyordu. Aynı zamanda Rusya'nın diğer ülkeler arasındaki ilişkileri ele alınıyordu. Diğer belgeler de, Wagner Grubu'nun NATO üyesi Türkiye'den silah edinme girişimleri olduğunu gösteriyordu. Birkaç belge de, Mossad'ın vatandaşları yargı reformu protestolarına katılmaya teşvik ettiğini iddia ediyordu.

Sızıntı, Amerika Birleşik Devletleri ile Five Eyes arasında diplomatik bir krize yol açtı. Konu; Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray da dahil kurumlar arası bir grup ile değerlendirildi. Eşzamanlı olarak, Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu, belgeleri sızdıran kişi hakkında soruşturma başlattı. ABD yetkilileri, sızıntı için Rusya'yı suçladı.[1][2] Ukrayna ve Rusya yönetimleri, belgelerin çarpıtılmış bilgilere sahip olduğunu söyledi. Sızıntılarda geçen bazı iddialar, Güney Kore ve Mısır gibi ülkeler tarafından reddedildi.[3][4] 13 Nisan'da FBI, sızıntıyla bağlantılı olarak Jack Teixeira'yı tutukladı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "New Batch of Classified Documents Appear on Social Media Sites". The New York Times. 7 Nisan 2023. 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  2. ^ Stewart, Phil; Stewart, Phil (8 Nisan 2023). "Russia likely behind U.S. military document leak, U.S. officials say". Reuters (İngilizce). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  3. ^ Choi, Soo-Hyang (11 Nisan 2023). "South Korea says leaked US intel document 'untrue', amid spying allegations". Reuters (İngilizce). 11 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2023. 
  4. ^ Chernova, Anna; Salem, Mostafa (11 Nisan 2023). "Egyptian official rejects leaked intelligence suggesting nation's military was producing weapons for Russia". CNN (İngilizce). 12 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2023. 
  5. ^ Dilanian, Ken; Kosnar, Michael; Shabad, Rebecca (13 Nisan 2023). "FBI arrests 21-year-old Air National Guardsman suspected of leaking classified documents". NBC News. 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2023.