2021 yılı ölüm listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

2021 yılında birçok önemli kişilerin ölümleri meydana geldi. İsimler ölüm tarihi altında, soyadı veya takma ad ile alfabetik sırayla bildirilir.

  • Adı, yaşı, doğumda vatandaşlık ülkesi, sonraki uyruk (varsa), hangi konu için not edildi, ölüm nedeni (biliniyorsa) ve referans.

Ocak[değiştir | kaynağı değiştir]

16[değiştir | kaynağı değiştir]

6[değiştir | kaynağı değiştir]

5[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Colin Bell, 74, İngiliz futbolcu ( Bury, Manchester City, milli takım ).
  • Jerry Berger, 87, Amerikalı halkla ilişkiler uygulayıcısı ve gazeteci ( St. Louis Post-Dispatch ), kanser.
  • José Carlos Silveira Braga, 90, Brezilyalı futbolcu.
  • Bob Brett, 67, Avustralya tenis koçu, kanser.
  • Alan Burgess, 100, Yeni Zelanda kriket oyuncusu (Canterbury ).
  • João Cutileiro, 83, Portekizli heykeltıraş, solunum yetmezliği.
  • Mluleki George, 72, Güney Afrikalı siyasetçi, Birleşik Kongre'nin kurucusu, COVID-19.
  • James Greene, 89, Kuzey İrlandalı aktör ( William and Mary, Johnny English, Empire of the Sun ). (bu tarihte ölüm ilan edildi)
  • Kim Tschang-yeul, 91, Güney Koreli ressam.
  • Tyberii Korponai, 62, Ukraynalı futbolcu ve teknik direktör ( Karpaty Lviv, Zakarpattia Uzhhorod, Kremin Kremenchuk ).
  • A. Madhavan, 86, Hintli yazar.
  • Pat Patrick, 91, Amerikan yarış takımı sahibi ( Patrick Racing ).
  • Chacha Sherly [id], 29, Endonezyalı şarkıcı, trafik kazası.
  • Bonifácio José Tamm de Andrada [pt], 90, Brezilyalı profesör, avukat ve politikacı, Milletvekili (1979–2019), COVID-19'un komplikasyonları.
  • Telly Tjanggulung, Endonezyalı politikacı, Güneydoğu Minahasa Naibi (2008–2013).
  • Vennelakanti, 63, Hintli söz yazarı ( Murali Krishnudu, Gharana Bullodu, Pellaina Kothalo ), kalp durması.
  • Pungky Purnomo Wibowo, 52, Endonezyalı ekonomist, kalp krizi.
  • Keliek Wicaksono, Endonezyalı görsel efekt sanatçısı ( 212 Savaşçı ), Citra Cup ödüllü (2018), kan kanseri.
  • Mikhail Zhelev, 77, Bulgar Olimpiyat sporcusu ( 1968, 1972 ).
  • Joseph Zong Huaide, 100, Çin Roma Katolik gizli din adamı, Sanyuan Piskoposu (1987–2003).

4[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anatoliy Butenko [uk], 82, Ukraynalı politikacı, MP (1990–1994).
  • Ronnie Burgess, 57, Amerikan futbolu oyuncusu ( Green Bay Packers ), kalp durması.
  • Sandra Hutchens, 66, Amerikan kolluk kuvvetleri yetkilisi, Orange County Şerif-Savcısı (2008–2019), göğüs kanseri.
  • Alexi Laiho, 41, Finlandiyalı death metal bestecisi, gitarist ve vokalisti (Children of Bodom, Sinergy, The Local Band). (bu tarihte ölüm ilan edildi)
  • Lee Heung-kam, 88, Hong Kong aktris ( Beyaz Saçlı Şeytan Kızın Hikayesi, Ay Işığı Rezonansı, Beni Aşkı Satın Alınamaz ).
  • Franco Loi, 90, İtalyan şair.
  • John Muckler, 86, Kanada buz hokeyi koçu ( Minnesota North Stars, Edmonton Oilers, Buffalo Sabres ) ve yönetici.
  • Elias Rahbani, 82, Lübnanlı söz yazarı ve besteci, COVID-19.
  • Tanya Roberts, 65, Amerikalı aktris ( A View to a Kill, Charlie's Angels, That '70s Show ), kan enfeksiyonu.
  • Guillermo Rodríguez Melgarejo, 77, Arjantinli Roma Katolik rahibi, San Martin piskoposu (2003–2018).
  • Albert Roux, 85, Fransız restoran işletmecisi ve aşçı.
  • MR Schunker, 96, Hintli deniz subayı, Batı Filosunu Komutan Bayrak Subayı (1976–1977), Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı (1980–1982) ve Sahil Güvenlik Genel Müdürü (1982–1984).
  • Barbara Shelley, 88, İngiliz aktris ( Lanetliler Köyü, Drakula: Karanlığın Prensi, Quatermass ve Çukur ).
  • Antoni Stankiewicz, 85, Polonyalı Roma Katolik papazı, avukat ve ilahiyatçı, Roman Rota Mahkemesi Dekanı (2004–2012).
  • Gordon "Butch" Stewart, 79, Jamaikalı otelci, Sandals Resorts and Beaches Resorts'un kurucusu ve başkanı.
  • Bambang Suryadi, 52, Endonezyalı politikacı, Milletvekili (2019'dan beri), COVID-19.
  • Xhemil Tagani [pl], 75, Arnavut aktör ( A Tale from the Past, The Return of the Dead Army ).
  • David Thompson, 84, İngiliz gıda üretim yöneticisi ve at ahırı sahibi ( Cheveley Park Stud ), Hillsdown Holdings'in kurucu ortağı, böbrek yetmezliği.
  • Kay Ullrich, 77, İskoç politikacı, MSP (1999–2003).
  • Martinus JG Veltman, 89, Hollandalı teorik fizikçi, Nobel ödüllü (1999).

3[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tasso Adamopoulos, 76, Fransız viyolacı, COVID-19.
  • Raúl Baglini, 71, Arjantinli politikacı, Milletvekili (1983–1993) ve Senatör (2001–2003).
  • Lee Breuer, 83, Amerikalı oyun yazarı ( The Gospel at Colonus ).
  • Carrie Dann, 88, Amerikan Western Shoshone yerli hakları aktivisti ve ruhani lider. (Bu tarihte ölüm ilan edildi)
  • Zoe Davison, 60, İngiliz at terbiyecisi, kanser.
  • Eric Jerome Dickey, 59, Amerikalı yazar, kanser.
  • Cornelis Feoh, 57, Endonezyalı politikacı, Doğu Nusa Tenggara DPRD üyesi (2019'dan beri).
  • Rosa Giannetta, 75, İtalyan gazeteci ve sosyolog.
  • Roger Hassenforder, 90, Fransız bisiklet yarışçısı.
  • Oyewusi Ibidapo-Obe, 71, Nijeryalı akademik yönetici, Lagos Üniversitesi Rektör Yardımcısı (2000–2007), COVID-19.
  • Naohiro Ikeda, 80, Japon voleybolcu, Olimpik gümüş madalya ( 1968 ), lenfoma.
  • Shyamji Kanojia, 65, Hintli kriket oyuncusu (Demiryolları).
  • Rabeya Khatun, 85, Bangladeşli romancı, kalp durması.
  • Dick Kulpa, 66, Amerikalı karikatürist ( Cracked, Weekly World News ), kanser.
  • Michalakis Leptos, 84, Kıbrıslı emlak geliştiricisi ( Leptos Estates).
  • Shani Mahadevappa, 88, Hintli aktör (Shankar Guru, Kaviratna Kalidasa, Guru Brahma ), COVID-19'un komplikasyonları.
  • Gerry Marsden, 78, İngiliz müzisyen ( Gerry and the Pacemakers, The Crowd ), kalp enfeksiyonu.
  • Warren McLean, Avustralyalı rock davulcusu ( Divinyls, Machinations, I'm Talking ), kanser.
  • Anil Panachooran, 55, Hintli söz yazarı ( Arabikkatha, Katha Parayumpol, Marykkundoru Kunjaadu ) ve şair, COVID-19.
  • Shaji Pandavath, 63, Hintli senarist ve film yönetmeni, kalp ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar ve düşme.
  • George F. Regas, 90, Amerikan Piskoposluk rahibi, All Saints Episcopal Kilisesi (Pasadena) rektörü (1967–1995)
  • James C. Renick, 72, Amerikalı akademik yönetici, Michigan Üniversitesi Şansölyesi -Dearborn (1993–1999) ve Kuzey Carolina A&T (1999–2006).
  • Manola Robles, 72, Şilili gazeteci.
  • Elena Santiago, 79, İspanyol yazar.
  • Ali Taher, 59, Endonezyalı politikacı, MP (1997–1999, 2014'ten beri), COVID-19.
  • Ricardo Akinobu Yamauti [pt], 71, Brezilyalı politikacı, Praia Grande belediye başkanı (1997–2000), COVID-19.

2[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cléber Eduardo Arado, 48, Brezilyalı futbolcu ( Kyoto Purple Sanga, Coritiba ), COVID-19.
  • Alex Asmasoebrata, 69, Endonezyalı otomobil yarışçısı ve politikacı, MP (1992–1997).
  • K. Balu, Hintli film yapımcısı ( Chinna Thambi, Uthama Raasa, Jallikattu Kaalai ), COVID-19'un komplikasyonları.
  • Steve Brown, 62, İngiliz müzik yapımcısı ( Manic Street Preachers, The Cult, Wham! ). (bu tarihte ölüm ilan edildi)
  • Bahrum Daido, 56, Endonezyalı politikacı, MP (2009–2019), COVID-19.
  • Oleg Danilov, 71, Rus oyun yazarı ve senarist ( Sen Benim Tek Aşkımsın, Cehennemden Cehenneme, Bana Ay Işığını Ver ), COVID-19.
  • Miquel Ferrer i Aymamí, 89, İspanyol futbolcu ( FC Barcelona, CD Condal, Real Oviedo ).
  • Rob Flockhart, 64, Kanadalı buz hokeyi oyuncusu ( Vancouver Canucks, Minnesota North Stars ), kalp krizi.
  • Marco Formentini, 90, İtalyan politikacı, Milletvekili (1992–1993), MEP (1994–2004) ve Milano belediye başkanı (1993–1997).
  • Guadalupe Grande, 55, İspanyol şair.
  • Wahid Hamed, 76, Mısırlı senarist ( Terörizm ve Kebap, Ma'ali al Wazir, Yacoubian Binası ).
  • Bernadette Isaac-Sibille, 90, Fransız politikacı, Milletvekili (1988–2002).
  • Modibo Keita, 78, Malili politikacı, Başbakan (2002, 2015–2017).
  • Vladimir Korenev, 80, Rus aktör ( Amphibian Man, Children of Don Quixote, Criminal Talent ) ve öğretmen, Rusya Halk Sanatçısı (1998), COVID-19.
  • Arsenio Lope Huerta, 77, İspanyol politikacı, Alcalá de Henares belediye başkanı (1983–1987).
  • Michael McKevitt, 71, İrlandalı cumhuriyetçi, Real IRA'nın kurucusu, kanser.
  • Neelamperoor Madhusoodanan Nair, 84, Hintli şair.
  • Aylin Özmenek, 78–79, Türk animatör, COVID-19.
  • Marek Pivovar, 56, Çek yazar ve tiyatro yönetmeni.
  • Pennsylvania Temsilciler Meclisi üyesi 42 yaşındaki Amerikalı politikacı Mike Reese (2009'dan beri) beyin anevrizmasını yırttı.
  • Don Salls, 101, Amerikan futbolu oyuncusu ( Alabama Crimson Tide ) ve antrenör ( Jacksonville State Gamecocks ).
  • Yuri Saukh, 69, Rus futbolcu ( SKA Rostov, CSKA Moskova, Sovyetler Birliği milli takımı ) ve teknik direktör.
  • Buta Singh, 86, Hintli politikacı, İçişleri Bakanı (1986–1989), Bihar Valisi (2004–2006) ve NCSC Başkanı (2007–2010), serebral hemoraji.
  • Gary Staples, 80, Amerikalı politikacı, Mississippi Temsilciler Meclisi üyesi (1988–1992, 2004–2020), kanser.
  • Subiakto Tjakrawerdaya, 76, Endonezyalı politikacı, Kooperatifler ve Küçük İşletme Bakanı (1993–1998), COVID-19.
  • Sir Brian Urquhart, 101, İngiliz diplomat, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı (1971–1985).
  • Rudolf Vatinyan, 79, Ermeni görüntü yönetmeni ( Çocukluğumuzun Tangosu ).
  • Kerry Vincent, 75, Avustralyalı pasta şefi ve televizyoncu ( Food Network Challenge ).
  • Paul Westphalia, 70, Amerikan Onur Listesi basketbolcusu ( Boston Celtics, Phoenix Suns ) ve antrenör ( Sacramento Kings ), glioblastoma .
  • Brian Whitcombe, 86, Galli rugby oyuncusu ( Keighley ).

1[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Abdul Hakim Al-Taher, 71, Sudanlı yönetmen ve oyuncu, COVID-19.
  • 44 yaşındaki Muhammed Arif, Endonezyalı siyasetçi, Tanjungpinang DPRD üyesi (2004'ten beri), kalp krizi.
  • Barry Austin, 52, İngiliz rekortmeni, ülkenin en ağır adamı, kalp krizi.
  • Clint Boulton, 72, İngiliz futbolcu ( Port Vale, Torquay United ).
  • Carlos do Carmo, 81, Portekizli fado şarkıcısı (" Uma flor de verde pinho "), anevrizma yırtıldı.
  • Ben Chafin, 60, Amerikalı politikacı, Virginia Senatosu üyesi (2014'ten beri) ve Delegeler Meclisi (2014), COVID-19.
  • Emanuele Chiapasco, 90, İtalyan beyzbol oyuncusu ( Milano Beyzbol Kulübü ), spor direktörü ve girişimci.
  • Simone Chrisostome, 97, Fransız direniş üyesi ve Holokost mağduru.
  • 81 yaşındaki İtalyan fahri konsolosu Pierantonio Costa, Ruanda soykırımı sırasında güvenli geçiş ayarladı.
  • Jan de Bie, 74, Hollandalı sanatçı.
  • Paul Delorey, 71, Kanadalı curler ve politikacı, Northwest Territories MLA (1999–2011).
  • Traude Dierdorf, 73, Avusturyalı politikacı, Wiener Neustadt belediye başkanı (1997–2005).
  • Ron Dominguez, 85, Amerikan tema parkı yöneticisi, Walt Disney Restaurants başkan yardımcısı (1990–1994).
  • Zoran Džorlev, 53, Makedon kemancı, COVID-19.
  • Mark Eden, 92, İngiliz aktör ( Coronation Street, The Top Secret Life of Edgar Briggs, An Adventure in Space and Time ), Alzheimer hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar.
  • Carlos Escudé, 72, Arjantinli siyaset bilimci ve yazar, COVID-19.
  • Cleonâncio Fonseca, 84, Brezilyalı politikacı, Milletvekili (1987–2007).
  • Seizō Fukumoto, 77, Japon aktör ( Nihon no Fixer, New Battles Without Honor and Humanity, The Last Samurai ), akciğer kanseri.
  • George Gerdes, 72, Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve aktör ( Amistad, Bats, The Girl with the Dragon Tattoo ), beyin anevrizması.
  • Dame Elmira Minita Gordon, 90, Belizean genel valisi, Genel Vali (1981–1993).
  • Bernard Guignedoux, 73, Fransız futbolcu ( Paris Saint-Germain, Monaco ) ve teknik direktör ( Valenciennes ).
  • Pablo Hernández, 80, Kolombiyalı Olimpik yarış bisikletçisi ( 1964 ).
  • Abderrahim Lahjouji, 79, Faslı inşaat yöneticisi ve politikacı, Yurttaş Kuvvetlerinin kurucusu.
  • Ishak Pamumbu Lambe, 74, Endonezyalı rahip ve politikacı, Senatör (2004–2009).
  • Floyd Little, 78, American Hall of Fame futbolcusu ( Syracuse Orange, Denver Broncos ), kanser.
  • Harald Maartmann, 94, Norveçli olimpik kros kayakçısı ( 1952 ).
  • Georg Maier, 79, Alman aktör ve tiyatro yönetmeni.
  • Mohammad-Taqi Mesbah-Yazdi, 85, İranlı İslam din adamı ve filozof, Uzmanlar Meclisi üyesi (1991–2016).
  • Misty Morgan, 75, Amerikalı country müzik şarkıcısı ( Jack Blanchard & Misty Morgan ), kanser.
  • Muspandi, 45, Endonezyalı politikacı, Doğu Kalimantan DPRD üyesi (2014'ten beri), COVID-19.
  • Norma, 74, Fransız çizgi roman sanatçısı.
  • Dhimitër Orgocka, 84, Arnavut aktör ve yönetmen, Halk Sanatçısı, beyin kanaması.
  • Jean Panisse, 92, Fransız aktör ( Gezici Bir Melek, Genç Kurtlar, Ağaçta Tünemiş), COVID-19.
  • Liam Reilly, 65, İrlandalı şarkıcı ve söz yazarı ( Bagatelle ).
  • Paige Rense, 91, Amerikalı editör ( Mimari Özet ).
  • Sun Qiaolu, 25, Çinli oyuncu, alkol zehirlenmesi.
  • Thomas Symons, 91, Kanadalı profesör ve yazar, Trent Üniversitesi Rektörü (1961–1972).
  • Felix Tarasenko, 88, Rus matematikçi.
  • Jan Vering, 66, Alman gospel şarkıcısı ve oyun yazarı.
  • George Whitmore, 89, Amerikalı dağcı ve çevreci, El Capitan'ı zirveye çıkaran ilk ekibin üyesi, COVID-19'un komplikasyonları.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]