2021 yılı ölüm listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

2021 yılında birçok önemli kişilerin ölümleri meydana geldi. İsimler ölüm tarihi altında, soyadı veya takma ad ile alfabetik sırayla bildirilir.

  • Adı, yaşı, doğumda vatandaşlık ülkesi, sonraki uyruk (varsa), hangi konu için not edildi, ölüm nedeni (biliniyorsa) ve referans.

Şubat[değiştir | kaynağı değiştir]

6[değiştir | kaynağı değiştir]

4[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak[değiştir | kaynağı değiştir]

16[değiştir | kaynağı değiştir]

6[değiştir | kaynağı değiştir]

5[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Colin Bell, 74, İngiliz futbolcu ( Bury, Manchester City, milli takım ).
  • Jerry Berger, 87, Amerikalı halkla ilişkiler uygulayıcısı ve gazeteci ( St. Louis Post-Dispatch ), kanser.
  • José Carlos Silveira Braga, 90, Brezilyalı futbolcu.
  • Bob Brett, 67, Avustralya tenis koçu, kanser.
  • Alan Burgess, 100, Yeni Zelanda kriket oyuncusu (Canterbury ).
  • João Cutileiro, 83, Portekizli heykeltıraş, solunum yetmezliği.
  • Mluleki George, 72, Güney Afrikalı siyasetçi, Birleşik Kongre'nin kurucusu, COVID-19.
  • James Greene, 89, Kuzey İrlandalı aktör ( William and Mary, Johnny English, Empire of the Sun ). (bu tarihte ölüm ilan edildi)
  • Kim Tschang-yeul, 91, Güney Koreli ressam.
  • Tyberii Korponai, 62, Ukraynalı futbolcu ve teknik direktör ( Karpaty Lviv, Zakarpattia Uzhhorod, Kremin Kremenchuk ).
  • A. Madhavan, 86, Hint yazar.
  • Pat Patrick, 91, Amerikan yarış takımı sahibi ( Patrick Racing ).
  • Chacha Sherly [id], 29, Endonezyalı şarkıcı, trafik kazası.
  • Bonifácio José Tamm de Andrada, 90, Brezilyalı profesör, avukat ve politikacı, Milletvekili (1979–2019), COVID-19'un komplikasyonları.
  • Telly Tjanggulung, Endonezyalı politikacı, Güneydoğu Minahasa Naibi (2008–2013).
  • Vennelakanti, 63, Hint söz yazarı ( Murali Krishnudu, Gharana Bullodu, Pellaina Kothalo ), kalp durması.
  • Pungky Purnomo Wibowo, 52, Endonezyalı ekonomist, kalp krizi.
  • Keliek Wicaksono, Endonezyalı görsel efekt sanatçısı ( 212 Savaşçı ), Citra Cup ödüllü (2018), kan kanseri.
  • Mikhail Zhelev, 77, Bulgar Olimpiyat sporcusu ( 1968, 1972 ).
  • Joseph Zong Huaide, 100, Çin Roma Katolik gizli din adamı, Sanyuan Piskoposu (1987–2003).

4[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anatoliy Butenko, 82, Ukraynalı politikacı, MP (1990–1994).
  • Ronnie Burgess, 57, Amerikan futbolu oyuncusu ( Green Bay Packers ), kalp durması.
  • Sandra Hutchens, 66, Amerikan kolluk kuvvetleri yetkilisi, Orange County Şerif-Savcısı (2008–2019), göğüs kanseri.
  • Alexi Laiho, 41, Finlandiyalı death metal bestecisi, gitarist ve vokalisti (Children of Bodom, Sinergy, The Local Band). (bu tarihte ölüm ilan edildi)
  • Lee Heung-kam, 88, Hong Kong aktris ( Beyaz Saçlı Şeytan Kızın Hikayesi, Ay Işığı Rezonansı, Beni Aşkı Satın Alınamaz ).
  • Franco Loi, 90, İtalyan şair.
  • John Muckler, 86, Kanada buz hokeyi koçu ( Minnesota North Stars, Edmonton Oilers, Buffalo Sabres ) ve yönetici.
  • Elias Rahbani, 82, Lübnanlı söz yazarı ve besteci, COVID-19.
  • Tanya Roberts, 65, Amerikalı aktris ( A View to a Kill, Charlie's Angels, That '70s Show ), kan enfeksiyonu.
  • Guillermo Rodríguez Melgarejo, 77, Arjantinli Roma Katolik rahibi, San Martin piskoposu (2003–2018).
  • Albert Roux, 85, Fransız restoran işletmecisi ve aşçı.
  • MR Schunker, 96, Hint deniz subayı, Batı Filosunu Komutan Bayrak Subayı (1976–1977), Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı (1980–1982) ve Sahil Güvenlik Genel Müdürü (1982–1984).
  • Barbara Shelley, 88, İngiliz aktris ( Lanetliler Köyü, Drakula: Karanlığın Prensi, Quatermass ve Çukur ).
  • Antoni Stankiewicz, 85, Polonyalı Roma Katolik papazı, avukat ve ilahiyatçı, Roman Rota Mahkemesi Dekanı (2004–2012).
  • Gordon "Butch" Stewart, 79, Jamaikalı otelci, Sandals Resorts and Beaches Resorts'un kurucusu ve başkanı.
  • Bambang Suryadi, 52, Endonezyalı politikacı, Milletvekili (2019'dan beri), COVID-19.
  • Xhemil Tagani [pl], 75, Arnavut aktör ( A Tale from the Past, The Return of the Dead Army ).
  • David Thompson, 84, İngiliz gıda üretim yöneticisi ve at ahırı sahibi ( Cheveley Park Stud ), Hillsdown Holdings'in kurucu ortağı, böbrek yetmezliği.
  • Kay Ullrich, 77, İskoç politikacı, MSP (1999–2003).
  • Martinus JG Veltman, 89, Hollandalı teorik fizikçi, Nobel ödüllü (1999).

3[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tasso Adamopoulos, 76, Fransız viyolacı, COVID-19.
  • Raúl Baglini, 71, Arjantinli politikacı, Milletvekili (1983–1993) ve Senatör (2001–2003).
  • Lee Breuer, 83, Amerikalı oyun yazarı ( The Gospel at Colonus ).
  • Carrie Dann, 88, Amerikan Western Shoshone yerli hakları aktivisti ve ruhani lider. (Bu tarihte ölüm ilan edildi)
  • Zoe Davison, 60, İngiliz at terbiyecisi, kanser.
  • Eric Jerome Dickey, 59, Amerikalı yazar, kanser.
  • Cornelis Feoh, 57, Endonezyalı politikacı, Doğu Nusa Tenggara DPRD üyesi (2019'dan beri).
  • Rosa Giannetta, 75, İtalyan gazeteci ve sosyolog.
  • Roger Hassenforder, 90, Fransız bisiklet yarışçısı.
  • Oyewusi Ibidapo-Obe, 71, Nijeryalı akademik yönetici, Lagos Üniversitesi Rektör Yardımcısı (2000–2007), COVID-19.
  • Naohiro Ikeda, 80, Japon voleybolcu, Olimpik gümüş madalya ( 1968 ), lenfoma.
  • Shyamji Kanojia, 65, Hint kriket oyuncusu (Demiryolları).
  • Rabeya Khatun, 85, Bangladeşli romancı, kalp durması.
  • Dick Kulpa, 66, Amerikalı karikatürist ( Cracked, Weekly World News ), kanser.
  • Michalakis Leptos, 84, Kıbrıslı emlak geliştiricisi ( Leptos Estates).
  • Shani Mahadevappa, 88, Hint aktör (Shankar Guru, Kaviratna Kalidasa, Guru Brahma ), COVID-19'un komplikasyonları.
  • Gerry Marsden, 78, İngiliz müzisyen ( Gerry and the Pacemakers, The Crowd ), kalp enfeksiyonu.
  • Warren McLean, Avustralyalı rock davulcusu ( Divinyls, Machinations, I'm Talking ), kanser.
  • Anil Panachooran, 55, Hint söz yazarı ( Arabikkatha, Katha Parayumpol, Marykkundoru Kunjaadu ) ve şair, COVID-19.
  • Shaji Pandavath, 63, Hint senarist ve film yönetmeni, kalp ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar ve düşme.
  • George F. Regas, 90, Amerikan Piskoposluk rahibi, All Saints Episcopal Kilisesi (Pasadena) rektörü (1967–1995)
  • James C. Renick, 72, Amerikalı akademik yönetici, Michigan Üniversitesi Şansölyesi -Dearborn (1993–1999) ve Kuzey Carolina A&T (1999–2006).
  • Manola Robles, 72, Şilili gazeteci.
  • Elena Santiago, 79, İspanyol yazar.
  • Ali Taher, 59, Endonezyalı politikacı, MP (1997–1999, 2014'ten beri), COVID-19.
  • Ricardo Akinobu Yamauti [pt], 71, Brezilyalı politikacı, Praia Grande belediye başkanı (1997–2000), COVID-19.

2[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cléber Eduardo Arado, 48, Brezilyalı futbolcu ( Kyoto Purple Sanga, Coritiba ), COVID-19.
  • Alex Asmasoebrata, 69, Endonezyalı otomobil yarışçısı ve politikacı, MP (1992–1997).
  • K. Balu, Hint film yapımcısı ( Chinna Thambi, Uthama Raasa, Jallikattu Kaalai ), COVID-19'un komplikasyonları.
  • Steve Brown, 62, İngiliz müzik yapımcısı ( Manic Street Preachers, The Cult, Wham! ). (bu tarihte ölüm ilan edildi)
  • Bahrum Daido, 56, Endonezyalı politikacı, MP (2009–2019), COVID-19.
  • Oleg Danilov, 71, Rus oyun yazarı ve senarist ( Sen Benim Tek Aşkımsın, Cehennemden Cehenneme, Bana Ay Işığını Ver ), COVID-19.
  • Miquel Ferrer i Aymamí, 89, İspanyol futbolcu ( FC Barcelona, CD Condal, Real Oviedo ).
  • Rob Flockhart, 64, Kanadalı buz hokeyi oyuncusu ( Vancouver Canucks, Minnesota North Stars ), kalp krizi.
  • Marco Formentini, 90, İtalyan politikacı, Milletvekili (1992–1993), MEP (1994–2004) ve Milano belediye başkanı (1993–1997).
  • Guadalupe Grande, 55, İspanyol şair.
  • Wahid Hamed, 76, Mısırlı senarist ( Terörizm ve Kebap, Ma'ali al Wazir, Yacoubian Binası ).
  • Bernadette Isaac-Sibille, 90, Fransız politikacı, Milletvekili (1988–2002).
  • Modibo Keita, 78, Malili politikacı, Başbakan (2002, 2015–2017).
  • Vladimir Korenev, 80, Rus aktör ( Amphibian Man, Children of Don Quixote, Criminal Talent ) ve öğretmen, Rusya Halk Sanatçısı (1998), COVID-19.
  • Arsenio Lope Huerta, 77, İspanyol politikacı, Alcalá de Henares belediye başkanı (1983–1987).
  • Michael McKevitt, 71, İrlandalı cumhuriyetçi, Real IRA'nın kurucusu, kanser.
  • Neelamperoor Madhusoodanan Nair, 84, Hint şair.
  • Aylin Özmenek, 78–79, Türk animatör, COVID-19.
  • Marek Pivovar, 56, Çek yazar ve tiyatro yönetmeni.
  • Pennsylvania Temsilciler Meclisi üyesi 42 yaşındaki Amerikalı politikacı Mike Reese (2009'dan beri) beyin anevrizmasını yırttı.
  • Don Salls, 101, Amerikan futbolu oyuncusu ( Alabama Crimson Tide ) ve antrenör ( Jacksonville State Gamecocks ).
  • Yuri Saukh, 69, Rus futbolcu ( SKA Rostov, CSKA Moskova, Sovyetler Birliği milli takımı ) ve teknik direktör.
  • Buta Singh, 86, Hint politikacı, İçişleri Bakanı (1986–1989), Bihar Valisi (2004–2006) ve NCSC Başkanı (2007–2010), serebral hemoraji.
  • Gary Staples, 80, Amerikalı politikacı, Mississippi Temsilciler Meclisi üyesi (1988–1992, 2004–2020), kanser.
  • Subiakto Tjakrawerdaya, 76, Endonezyalı politikacı, Kooperatifler ve Küçük İşletme Bakanı (1993–1998), COVID-19.
  • Sir Brian Urquhart, 101, İngiliz diplomat, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı (1971–1985).
  • Rudolf Vatinyan, 79, Ermeni görüntü yönetmeni ( Çocukluğumuzun Tangosu ).
  • Kerry Vincent, 75, Avustralyalı pasta şefi ve televizyoncu ( Food Network Challenge ).
  • Paul Westphalia, 70, Amerikan Onur Listesi basketbolcusu ( Boston Celtics, Phoenix Suns ) ve antrenör ( Sacramento Kings ), glioblastoma .
  • Brian Whitcombe, 86, Galli rugby oyuncusu ( Keighley ).

1[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Abdul Hakim Al-Taher, 71, Sudanlı yönetmen ve oyuncu, COVID-19.
  • 44 yaşındaki Muhammed Arif, Endonezyalı siyasetçi, Tanjungpinang DPRD üyesi (2004'ten beri), kalp krizi.
  • Barry Austin, 52, İngiliz rekortmeni, ülkenin en ağır adamı, kalp krizi.
  • Clint Boulton, 72, İngiliz futbolcu ( Port Vale, Torquay United ).
  • Carlos do Carmo, 81, Portekizli fado şarkıcısı (" Uma flor de verde pinho "), anevrizma yırtıldı.
  • Ben Chafin, 60, Amerikalı politikacı, Virginia Senatosu üyesi (2014'ten beri) ve Delegeler Meclisi (2014), COVID-19.
  • Emanuele Chiapasco, 90, İtalyan beyzbol oyuncusu ( Milano Beyzbol Kulübü ), spor direktörü ve girişimci.
  • Simone Chrisostome, 97, Fransız direniş üyesi ve Holokost mağduru.
  • 81 yaşındaki İtalyan fahri konsolosu Pierantonio Costa, Ruanda soykırımı sırasında güvenli geçiş ayarladı.
  • Jan de Bie, 74, Hollandalı sanatçı.
  • Paul Delorey, 71, Kanadalı curler ve politikacı, Northwest Territories MLA (1999–2011).
  • Traude Dierdorf, 73, Avusturyalı politikacı, Wiener Neustadt belediye başkanı (1997–2005).
  • Ron Dominguez, 85, Amerikan tema parkı yöneticisi, Walt Disney Restaurants başkan yardımcısı (1990–1994).
  • Zoran Džorlev, 53, Makedon kemancı, COVID-19.
  • Mark Eden, 92, İngiliz aktör ( Coronation Street, The Top Secret Life of Edgar Briggs, An Adventure in Space and Time ), Alzheimer hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar.
  • Carlos Escudé, 72, Arjantinli siyaset bilimci ve yazar, COVID-19.
  • Cleonâncio Fonseca, 84, Brezilyalı politikacı, Milletvekili (1987–2007).
  • Seizō Fukumoto, 77, Japon aktör ( Nihon no Fixer, New Battles Without Honor and Humanity, The Last Samurai ), akciğer kanseri.
  • George Gerdes, 72, Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve aktör ( Amistad, Bats, The Girl with the Dragon Tattoo ), beyin anevrizması.
  • Dame Elmira Minita Gordon, 90, Belizean genel valisi, Genel Vali (1981–1993).
  • Bernard Guignedoux, 73, Fransız futbolcu ( Paris Saint-Germain, Monaco ) ve teknik direktör ( Valenciennes ).
  • Pablo Hernández, 80, Kolombiyalı Olimpik yarış bisikletçisi ( 1964 ).
  • Abderrahim Lahjouji, 79, Faslı inşaat yöneticisi ve politikacı, Yurttaş Kuvvetlerinin kurucusu.
  • Ishak Pamumbu Lambe, 74, Endonezyalı rahip ve politikacı, Senatör (2004–2009).
  • Floyd Little, 78, American Hall of Fame futbolcusu ( Syracuse Orange, Denver Broncos ), kanser.
  • Harald Maartmann, 94, Norveçli olimpik kros kayakçısı ( 1952 ).
  • Georg Maier, 79, Alman aktör ve tiyatro yönetmeni.
  • Mohammad-Taqi Mesbah-Yazdi, 85, İranlı İslam din adamı ve filozof, Uzmanlar Meclisi üyesi (1991–2016).
  • Misty Morgan, 75, Amerikalı country müzik şarkıcısı ( Jack Blanchard & Misty Morgan ), kanser.
  • Muspandi, 45, Endonezyalı politikacı, Doğu Kalimantan DPRD üyesi (2014'ten beri), COVID-19.
  • Norma, 74, Fransız çizgi roman sanatçısı.
  • Dhimitër Orgocka, 84, Arnavut aktör ve yönetmen, Halk Sanatçısı, beyin kanaması.
  • Jean Panisse, 92, Fransız aktör ( Gezici Bir Melek, Genç Kurtlar, Ağaçta Tünemiş), COVID-19.
  • Liam Reilly, 65, İrlandalı şarkıcı ve söz yazarı ( Bagatelle ).
  • Paige Rense, 91, Amerikalı editör ( Mimari Özet ).
  • Sun Qiaolu, 25, Çinli oyuncu, alkol zehirlenmesi.
  • Thomas Symons, 91, Kanadalı profesör ve yazar, Trent Üniversitesi Rektörü (1961–1972).
  • Felix Tarasenko, 88, Rus matematikçi.
  • Jan Vering, 66, Alman gospel şarkıcısı ve oyun yazarı.
  • George Whitmore, 89, Amerikalı dağcı ve çevreci, El Capitan'ı zirveye çıkaran ilk ekibin üyesi, COVID-19'un komplikasyonları.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]