2. Belarus Cephesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2. Beyaz Rusya Cephesi
2. Beyaz Rusya Cephesi Standardı
Etkin1944-1945
Ülke Sovyetler Birliği
Sınıfı Kızıl Ordu
TipiOrdu grubu
GöreviUkrayna, Polonya ve Almanya'da Kızıl Ordu Operasyonlarının koordinasyonu ve yürütülmesi
BüyüklükBirkaç Ordu
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Pavel Kurochkin (Şubat - Nisan 1944)
Ivan Yefimovich Petrov (Nisan - Haziran 1944)
Georgy Zakharov (Haziran - Kasım 1944)
Konstantin Rokossovski (Kasım 1944 - Haziran 1945)

2. Beyaz Rusya Cephesi (2BF) (Belarusça2-і Беларускі фронт), II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun oluşumudur.

Cephe, Şubat 1944'te Sovyetler Almanları Beyaz Rusya'ya doğru iterken kuruldu. General Albay Pavel Kurochkin, cephenin ilk komutonu oldu. Nisan 1944'te verilen arada, karargâhı dağılan 10. Ordu'nun ordu karargâhı yeniden düzenlendi.[1]

Harekâtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Ocak 1944'te 2BF, Polonya eski bölgelerine girdi.

26 Haziran 1944 tarihinde Cephe'nin güçleri, Mogilev Taarruzu'nda Mogilev'i ele geçirdi. 4 Temmuz'da 2BF, General von Tippelskirch'in komutası altındaki Ordu Grup Merkezi'nin Dördüncü Ordusu'ndan kalanları ve Minsk'in güneydoğusundaki büyük bir cebinde Dokuzuncu Ordu'nun kalanlarını püskürtmekle görevlendirildi. 9 Temmuz'da 2BF, Alman Ordusu Kuzey Grubu'nu kesmek için Riga'nın doğusundaki büyük bir Sovyet saldırısının parçası olarak Vitebsk'ten kuzeybatıya Rēzekne'ye saldırdı. 29 Temmuz'da Sovyetler, Estonya ve Doğu Letonya'da Kuzey Grubu Ordusu'nu keserek kıyıya ulaştı. 13 Eylül'de 2BF, Białystok'un batısındaki Łomża'yı ele geçirdi. Kasım 1944'te Mareşal Konstantin Rokossovski, II Dünya Savaşı'nın son iki büyük saldırısı için tam zamanında 2BF komutanlığına atandı. 14 Ocak 1945 tarihinde dört Cephenin yaptığı büyük saldırının bir parçası olarak 2BF, Doğu Prusya'ya (Doğu Prusya Taarruzu) ve daha sonra Pomeranya'ya (Doğu Pomeranya Taarruzu) saldırdı.

9 Nisan 1945 tarihinde Doğu Prusya'daki Königsberg, sonunda Kızıl Ordu'ya düştü. Bu durumda batıya Oder nehrinin doğu kıyısına gitmek için 2BF serbest kaldı. Nisan ayının ilk iki haftasında Sovyetler savaşın en hızlı Cephe yeniden dağıtımını gerçekleştirdiler. General Georgiy Jukov, güneydeki Frankfurt'tan Baltık'a kadar Oder nehri boyunca dağıtılan 1. Beyaz Rusya Cephesini (1BF) Seelow Tepeleri'nin önünde bir alana yoğunlaştırdı. 2BF, Seelow Tepeleri'nin kuzeyindeki 1BF tarafından boşaltılan pozisyonlara taşındı. Bu yeniden dağıtım devam ederken hatlarda boşluklar kalmış ve Danzig yakınlarında sıkıştırılan Alman Ordusu'nun kalanları Oder'den kaçmayı başardı.

16 Nisan'ın ilk saatlerinde Berlin'i ele geçirme ve Elbe'deki Batı Müttefik güçleriyle bağlantı kurma savaşının son saldırısı 1BF ve güney General Konev'in 1. Ukrayna Cephesi (1UF) tarafından saldırılarla başladı. 20 Nisan'da 2BF saldırıya katıldı. 25 Nisan'a kadar 2BF, Stettin'in güneyindeki köprü başından ayrıldı ve savaşın sonunda Berlin'in kuzeyindeki tüm Almanya'yı, bazılarında Elbe nehri üzerinde ilerleyen İngiliz 21 Ordu Grubunun ön hatları batıya kadar ele geçirdi.

Savaş sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

2. Beyaz Rusya Cephesi Karargahı, Polonya'daki Sovyet işgal gücü olan 10 Haziran 1945 tarihinde geçerli olan Kuzey Kuvvetler Grubu'nun (NGF) Genel Merkezi oldu.[2] NGF'nin kuvvetlerinin çoğu 1. Beyaz Rusya ve 1. Ukrayna Cephelerinin bazı unsurlarıyla birlikte 2. Beyaz Rusya Cephesinden çekildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bonn, Slaughterhouse, Aberjona Press, 2005, s.313
  2. ^ Craig Crofoot, document on Northern Group of Forces accessible at www.microarmormayhem.com, including Conventional Forces in Europe data exchange material