1973 Tayland Halk Ayaklanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

1973 Tayland halk ayaklanması (Tayca: เหตุการณ์ 14 ตุลา), 14 Ekim 1973 tarihinde gerçekleşmiş öğrenci ayaklanması. Tayland tarihinin 1932 yılındaki darbe ile birlikte en önemli siyasal olaylarından birisidir.[1]

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkedeki devlet bürokrasisinin iyice sorgulanmaya başlamış olması, devletin aldığı kararların halk nezdinde tepkiye yol açması ve bölge ülkelerinde meydana gelen sosyalist ayaklanmalar, 1973 yılında Tayland'da ortaya çıkan ayaklanmaya neden olan etkenlerdir.[kaynak belirtilmeli] Başlayan isyan dalgası sonucunda 10 yıldır iktidarda olan antikomünist diktatör Thanom Kittikachorn hükûmeti düşmüş ve bununla birlikte Tayland siyasetinde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Ülkedeki yeni hükûmet Marksist-Leninist ilkeleri yürürlüğe sokmuştur. Fakat aynı yıllarda Kamboçya'da Kızıl Kmerler iktidarında meydana gelen olaylar sonucunda buradan gelen mülteciler sağ muhafazakârları güçlenmiş ve bu ilkelerin uyuglanmasının önüne geçmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sınıf mücadelesinde öğrenci hareketleri - soL Haber Portalı". 29 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020.