1957 Fethiye depremleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1957 Fethiye depremleri
Türkiye üzerinde 1957 Fethiye depremleri
1957 Fethiye depremleri
Tarih 24-25 Nisan 1957
Saat 19:10 Türkiye Saati
16:10 UTC (24 Nisan)
04:33 Türkiye Saati
01:33 UTC (25 Nisan)
Büyüklük 7.1 (24 Nisan)
7.3 (25 Nisan)
Derinlik 35 km
Etkilenen bölgeler Türkiye Türkiye Fethiye, Muğla
Sonuçları 67 ölü

1957 Fethiye depremleri, 24 ve 25 Nisan 1957 tarihinde Muğla'nın Fethiye ilçesinde gerçekleşti. 3200'e yakın evin yıkıldığı veya harap olduğu depremde 67 kişi öldü.[1] Tekrar inşa edilen Fethiye'de şu an modern bir liman ve marina vardır. 14 Ocak 1969 tarihinde, Fethiye'de 6,2 şiddetinde meydana gelen depremde can kaybı olmamış, ancak yaralanmalar olmuştur ve evler ve işyerleri hasar görmüştür.[2][3]

Fethiye'de gerçekleşen bu deprem Kayaköy denilen terkedilmiş eski bir köyü da etkilemiştir.

10 Haziran 2012 tarihinde Fethiye'de 6,1 şiddetinde meydana gelen depremde can kaybı olmamış, ancak birçok ev ve işyeri hasar görmüştür. Ancak insanlar 1957 depremine benzer bir deprem korkusuyla yüksek kesimlere kaçmışlardır.[3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Boğaziçi Evrenkenti-Ulusal Deprem İzleme Merkezi". 19 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2010. 
  2. ^ "Fethiye ilçesinin deprem durumu". www.erdemyerbilimleri.com.tr. 1 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2021. 
  3. ^ a b Nurdeniz Erken; Erdoğan Öztürk (13 Haziran 2012). "Fethiye'nin kaderini değiştirdi". Sabah. Anadolu Ajansı. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  4. ^ "Akdeniz'de 6.1 şiddetinde deprem". 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014.