1906 Ara Olimpiyatları'nda futbol

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Atina'da düzenlenen ve resmi olarak kabul edilmeyen 1906 Ara Olimpiyatları'nda bir futbol turnuası organize edilmişti. Dört takımın katıldığı turnuvanın üç takımı Yunanistan ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan gelmekteydi. Altın madalya Danimarka'ya, gümüş ve bronz madalya ise Türkiye ekiplerine gitmişti.

Takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Danimarka, dönemin en başarılı Avrupa takımlarından olsa da bir millî takımı yoktu. Turnuvaya katılan ekip bir öğretmen olan Carl Andersen tarafından Kopenhag şehrindeki en iyi futbolculardan seçilmiş ve Danimarka Futbol Federasyonu'ndan resmî yardım alınmamıştı.

Yunan ekibi ise Panellinios GS kulübünden bir futbolcu dışında Ethnikos GS kulübü oyuncularından oluşturulmuştu ve Atina şehrini temsil ediyordu.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan ise iki takım turnuvaya katıldı. Selanik'i temsil eden takım, daha sonra İraklis olacak Omilos Filomuson Thessaloníké kulübüydü. Takımda bir İngiliz futbolcu bulunmaktaydı. İzmir'i (Smyrna) temsil eden ekip ise 6 Fransız, 5 Yunan ve 1 Ermeni futbolcudan oluşuyordu.

Maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm maçlar bugün Georgios Karaiskakis Stadyumu olarak bilinen Podilatodromio'da oynandı.

Turnuva, Danimarka ekibinin rakiplerine göre çok önde olduğunu göstermiş oldu. Final maçında Kopenhag, Atina ekibi karşısında ilk yarıyı 9-0 önde kapamış ve Atina ekibi devre arasında turnuvadan çekilmişti. Turnuva komitesi diğer üç takımın ikincilik için mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Ancak Atina ekibi, ilk turda 6-0 yendikleri Selanik kulübü ile bir kez daha oynamak istemedi ve turnuvadan çekildi. İkincilik maçında İzmir kulübü İngiliz Whittal kardeşlerin etkili oyunu ile maçı 3-0 kazanarak ikinci oldu.

Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarı final[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Nisan 1906 Atina  Danimarka Kopenhag Osmanlı İmparatorluğu İzmir (Smyrna) 5:1 (1:1)
23 Nisan 1906 Atina Yunanistan Ethnikos GS Athina Osmanlı İmparatorluğu Omilos Filomouson Thessaloniki 6:0

Final[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Nisan 1906 Atina  Danimarka Kopenhag Yunanistan Ethnikos GS Athina 9:0 (45 dakika)

İkincilik maçı[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Nisan 1906 Atina Osmanlı İmparatorluğu İzmir (Smyrna) Osmanlı İmparatorluğu Omilos Filomouson Thessaloniki 3:0


Sıralama Futbolcular
1
 Danimarka
Kopenhag
Aage Andersen, Viggo Andersen (Kaleci), Charles Buchwald, Holger Frederiksen, Hjalmar Heerup, August Lindgren, Niels Oscar Nielsen, Parmo Perslev, Peter Petersen, Henry Rambuch, Stefan Rasmussen,
2
Osmanlı İmparatorluğu
İzmir (Smyrna)
Edwin Charnaud (Fransa / Kaleci), Percy de la Fontaine (Fransa), Eduard Girard (Fransa), Jacques Girard (Fransa), Henry Joly (Fransa), Zareh Kuyumcuyan (Osmanlı İmparatorluğu), Albert Whittal (İngiltere), Donald Whittal (İngiltere), Edward Whittal (İngiltere), Godfrey Whittal (İngiltere), Herbert Whittal (İngiltere)
3
Osmanlı İmparatorluğu
Omilos Filomouson Thessaloniki
John Abbot, Andonios Karayanidis, John Kirou, Dimitrios Militsopoulos, Nikolaos Pendakis, Nikolaos Pindos, John Saridakis, George Soririadis, Andonios Tegos, George Vaporis (Kaleci), Vasilios Zarkadis
4
(diskalifiye)
Yunanistan
Ethnikos GS Athina
Konstantinos Botasis, Panayotis Botasis, Nikolaos Dekavalas, George Gerondakis, Omiros Iosifoglou, Alexandros Kalafatis (Panellenios GS), George Merkuris, George Pandos, Konstantinos Siriotis, George Vrionis, Panayotis Vrionis (Kaleci)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]