1839-1841 Osmanlı-Mısır Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.31, 20 Aralık 2016 tarihinde 88.225.8.229 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17954834 numaralı sürüm
1839-1841 Osmanlı-Mısır Savaşı
Tarih1839 - 1841
Bölge
Orta Doğu (Güney Anadolu, Lübnan, Filistin ve Mısır)
Sonuç Mısır
Taraflar

Osmanlılar ve Müttefikleri:
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı Devleti
Birleşik Krallık Britanya İmpartorluğu

Avusturya İmparatorluğu

Mısır Eyaleti ve Müttefikleri Mısır Eyaleti
Fransa Fransa Cumhuriyeti

23px İspanya Krallığı
Komutanlar ve liderler

Osmanlı İmparatorluğu II. Mahmut Abdülmecit

Osmanlı İmparatorluğu Hafız Osman Paşa
Birleşik Krallık Charles John Napier
Birleşik Krallık Robert Stopford
Kavalalı Mehmet Ali Kavalalı İbrahim Paşa

1839-1841 Osmanlı-Mısır Savaşı veya İkinci Osmanlı-Mısır Savaşı, 1839-1841 döneminde hukuken Osmanlı Mısır eyaleti valisi olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın ordusu ile önce Osmanlı Devleti arasında Güneydoğu Anadolu'da kara savaşı ve sonra Osmanlı Devleti ve başta Britanya olan müttefiklerinin Beyrut, (günumüzde Lübnan); Akka, Filistin ve İskenderiye kıyılarında yapılan denizden karaya bir seri hücum savaşlarıdır. Bu savaş 1840 Londra Antlaşması ile sona ermiştir.

Geri plan

1831-1833 Osmanlı-Mısır Savaşı Kavalalı İbrahim Paşa Mısır ordusuyla Filistin ve Suriye'yi işgal etmesi; Belen Geçiti Muharebesi ve Konya Muharebesi ile Osmanlı ordularını yenik düşürmesi sonucunda ve Osmanlılarain Rusya ile Hünkar İşlekesi Antlaşmaları yapmasından sonra Avrupa Büyük Güçlerinin müdahale etmesiyle Mayıs 1833'de imzalanan Kütahya Anatlaşması ile sonuç bulmuştu. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır yanında Hicaz ve Kandiye (Girit) valiliklerine ve oğlu Kavalalı İbrahim Paşa Şam (Suriye) valiliğini kazanmıştır ve Filistin,Suriye, Lübnan Akdeniz kıyıları Mısırlılara verilmiş olmaktaydı. Fakat bu antlaşma iki tarafda memnun etmemişti.

Kavalalıların Mısır'da uyguladıkları ve yeni ele geçirdikleri bölgelerde de aynı Mısır'da ki gibi uyguladıkları asker alma ve halkın devlet ve devletin imtiyaz verdiklerine .Ankaraya çalışmaya zorlanmalarından ve Mısır idarecilerinin halka tavır ve tutumlarından büyük hoşnutsuzluk duymakta idiler. Suriye ve Filistin'de Mısırlı idarecilere karşı ayaklanmaları ortaya çıkmıştı. Bu bölgelerde bulunan Mısır güçleri sulh ve asayişi koruyamaz olmuşlardır. Böylece Mısır askeri güçleri savaş içinde kazandıkları askerî galibiyetlere rağmen bu baskılar ve zorlamalar yüzünden Mısır askerî gücünün morali ve disiplini gittikçe bozulduğu açıkça ortaya çıkmaya başlamıştı.

Osmanlı- Mısır orduları arasında Nızıp Muharebesi

Osmanlı donanmasının Mısır'a teslimi

Lübnan kıyılarına denizden hücum ve Beyrut'un alınması

Filistin kıyılarına denizden hücum ve Akke kalesi alınması

İskenderiye hücumu ve barış antlaşması

Londra Antlaşması 1840

Kavalalı Mehmet Ali Paşa Akka'yı kaybettikten sonra, bu Londra Antlaşması'nın şartlarına uymayı kabul etmek zorında kaldı. Ancak bu antlaşma şartları yanında Sultan Abdülmecit onun Mısır ve Sudan üzerindeki hükümranlık haklarını açıkça teyit eden fermanlar da ilan etti.

Londra Antlaşması (1840) ile Sultan'ın ilan ettiği fermanlar Mısır'ın özel imtiyazlı bir Osmanlı Eyaleti'nin hukuki temelini sağladı. Bundan sonra Kavalalı Mehmet Ali Paşa Suriye'den, Girit'ten, Hicaz ve Arabistan'dan askerlerini geri çekti ve Osmanlı Donanmasını İstanbul'a geri gönderdi.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

  • Trevor N Dupuy. (1993) , The Harper Encyclopedia of Military History. [S.l.]: HarperCollins Publishers, s.851. (İngilizce)