1790 Uzlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

1790 Uzlaşması, Hamilton ulusal hükümet'nin eyaletin borçlarını devralma ve ödeme kararını kazandığı ve Jefferson ve Madison'ın Güney için ulusal başkenti (Washington, D.C.) aldığı Alexander Hamilton, Thomas Jefferson ve James Madison arasındaki uzlaşmadır. Bu anlaşma, Kongre'deki çıkmaza son verdi. Güneyliler hazine tarafından devlet borçlarının üstlenilmesini engelliyor böylece mali açıdan güçlü bir federal hükûmet kurmak için Hamilton ekonomik programını yok ediyorlardı. Kuzeyliler, Virjinyalılar tarafından çok istenen, kalıcı ulusal başkentin Virginia-Maryland sınırında yer alması teklifini reddetti.

Toplantı Thomas Jefferson tarafından organize edildi ve toplantıda sadece o, James Madison ve Alexander Hamilton hazır bulundu. Bu, toplantıda tartışılanlarla ilgili birçok varsayıma yol açtı.

Uzlaşma, Temmuz ve Ağustos 1790'ında İkamet ve Fon Yasaları'nın kabul edilmesini mümkün kıldı. Amerika Birleşik Devletleri tarihi'ndeki en önemli pazarlıklardan birisidir ve daha iyi bilinen Missouri Uzlaşması ve 1850 Uzlaşması'nın hemen altındadır."[1]

Popüler kültürde yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1790 Uzlaşısı ünlü müzikal Hamilton'da Lin-Manuel Miranda'nın "The Room Where It Happens" şarkısıyla, Aaron Burr'un perspektifinden durumu anlatmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jacob E. Cooke, "The compromise of 1790." The William and Mary Quarterly: A Magazine of Early American History and Culture (1970): 524-545. in JSTOR 6 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.