1633-1634 Osmanlı-Lehistan Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1633-1634 Osmanlı-Lehistan Savaşı
Osmanlı-Lehistan Savaşları
Sloane 3584 f.78v Turkish galleys in battle, c.1636.PNG
Bölge
Kamaniçe, Hotin (Günümüzde Ukrayna)
Sonuç Her iki taraf da üstünlük sağlayamadı. Barış yapıldı.
Taraflar
Fictitious Ottoman flag 2.svg Osmanlı İmparatorluğu
Flag of the Crimean Tatar people.svg Kırım Hanlığı
Nogaylar
Flag of Wallachia.svg Eflak Prensliği
Flag of Moldavia.svg Boğdan Prensliği
Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svgLehistan-Litvanya Birliği
Flag of the Cossack Hetmanat.svg Kazaklar
Komutanlar ve liderler
Fictitious Ottoman flag 2.svg Sultan IV. Murat
Fictitious Ottoman flag 2.svg Abaza Mehmed Paşa
Flag of the Crimean Tatar people.svg Nogay Beyi Kantemir Mirza
Flag of the Crimean Tatar people.svg Kırım hanı II. Canibek Giray
Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Stanisław Koniecpolski

1633 - 1634 Osmanlı-Lehistan Savaşı, 17. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında yapılmış savaşlardan biridir.

Nedenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lehistan'ın himayesindeki Kazaklar savaşçı ve göçebe bir toplumdu. Zaman zaman Kazaklar Osmanlı Devleti topraklarına giriyor, akınlar yaptıktan sonra ganimetleriyle geri dönüyorlardı. Kazakların 17. yüzyılın ilk yarısında cesaretleri o kadar artmıştı ki Tuna boylarında ve Karadeniz kıyılarındaki Osmanlı kentlerini yağmalamakla yetinmiyor, İstanbul boğazından içeri girerek Sarıyer ve Yeniköy gibi semtleri bile yağmalamaktan çekinmiyorlardı. Lehistan'ın bu sırada Rus Çarlığı'yla savaş halinde olmasını fırsat bilen Osmanlı padişahı IV. Murat Bosna Beylerbeyi Abaza Mehmed Paşa'yı Lehistan üzerine gönderdi.

1633[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamaniçe kalesi

Savaş 29 Haziran 1633 civarında 1000 civarında Nogay Tatarlarının Kamaniçe Kalesine saldırmalarıyla başladı. Saldırıdan sonra Tatarlar ganimet ve esirlerle birlikte Osmanlı topraklarına geri döndüler. Bunu duyan Lehistanlı kumandan Stanisław Koniecpolski 2000 askerle Tatarları takibe aldı. Lehistan'la Boğdan arasındaki sınır olan Dinyester nehrini geçerek Osmanlı topraklarına girdi. Nogayları yakalayarak yenilgiye uğrattı, esir ve ganimetleri geri aldı. Geriye dönerek Kamaniçe kalesinde savaş hazırlıklarına başladı. Abaza Mehmed Paşa 1633 yılının Eylül ayında ordusuyla Lehistan'a yöneldi. Yanına Nogay hanı Kantemir ve ordularını da aldı. 20 Ekim civarında Dinyester nehrini geçti ve Lehistan ordusuyla karşılaştı. Ancak bu saldırı başarısızlıkla sonuçlandı.

1634[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Nisan 1634 tarihinde Osmanlı padişahı IV. Murat bizzat ordularının başına geçerek Lehistan'a saldırmak üzere İstanbul'dan Edirne'ye hareket etti. 27 Nisan'da Edirne'ye vardı. 14 Haziran 1634 tarihinde Lehistan'la Rus Çarlığı arasındaki savaş Lehlerin zaferiyle bitti ve Polanowie Antlaşması imzalandı. Bunun üzerine yeni Lehistan kralı IV. Władysław Waza gözlerini Osmanlı Devleti'ne çevirdi. Ordular birbirlerine doğru ilerlerken yoğun bir diplomasi yaşandı. Lehler 27 Temmuz'da Varşova'ya gönderilen Çavuş Şahin Ağa'yla anlaşmaya vardılar ve savaş sona erdi. Böylece IV. Murat savaşa gerek olmadan ordularıyla tekrar Edirne'den İstanbul'a geri döndü.

Abaza Mehmed Paşa, Lehistan'a karşı başarı göstermekle birlikte daha önce Celali isyanları'na liderlik yapmış olduğu için IV. Murat'ın tam güvenini kazanamamıştı. Lehistan'la barış yapıldıktan sonra IV. Murat'ın emriyle idam edildi. Kuyucu Murat Paşa türbesine gömüldü. Eylül ayında Lehistan'la barış antlaşması imzalandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]