María Cayetana de Silva

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(13. Alba Düşesi sayfasından yönlendirildi)
María del Pilar Teresa Cayetana de Silva y Álvarez de Toledo

13. Alba Düşesi María del Pilar Teresa Cayetana de Silva Alvarez de Toledo y Silva Bazán (10 Haziran 1762 – 23 Temmuz 1802), İspanyol aristokratı ve ressam Francisco de Goya'nın eserlerinin popüler modellerinden biri.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

María del Pilar Teresa Cayetana de Silva Alvarez de Toledo, 1776 yılında İspanya'nın en eski ve etkili hanedanlarından biri olan Alba Hanedanı'nın 13. Düşesi ilan edildi. Kocası 15. Medina-Sidonia Dükü José María Alvarez de Toledo y Gonzaga ile olan evlilikleri çifti İspanya Krallığı'nın en zengin ve güçlü ailesi haline getirdi. Bu konudaki tek rakipleri ise Osuna Hanedanı idi.

Düşes'in ünlü İspanyol ressam Francisco Goya ile dostluğu ölümüne kadar devam etti. Ressam, düşesin pek çok portresini yaptı. Bu tabloların büyük çoğunluğu Düşes'in eşinin 1796'daki vefatından sonra Sanlúcar de Barrameda'da yapıldı. Goya, Medina-Sidonia Dükü'ne ait bu kırsal alanda uzun süre kaldı.

Goya'nın dul düşese gittiği her yerde eşlik etmesi ve birçok portresini yapması ikilinin sevgili olduğuna dair dedikodular çıkmasına sebep oldu.[1] Bu dedikodu hiçbir zaman doğrulanamasa da, ressamın yaptığı düşesin portrelerinin sayısının aralarında bir platonik ilişki olduğunu gösterdiği düşünüldü.

Goya tarafından 1797 ile 1800 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Çıplak Maja isimli eserin de Düşes'in portresi olduğu iddia edildi. Tamamen çıplak bir kadının resmedildiği bu eser o dönemki İspanyol sosyetesi tarafından "skandal" olarak tanımlandı. Bu tablo, eş tablosu Giyinik Maja ile birlikte İspanyol başbakanı Manuel de Godoy tarafından satın alındı (Godoy ise İspanyol kraliçesi Parmalı Maria Luisa'nın sevgilisi olarak biliniyordu).

Maja'lardaki modelin kim olduğu bilinmemektedir. Yıllar boyunca, pek çok sanat tarihçisi, eserdeki kadının Düşes olduğunu reddetti. Bu tarihçilerden biri de 2003 yılında Goya isimli bir biyografi yazan Avustralyalı Robert Hughes idi. Bu uzmanlar modelin Godoy'un genç metreslerinden biri ya da pek çok farklı modelin idealize edilmiş bir kompozisyonu olduğunu iddia ettiler.[2]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Düşes, 1802 yılında, 40 yaşındayken gizemli bir şekilde öldü. Ölüm sebebi olarak tüberküloz ve yüksek ateş olarak gösterilse de ileriki senelerde daha farklı pek çok senaryo üretildi. Bu senaryolardan biri de zehirlenmiş olduğuydu. Düşesin hiç çocuğu olmamıştı. Sadece evlat edindiği María de la Luz vardı.

Ölümünden sonra Alba Dükü unvanı bir akrabası olan Carlos Miguel Fitz-James Stuart'a geçti ve Stuart 14. Alba Dükü oldu.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2008. 
  2. ^ Giyinik Maja ve Çıplak Maja, Prado Müzesi 12 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 27 Temmuz 2007'de erişildi.