Şrek (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shrek
Shrek karakteri
Bir Shrek heykeli
İlk görünümShrek! (1990 kitabı)
Shrek (2001 filmi)
Son görünümÇizmeli Kedi: Son Dilek (2022) (flashback)
YaratanWilliam Steig
SeslendirenMike Myers
Michael Gough
Bilgileri
TürOgre
CinsiyetErkek
Evlilik(ler)Prenses Fiona
ÇocuklarFarkle, Fergus ile Felicia

Shrek, Amerikalı yazar William Steig tarafından yaratılan kurgusal bir ogre karakterdir. Aynı adlı kitabın, bir dizi filmin ve bir müzikalın protagonistidir. "Shrek" adı, Almancadaki Schreck sözcüğünden türemiştir ve "korku" ya da "dehşet" anlamına gelmektedir. Filmlerde Shrek, Mike Myers tarafından seslendirilirken müzikalde esasen Brian d'Arcy James tarafından canlandırıldı.

21 Mayıs 2010'da Shrek, Los Angeles'taki Hollywood Walk of Fame'de bir yıldız aldı. Haziran 2010'da Entertainment Weekly, karakteri "Son 20 Yılın En Büyük 100 Karakteri" arasında 15. sıraya yerleştirdi.

Kurgusal biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Shrek, İskoç aksanı konuşan iri, yeşil tenli, fiziksel olarak korkutucu bir ogredir. Şrek: Sonsuza Dek Mutlu filminde ise ortalama bir ogreden çok daha küçük olduğu ortaya çıkmaktadır. Shrek The Musical'a göre geçmişi biraz gizemli olsa da yedinci doğum gününde ailesi tarafından bir ogre geleneği olduğu için Şrek'in evden gönderildiği ortaya çıkmıştır. Orijinal kitapta ise ailesinin onu bataklıklarından göndermesi yer alır. Tek başına seyahat ederken yoldan geçenler tarafından ya alaya alınır ya sataşılır ya da bağrılır. Hoş bir tepki aldığı tek an, genç Fiona'dandır. Kitapta, ailesi Şrek'i gerçek dünyaya götüren karanlık bir deliğe atar.

Kızgın bir kalabalığı korkutup kaçırdıktan sonra bataklığına varır, bir müştemilata girer ve kelimenin tam anlamıyla yetişkin Şrek olarak dışarı çıkar. Asık suratlı, tehlikeli, alaycı, insan sevmeyen ve zehirli bir şekilde huysuz olsa da Şrek; huzurludur ve kimseyi incitmeyi umursamaz, sadece yalnızlık içinde yaşamak ve yalnız kalmak ister. Şrek'e heyecanlı ve aşırı canlı konuşan Eşek eşlik eder. Shrek ilk görüldüğünde köylülere kükreyerek başarılı bir şekilde onları korkutur ancak daha sonra, yanlış bir şey yaptığı için değil yalnızca bir ogre olduğu için ona saldırdıkları ortaya çıkar.

Şrek filminde, Eşek ile bir konuşma sırasında insanlar onunla tanıştığı anda onu sürekli olarak yargıladıklarını bu nedenle tek başına daha iyi durumda olduğundan bahseder ("Bak, sorunu olan ben değilim, tamam mı? Dünyanın benimle sorunu varmış gibi görünüyor. İnsanlar bana şöyle bir bakıp 'Aah! İmdat! Koş! Büyük, aptal, çirkin bir ogre!' Beni daha tanımadan yargılıyorlar. Bu yüzden yalnız başıma daha iyiyim."). Bu, diğerleri arasında kabul bulmaya çalışıp başarısız olduktan sonra bir münzevi haline geldiği anlamına gelir. Kabul etmemeye neden olan bir başka faktör de Şrek 3 filminde yer alır ve burada Şrek'in babasının onu yemeye çalıştığı ortaya çıkar ("Sanırım olacakları görmeliydim. Beni barbekü sosuyla yıkar ve ağzımda bir elmayla beni yatağa yatırırdı.")

Yaşadığı yerde işgalcileri bulduğunda onları tahliye etmeye çalışır fakat bataklığın sahibi olmadığından onlara karşı yasal olarak bir şey yapamaz. Şrek, işgalcileri yasal olarak kovabileceği bataklığın tapusu karşılığında Prenses Fiona'yı kurtarmak için Lord Farquaad tarafından tutulur. Ancak görev sırasında Şrek, Fiona'ya derinden aşık olur ve Farquaad ile olan düğünü durdurarak onunla kendisi evlenir.