Şipka Geçidi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şipka Geçidi

Şipka Geçidi (Bulgarca: Шипченски проход) Bulgaristan'daki Balkan Dağları'ndan geçen manzaralı bir dağ geçididir. Eski Zağra eyaleti ile Gabrovo eyaleti arasındaki sınırı belirliyor. Geçiş, Gabrovo ve Kazanlık kasabalarını birbirine bağlar. Geçiş, Bulgarka Doğa Parkı'nın bir parçasıdır.

Geçit, kuzeyinde bulunan Şipka kasabasından kara yolu ile 13 km uzaklıktadır. Tuna Nehri üzerindeki Rusçuk ile Yunanistan'a giden Makaza sınır kapısı arasında uzanan I-5 ulusal kara yolu ile geçilir.

Geçitten 12 km doğudaki Buzludzha zirvesine de bir yol çıkıyor.

Şipka Geçidi Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

93 Harbi sırasında Şipka Geçidi, Bulgar gönüllülerin yardımını alan Ruslar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan bir dizi savaş olan Şıpka Geçidi Muharebelerine sahne oldu.[1]

Şıpka Anıtı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şipka Anıtı'nın yakından görünümü

Şipka Anıtı 1934'te açılmış ve mimar Atanas Donkov ve heykeltıraş Aleksandar Andreev tarafından tasarlanmıştır. Şipka Anıtı, Almanya'da yapılan Uluslar Muharebesi Anıtından esinlenmiştir.

Anıt, kesik bir piramit şeklinde 31,5 metre (98 fit) yüksekliğinde bir taş kuledir. 8 m (26 fit) uzunluğunda ve 4 m (13 fit) yüksekliğinde dev bir bronz aslan, kulenin girişinin üzerinde duruyor ve bir kadın figürü Osmanlı kuvvetlerine karşı kazanılan zaferi temsil ediyor. Birinci katta Rus ve Bulgar kayıplarının bulunduğu mermer bir lahit bulunmaktadır. Diğer katlarda Bulgar askeri bayrakları bulunmaktadır. Kulenin tepesi, Şipka Tepesi ve çevresinin bir panoramasını ortaya koyuyor.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Crowe, John Henry Verrinder (1911). "Shipka Pass". The Encyclopaedia Britannica; A Dictionary of Arts, Sciences, Literature and General Information. XXIV (SAINTE-CLAIRE DEVILLE to SHUTTLE) (11. bas.). Cambridge, England and New York: At the University Press. ss. 981-982. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2018 – Internet Archive vasıtasıyla.