Şili devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu madde, Şili Bağımsızlık Savaşı'nın başladığı 1810'da kurulan cunta yönetim başkanlarından günümüze kadar Şili cumhurbaşkanlarının listesini içermektedir.[1]

Patria Vieja (1810-1814)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cunta dönemi (1810-1814)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Not
1 Junta Mateo de Toro y Zambrano.jpg Mateo de Toro y Zambrano
(1727–1811)
18 Eylül 1810 26 Şubat 1811 President of the First Government Junta. Died in office.
Juan Martínez de Rozas.jpg Juan Martínez de Rozas
(1759–1813)
27 Şubat 1811 2 Nisan 1811 Interim President of the First Government Junta.
Fernando Marquez de la Plata.jpg Fernando Márquez de la Plata
(1740–1818)
2 Nisan 1811 4 Temmuz 1811 President of the First Government Junta.
2 Junta JuanAOvalleSilva.JPG Juan Antonio Ovalle
(1750–1819)
4 Temmuz 1811 20 Temmuz 1811 President of the First National Congress.
MartinCalvoEncalada.jpg Martín Calvo Encalada
(1756–1828)
20 Temmuz 1811 11 Ağustos 1811 President of the First National Congress.
3 Junta 11 Ağustos 1811 4 Eylül 1811 President of the Provisional Executive Authority.
4 Junta Juan Enrique Rosales.jpg Juan Enrique Rosales [es]
(1755–1825)
4 Eylül 1811 16 Kasım 1811 President of the Executive Court.
5 Junta Jose Miguel Carrera.jpg José Miguel Carrera
(1785–1821)
16 Kasım 1811 13 Aralık 1811 President of the Provisional Government Junta.
6 Junta 13 Aralık 1811 8 Ocak 1812 Provisional Supreme Authority.
7 Junta 8 Ocak 1812 8 Nisan 1812 President of the Provisional Government Junta.
José Santiago Portales y Larraín [es]
(1764–1835)
8 Nisan 1812 6 Ağustos 1812 President of the Provisional Government Junta.
Pedro José Prado Jaraquemada [es]
(1754–1827)
6 Ağustos 1812 6 Aralık 1812 President of the Provisional Government Junta.
Jose Miguel Carrera.jpg José Miguel Carrera
(1785–1821)
6 Aralık 1812 30 Mart 1813 President of the Provisional Government Junta.
Juan Jose Carrera.jpg Juan José Carrera
(1782–1818)
30 Mart 1813 13 Nisan 1813 President of the Provisional Government Junta.
8 Junta Francisco Antonio Perez.jpg Francisco Antonio Pérez
(1764–1828)
13 Nisan 1813 23 Ağustos 1813 President of the Superior Governmental Junta.
Jose Miguel Infante.jpeg José Miguel Infante
(1778–1844)
23 Ağustos 1813 11 Ocak 1814 President of the Superior Governmental Junta.
Agustin de Eyzaguirre.jpg Agustín Eyzaguirre
(1768–1837)
11 Ocak 1814 7 Mart 1814 President of the Superior Governmental Junta.

Yüksek Yöneticiler dönemi (1814)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Not
1 Antonio de Irisarri.jpg Antonio José de Irisarri
(1786–1868)
7 Mart 1814 14 Mart 1814 Interim Supreme Director.
2 Francisco de Lastra por Monvoisin.jpg Francisco de la Lastra
(1777–1852)
14 Mart 1814 23 Temmuz 1814 Yüksek Yönetici
9 Junta Jose Miguel Carrera.jpg José Miguel Carrera
(1785–1821)
23 Temmuz 1814 2 Ekim 1814 President of the Government Junta. Chilean defeat in the Battle of Rancagua, Spain regains control of Chile.

Yeniden Fetih (1814-1817)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Not
- MarianoOsorio.JPG Mariano Osorio
(1777–1819)
3 Ekim 1814 26 Aralık 1815 Royal Governor of Chile
- CasimiroMarcoDelPont.JPG Casimiro Marcó del Pont
(1770–1819)
26 Aralık 1815 12 Şubat 1817 Royal Governor of Chile. Chilean victory in the Battle of Chacabuco, Spanish control ends.

Patria Nueva (1817-1826)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüksek Yöneticiler dönemi (1817-1826)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Not
3 Ohiggins.jpg Bernardo O'Higgins
(1778–1842)
16 Şubat 1817 28 Ocak 1823 Yüksek Yönetici
10 Junta Agustin de Eyzaguirre.jpg Agustín Eyzaguirre
(1768–1837)
28 Ocak 1823 4 Nisan 1823 President of the Government Junta.
4 Freire por Monvoisin.gif Ramón Freire
(1787–1851)
4 Nisan 1823 9 Temmuz 1826 Interim Supreme Director.

Devlet Başkanları (1826-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş dönemi (1826-1830)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Seçim Not Başkan Yardımcısı[a]
1 Manuel Blanco Encalada (Nataniel Hughes, 1853).jpg Manuel Blanco Encalada
(1790–1876)
9 Temmuz 1826 9 Eylül 1826 Bağımsız 1826 Elected as Interim President. Resigned. Agustín Eyzaguirre
2 Agustin de Eyzaguirre.jpg Agustín Eyzaguirre
(1768–1837)
9 Eylül 1826 25 Ocak 1827 Bağımsız Interim Vice-President under Manuel Blanco Encalada, assumed the presidency after his resignation. Boş
Geçici Freire por Monvoisin.gif Ramón Freire
(1787–1851)
25 Ocak 1827 15 Şubat 1827 Pipiolos Geçici cumhurbaşkanı
3 15 Şubat 1827 8 Mayıs 1827 1827 İstifa etti. Francisco Antonio Pinto
4 FranciscoAntonioPinto.jpg Francisco Antonio Pinto
(1785–1858)
8 Mayıs 1827 16 Temmuz 1829 Pipiolos Vice-President under Ramón Freire, assumed the presidency after his resignation. Boş
Geçici Francisco Ramon Vicuña.jpg Francisco Ramón Vicuña
(1775–1849)
16 Temmuz 1829 19 Ekim 1829 Pipiolos For health reasons, Francisco Antonio Pinto made the President of the Senate, Francisco Ramón Vicuña, Delegate President.
4 FranciscoAntonioPinto.jpg Francisco Antonio Pinto
(1785–1858)
19 Ekim 1829 2 Kasım 1829 Pipiolos 1829 İstifa etti. Joaquín Vicuña
Geçici Francisco Ramon Vicuña.jpg Francisco Ramón Vicuña
(1775–1849)
2 Kasım 1829 7 Kasım 1829 Pipiolos Senato Başkanı Deposed during the Chilean Civil War of 1829–30. Boş
11 Junta Freire por Monvoisin.gif Ramón Freire
(1787–1851)
7 Kasım 1829 8 Kasım 1829 Pipiolos President of the Government Junta. Deposed during the Civil War.
Geçici Francisco Ramon Vicuña.jpg Francisco Ramón Vicuña
(1775–1849)
8 Kasım 1829 7 Aralık 1829 Pipiolos Senato Başkanı Restoration of its original mandate. Resigned during the Civil War.
Boş
7 Aralık 1829 – 24 Aralık 1829
İç Savaş. There was no president in this period.
12 Junta José Tomás Ovalle.jpg José Tomás Ovalle y Bezanilla
(1787–1831)
24 Aralık 1829 18 Şubat 1830 Pelucones President of the Government Junta.
Geçici Francisco Ruiz Tagle.jpg Francisco Ruiz-Tagle Portales
(1790–1860)
18 Şubat 1830 1 Nisan 1830 Pelucones Geçici cumhurbaşkanı Resigned. José Tomás Ovalle y Bezanilla
Geçici José Tomás Ovalle.jpg José Tomás Ovalle y Bezanilla
(1787–1831)
1 Nisan 1830 8 Mart 1831 Pelucones Provisional Vice-President under Francisco Ruiz-Tagle, assumed the presidency after his resignation. End of the Chilean Civil War of 1829–30 with the Battle of Lircay. Resigned for health reasons, died 2 weeks later. Boş
Geçici Fernando Errázuriz Aldunate (1777-1841).jpg Fernando Errázuriz Aldunate
(1777–1841)
8 Mart 1831 21 Mart 1831 Pelucones Provisional President appointed by the Congress.
21 Mart 1831 18 Eylül 1831 The Congress appointed José Joaquín Prieto as president and Fernando Errázuriz as vice president, but Prieto did not take office and instead resigned immediately, making Fernando Errázuriz president automatically.

Muhafazakâr Cumhuriyet (1830-1861)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Seçim Not Başkan YardımcısıKaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; isimsiz ref içeriği olmalı (Bkz: Kaynak gösterme)
5 JJPrieto.JPG Joaquín Prieto
(1786–1854)
18 Eylül 1831 18 Eylül 1836 Pelucones 1831 Diego Portales[b]
18 Eylül 1836 18 Eylül 1841 Muhafazakâr 1836 Makam feshedildi.
6 ManuelBulnes.JPG Manuel Bulnes
(1799–1866)
18 Eylül 1841 18 Eylül 1846 Muhafazakâr 1841
18 Eylül 1846 18 Eylül 1851 1846
7 Manuel Montt presidente-2.jpg Manuel Montt
(1809–1880)
18 Eylül 1851 18 Eylül 1856 Muhafazakâr 1851 Government victory in the Chilean Civil War of 1851.
18 Eylül 1856 18 Eylül 1861 Ulusal 1856

Liberal Cumhuriyet (1861-1891)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Seçim Not
8 JJPEREZ.png José Joaquín Pérez
(1801–1889)
18 Eylül 1861 18 Eylül 1866 Ulusal 1861
18 Eylül 1866 18 Eylül 1871 1866
9 Federico Errázuriz Zañartu.jpg Federico Errázuriz Zañartu
(1825–1877)
18 Eylül 1871 18 Eylül 1876 Liberal 1871
10 Anibal Pinto 3.jpg Aníbal Pinto Garmendia
(1825–1884)
18 Eylül 1876 18 Eylül 1881 Liberal 1876
11 DomingoSantaMariaGonzalez.jpg Domingo Santa María
(1825–1889)
18 Eylül 1881 18 Eylül 1886 Liberal 1881
12 Balmaceda - BCN.jpg José Manuel Balmaceda
(1840–1891)
18 Eylül 1886 29 Ağustos 1891 Liberal 1886 Resigned in the Chilean Civil War of 1891 and handed over power to Manuel Baquedano. Killed himself on 19 Eylül 1891, a day after his term would have ended.
Geçici Claudio Vicuña 1907.JPG Claudio Vicuña Guerrero [es]
(1833–1907)
Did not take office Liberal Temmuz 1891 Won the presidential election, although he never assumed because of the Congressist victory in the Chilean Civil War of 1891.
Geçici General Manuel Baquedano.jpg Manuel Baquedano
(1823–1897)
29 Ağustos 1891 31 Ağustos 1891 Silahlı Kuvvetler Head of Provisional Government.

Parlamenter Cumhuriyet (1891–1925)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Seçim Not
13 Junta Jorge Montt Alvarez(3).jpg Jorge Montt
(1845–1922)
31 Ağustos 1891 10 Kasım 1891 Silahlı Kuvvetler President of the Government Junta.
Geçici 10 Kasım 1891 26 Aralık 1891 Head of the Executive Power.
13 26 Aralık 1891 18 Eylül 1896 Bağımsız Ekim 1891
14 Federico Errázuriz Echaurren.jpg Federico Errázuriz Echaurren
(1850–1901)
18 Eylül 1896 12 Temmuz 1901 Liberal 1896 Died in office.
Geçici Anibal Zanartu.jpg Aníbal Zañartu
(1847–1902)
12 Temmuz 1901 18 Eylül 1901 Liberal Minister of the Interior acting as vice president.
15 Germán Riesco con banda presidencial-2.jpg Germán Riesco Errázuriz
(1854–1916)
18 Eylül 1901 18 Eylül 1906 Liberal 1901
16 PedroMontt.jpeg Pedro Montt
(1849–1910)
18 Eylül 1906 16 Ağustos 1910 Ulusal 1906 Died in office.
Geçici Cabinet con el retrato de Don Elías Fernández Albano (recorte).JPG Elías Fernández Albano
(1845–1910)
16 Ağustos 1910 6 Eylül 1910 Ulusal Minister of the Interior acting as vice president. Died in office.
Geçici Emiliano Figueroa (2).jpg Emiliano Figueroa
(1866–1931)
6 Eylül 1910 23 Aralık 1910 Liberal Demokrat Adalet Bakanı acting as vice president.
17 Barros Luco2.jpg Ramón Barros Luco
(1835–1919)
23 Aralık 1910 23 Aralık 1915 Liberal 1910
18 Jlsanfuentes.PNG Juan Luis Sanfuentes
(1858–1930)
23 Aralık 1915 23 Aralık 1920 Liberal Demokrat 1915
19 Arturo Alessandri Palma (1925).jpg Arturo Alessandri
(1868–1950)
23 Aralık 1920 12 Eylül 1924 Liberal 1920 Deposed in a coup d'état.
14 Junta Luis Altamirano.jpg Luis Altamirano
(1876–1938)
12 Eylül 1924 23 Ocak 1925 Silahlı Kuvvetler President of the Government Junta of 1924. Deposed in a coup d'état.
15 Junta Pedro Pablo Dartnell 2.jpg Pedro Dartnell
(1874–1944)
23 Ocak 1925 27 Ocak 1925 Silahlı Kuvvetler President of the Government Junta of 1925. Resigned.
Emilio Bello.jpg Emilio Bello Codesido
(1868–1963)
27 Ocak 1925 12 Mart 1925 Liberal Demokrat President of the Government Junta of 1925.

Başkanlık Cumhuriyeti (1925–1932)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Seçim Not
19 Arturo Alessandri Palma (1925).jpg Arturo Alessandri
(1868–1950)
12 Mart 1925 1 Ekim 1925 Liberal Restoration of his original mandate. Resigned.
Geçici Luis Barros Borgoño Vicepresidente.jpg Luis Barros Borgoño
(1858–1943)
1 Ekim 1925 23 Aralık 1925 Liberal Minister of the Interior acting as vice president.
20 Emiliano Figueroa (2).jpg Emiliano Figueroa
(1866–1931)
23 Aralık 1925 10 Mayıs 1927 Liberal Demokrat 1925 İstifa etti.
Geçici General Ibañez.jpg Carlos Ibáñez del Campo
(1877–1960)
10 Mayıs 1927 21 Temmuz 1927 Bağımsız Başkan Yardımcısı
21 21 Temmuz 1927 26 Temmuz 1931 1927 İstifa etti.
Geçici Pedro Opaso Letelier.jpg Pedro Opaso
(1876–1957)
26 Temmuz 1931 27 Temmuz 1931 Liberal Demokrat President of the Senate acting as vice president. Resigned.
Geçici Juan Esteban Montero 1932 cropped.jpg Juan Esteban Montero
(1879–1948)
27 Temmuz 1931 20 Ağustos 1931 Radikal Minister of the Interior acting as vice president. Resigned to run for presidency.
Geçici Manuel Trucco.jpg Manuel Trucco
(1875–1954)
20 Ağustos 1931 15 Kasım 1931 Radikal Minister of the Interior acting as vice president.
Geçici Juan Esteban Montero 1932 cropped.jpg Juan Esteban Montero
(1879–1948)
15 Kasım 1931 4 Aralık 1931 Radikal Başkan Yardımcısı
22 4 Aralık 1931 4 Haziran 1932 1931 Deposed in a coup d'état.

Sosyalist Cumhuriyet (1932)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Seçim Not
16 Junta Arturo Puga.jpg Arturo Puga
(1879–1970)
4 Haziran 1932 16 Haziran 1932 Silahlı Kuvvetler President of the Government Junta. Resigned.
CDavila.jpg Carlos Dávila
(1887–1955)
16 Haziran 1932 8 Temmuz 1932 Sosyalist President of the Government Junta.
Acting 8 Temmuz 1932 13 Eylül 1932 Provisional President of the Socialist Republic. Resigned.

Başkanlık Cumhuriyeti (1932–1973)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Seçim Not
Geçici Bartolomé Blanche.jpeg Bartolomé Blanche
(1879–1970)
13 Eylül 1932 2 Ekim 1932 Silahlı Kuvvetler Geçici cumhurbaşkanı; istifa etti.
Geçici Abraham Oyanedel
(1874–1954)
2 Ekim 1932 24 Aralık 1932 Bağımsız President of the Supreme Court acting as vice president.
19 (2) Alessandri Ulk (1932).jpg Arturo Alessandri
(1868–1950)
24 Aralık 1932 24 Aralık 1938 Liberal 1932
23 Pedro Aguirre Cerda.jpg Pedro Aguirre Cerda
(1879–1941)
24 Aralık 1938 25 Kasım 1941 Radikal 1938 Died in office.
Geçici Jerónimo Méndez Arancibia.jpg Jerónimo Méndez
(1887–1959)
25 Kasım 1941 2 Nisan 1942 Radikal Minister of the Interior acting as vice president.
24 Retrato del Presidente Juan Antonio Ríos.jpg Juan Antonio Ríos
(1888–1946)
2 Nisan 1942 27 Haziran 1946 Radikal 1942 Died in office.
Geçici Alfredo Duhalde Vásquez.jpg Alfredo Duhalde
(1898–1985)
27 Haziran 1946 3 Ağustos 1946 Radikal Minister of the Interior acting as vice president. Resigned to run for presidency.
Acting Vicente Merino
(1889–1977)
3 Ağustos 1946 13 Ağustos 1946 Bağımsız Minister of the Interior acting as vice president.
Geçici Alfredo Duhalde Vásquez.jpg Alfredo Duhalde
(1898–1985)
13 Ağustos 1946 17 Ekim 1946 Radikal Başkan Yardımcısı; istifa etti.
Geçici Juan Antonio Iribarren.JPG Juan Antonio Iribarren
(1885–1966)
17 Ekim 1946 3 Kasım 1946 Radikal Minister of the Interior acting as vice president.
25 Gabriel Gonzalez Videla.jpg Gabriel González Videla
(1898–1980)
3 Kasım 1946 3 Kasım 1952 Radikal 1946
21 (2) Carlos Ibanez.jpg Carlos Ibáñez del Campo
(1877–1960)
3 Kasım 1952 3 Kasım 1958 Bağımsız 1952
26 Retrato de Jorge Alessandri con banda presidencial.JPG Jorge Alessandri
(1896–1986)
3 Kasım 1958 3 Kasım 1964 Bağımsız 1958
27 Fotografia Eduardo Frei Montalva.jpg Eduardo Frei Montalva
(1911–1982)
3 Kasım 1964 3 Kasım 1970 Hristiyan Demokrat 1964
28 Salvador Allende Gossens-.jpg Salvador Allende
(1908–1973)
3 Kasım 1970 11 Eylül 1973 Sosyalist 1970 Deposed in a military coup; he killed himself while the presidential palace was under attack.

Ekonomik mucize dönemi (1973–1990)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Not
17 Junta Augusto Pinochet foto oficial coloreada.jpg Augusto Pinochet
(1915–2006)
11 Eylül 1973 17 Haziran 1974 Silahlı Kuvvetler President of the Government Junta.
17 Haziran 1974 17 Aralık 1974 Supreme Chief of the Nation.
17 Aralık 1974 11 Mart 1981 President of the Republic by decree.
11 Mart 1981 11 Mart 1989 President of the Republic. The Constitution of 1980 came into force, approved in the constitutional referendum of 1980, which confirmed Ağustoso Pinochet as president for an 8-year term.
11 Mart 1989 11 Mart 1990 President of the Republic. After losing the national plebiscite of 1988, and in accordance with the Constitution of 1980, Pinochet and the Junta continued in power for another year. Presidential and parliamentary elections took place three months before Pinochet's term expired.

Başkanlık Cumhuriyeti (1990-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Seçim Not
29 Aylwin Banda.jpg Patricio Aylwin
(1918–2016)
11 Mart 1990 11 Mart 1994 Hristiyan Demokrat 1989 Elected for a 4-year term according to Temporary Provisions of the Constitution of 1980.
30 Eduardo Frei 1998.jpg Eduardo Frei Ruiz-Tagle
(d. 1942)
11 Mart 1994 11 Mart 2000 Hristiyan Demokrat 1993 Elected for a 8-year term according to the Constitution of 1980. Days before his inauguration, the Constitutional reform of 1994 reduced the presidential term from 8 to 6 years.
31 Ricardo Lagos Escobar 2006 (Cropped & edited).png Ricardo Lagos
(d. 1938)
11 Mart 2000 11 Mart 2006 Demokrasi Partisi 1999–2000 The Constitutional reform of 2005 reduced the presidential term from 6 to 4 years.
32 Michelle Bachelet 2006 (Cropped).png Michelle Bachelet
(d. 1951)
11 Mart 2006 11 Mart 2010 Sosyalist 2005–06 Birinci dönem
First female president of Chile.
33 Fotografía oficial del Presidente Sebastián Piñera - 2.jpg Sebastián Piñera
(d. 1949)
11 Mart 2010 11 Mart 2014 National Renewal
Bağımsız
2009–10 Birinci dönem
First democratically elected conservative president since 1958.
32 (2) Portrait Michelle Bachelet.jpg Michelle Bachelet
(d. 1951)
11 Mart 2014 11 Mart 2018 Sosyalist 2013 İkinci dönem Supported by the left coalition New Majority and the communist party.
33 (2) Retrato Oficial Presidente Piñera 2018.jpg Sebastián Piñera
(d. 1949)
11 Mart 2018 11 Mart 2022 Bağımsız
Support by Chile Vamos
2017 İkinci dönem
Ran as an independent candidate supported by the center-right coalition Chile Vamos. Previously suspended his party membership during his first term (2010–2014).
34 Retrato Oficial Presidente Boric Font.jpg Gabriel Boric
(d. 1986)
11 Mart 2022 Görevde
(Term ends on 11 Mart 2026)
Social Convergence 2021 Youngest president. Supported by the left-wing coalition Apruebo Dignidad and the Communist Party. First non-ethnic Chilean to hold office.

Not listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The position of "Vice President" was created along with the position of "President" in 1826. The Vice President served to replace the President in case of the latter's death or absence. The post was abolished with the Constitution of 1833 and since then the title of "Vice President" has been given to an ex officio member replacing the elected President.
  2. ^ Did not take office and instead resigned immediately, but this was not accepted by Congress. Continued to be de jure Vice-President until the abolition of the post with a new Constitution in 26 Mayıs 1833.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bizzarro, Salvatore (2017). Historical dictionary of Chile (4. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1442276345.