Şili Sosyalist Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şili
República de Chile Socialista
Şili Sosyalist Cumhuriyeti
4 Haziran 1932-13 Eylül 1932
Slogan
"Por la razón o la fuerza"
BaşkentSantiago
Yaygın dil(ler)İspanyolca
HükûmetSosyalist cumhuriyet
• 1932
Marmaduke Grove Vallejo
Tarihçe 
• Kuruluşu
4 Haziran 1932
• Şili Sosyalist Cumhuriyeti'in ilanı
4 Haziran 1932
• Şili Sosyalist Cumhuriyeti'in yıkılışı
13 Eylül 1932
• Dağılışı
13 Eylül 1932

Şili Sosyalist Cumhuriyeti (İspanyolca : República Socialista de Chile), 4 Haziran 1932 yılında ilan edilen aynı yılın 13 Eylül ayında yıkılan Sosyalist Cumhuriyet. Kısa ömürlü olan devletin yerine devleti yıkan askerî cunta geçti.

Cumhurbaşkanı Juan Esteban Montero döneminde bitün dünayayı etkileyen 1929 Ekonomik Bunalımı nedeniyle ülkede büyük sosyal ve ekonomik sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Genç sosyalistlerden oluşan Eugenio Matte önderliğinde bir darbe planlandı. Ülkede durumdan sadece Sosyalistler değil orduda rahatsızdı. Marmaduke Grove ve bazı ordu personeleri sosyalistlere destek olma kararı aldı. 4 Haziran 1932 yılında ordu ile Sosyalistler ortak bildiri ile Cumhurbaşkanı Montero'nun istifasını talep etti. Ardından Monreto istifa etti. Böylece darbe gerçekleşmiş oldu.

Darbe gerçekleştikten sonra ülkede sosyalist rejim kuruldu. İlk iş olarak Şili'de faaliyet gösteren ulusal ve yabancı sermayeli bankalarda yabancı para cinsinden krediler ve mevduat devlet mülkiyet ilan edildi. Daha sonra 1931 yılında isyan eden ve bundan dolayı tutuklanan Şilili denizciler serbest bırakıldı. Ancak daha sonra ülke ekonomik dar boğazdan kurtulamadı ve hükûmet istifa etmek zorunda kaldı. Böylece sosyalist hükûmet dağıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]