İçeriğe atla

Şerşel

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Şerşel, Cezayir'in 89 kilometre batısında yer alan ve Akdeniz sahil şeridinde bulunan yerleşim bölgesidir. Bölge Roma kolonisinin hakimiyeti altındayken lol ve Caesarea isimleri ile anılmaktaydı. Numidya and Mauretania krallığının ise başkenti konumunda idi.

Şerşel limanının günümüzdeki görüntüsü

Türk denizcileri Barbaros kardeşler (Oruç Reis ve Hızır Reis) 1515 yılında Yavuz Sultan Selim'in himayesine girip Osmanlı İmparatorluğu'nun desteğini aldıktan sonra, Bicâye’den sonra, Aragon Kralı Katolik Ferdinand'ın ölümünden (1516) faydalanarak İspanyol işgalinden kurtulmak isteyen Cezayir ve Şerşel’i ele geçirdiler. Oruç Reis Şerşel ve Cezayir Sultanı ilân edildi.[1] 1531 yılında Cenevizli Amiral Andrea Doria'nın Şerşel Seferi İspanyol-Ceneviz donanmasının hezimetiyle sonuçlandı.[2]

1840 yılındaki Fransız işgaline kadar Osmanlı egemenliğinde kalan Şerşel, Cezayir'in bağımsızlığını kazanmasından sonra bu ülkenin liman kentlerinden biri oldu.

  1. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Barbaros Hayreddin Paşa" maddesi, Türk Diyanet Vakfı, İstanbul (1992), c.5, s.65". 27 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  2. ^ Moliner-Violle, Michel Francois Auguste, and Michel-F-A. Moliner-Violle. Précis de géographie historique de l'Algérie. 13 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. A. Jourdan, 1877.