Şan olsun Ukrayna'ya!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harkiv'de bir bağımsızlık anıtı.

Şan olsun Ukrayna'ya! (UkraynacaСлава Україні!, romanizeSlava Ukrayini!), Ukrayna'nın egemenliğinin ve direnişinin sembolü olarak bilinen ve 2018'den beri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin resmi selamı olarak bilinen bir Ukrayna ulusal selamıdır. Selama genellikle "Kahramanlara şan olsun!" (Героям слава! Heroyam slava!) sözü de eşlik eder.

Slogan ilk olarak 20. yüzyılın başında, 1917'den 1921'e kadar olan Ukrayna Bağımsızlık Savaşı sırasında Ukraynalılar arasında çok popüler hale geldiğinde farklı biçimlerde ortaya çıktı.[1] 1930'lardan itibaren, özellikle II. Dünya Savaşı'nda Stepan Bandera'nın Ukrayna Milliyetçiler Örgütü ve Ukrayna İsyan Ordusu olmak üzere farklı Ukraynalı milliyetçi grupları ve daha sonra Soğuk Savaş sırasında Batı'daki Ukrayna diaspora grupları ve mülteci toplulukları tarafından da kullanıldı. Sovyetler Birliği'nde bu ifade Nazi işbirlikçilerinin sloganı olduğu gerekçesiyle yasaklandı ve Sovyet ve daha sonra Rus yetkililer tarafından itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağlantılı olarak yeniden ortaya çıktı ve özellikle 2014'ten sonra Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında demokrasi ve Ukrayna'nın bağımsızlığını vurgulamak üzere yeniden kullanılmaya başlandı. Ukrayna Futbol Federasyonu'na göre "Şan olsun Ukrayna'ya!" ülkede yaygın olarak kullanılan bir selamlamadır. 2018'de "Şan olsun Ukrayna'ya! Kahramanlara şan olsun!" sloganı cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun bir kararnamesi ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin resmi selamı oldu.

Slogan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında bir direniş sembolü olarak dünya çapında ün kazandı ve Norveç Silahlı Kuvvetleri'nin resmi bestecisi Marcus Paus tarafından müziğe ayarlandı. Ayrıca dünya çapında Ukrayna'yı desteklemek için yapılan protestolarda da kullanılmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Glory to Ukraine!": Who and when was the slogan created?". www.istpravda.com.ua. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. 
  2. ^ "'Glory to Ukraine': hundreds of thousands march against Russian invasion". France 24. 27 Şubat 2022. 28 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]