UEFA Şampiyonlar Ligi kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazanan teknik direktörler listesi, UEFA'nın en üst düzey kulüp organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi'ni kazanan teknik direktörleri içerir. İspanyol José Villalonga, Real Madrid'in başında 1955-56 sezonunda o dönemki adıyla Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanmış ve bu başarıya ulaşan ilk teknik direktör olmuştur. 1970'lerin sonu ve 80'lerin başında İngiliz kulüpleri ve İngiliz teknik adamlar kupayı domine etmiştir. Organizasyon tarihinde toplam on bir kez şampiyonluk gören İtalyan teknik direktörler, bu alanda ilk sırada yer almaktadır.

1992-93 sezonunda kupa formatında birtakım değişikliklere gidilmiş ve turnuvanın ismi UEFA Şampiyonlar Ligi olarak yenilenmiştir. Bu tarihten sonraki ilk final olan 1993'te[1] Belçikalı Raymond Goethals Olympique de Marseille'i şampiyon yaparak, kupanın yeni formatında şampiyonluk yaşayan ilk teknik direktör olmuştur.

1976-77, 1977-78 ve 1980-81 sezonlarında Liverpool ile üç kez şampiyonluk yaşayan Bob Paisley ve 2002-03, 2006-07 sezonlarında Milan'da, 2013-14'te ise Real Madrid'de şampiyonluğa ulaşan Carlo Ancelotti, kupayı en fazla kazanan teknik direktörlerdir. Bunun yanında 18 teknik direktör de kupada iki kez şampiyonluğa ulaşmıştır. Miguel Muñoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Pep Guardiola ve Zinedine Zidane, hem futbolcu hem de teknik direktör olarak şampiyonluk yaşayan yedi futbol adamıdır.[2][3] Kupayı iki farklı kulüpte kazanmayı başaran beş teknik direktör vardır. Carlo Ancelotti'nin yanında, Ernst Happel, 1970'te Feyenoord ve 1983'te Hamburg'la; Ottmar Hitzfeld, 1997'de Borussia Dortmund ve 2001'de FC Bayern München'le; José Mourinho, 2004'te Porto ve 2010'da Inter'le ve Jupp Heynckes 1998'de Real Madrid, 2013'te Bayern München ile şampiyonluğa ulaşmıştır.

Yıllara göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Arrigo Sacchi, 1989 ve 1990 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Ottmar Hitzfeld, 1997 ve 2001 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Alex Ferguson, 1999 ve 2008 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Vicente del Bosque, 2000 ve 2002 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Carlo Ancelotti, 2003, 2007 ve 2014 yıllarının kazanan teknik direktörü.
José Mourinho, 2004 ve 2010 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Pep Guardiola, 2009 ve 2011 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Giovanni Trapattoni, 1985 yılının kazanan teknik direktörü.
Guus Hiddink, 1988 yılının kazanan teknik direktörü.
Johan Cruyff, 1992 yılının kazanan teknik direktörü.
Fabio Capello, 1994 yılının kazanan teknik direktörü.
Final Teknik direktör Kulüp Not
1956 İspanya Villalonga, JoséJosé Villalonga İspanya Real Madrid [4]
1957 İspanya Villalonga, JoséJosé Villalonga İspanya Real Madrid [4]
1958 Arjantin Carniglia, LuisLuis Carniglia İspanya Real Madrid [4]
1959 Arjantin Carniglia, LuisLuis Carniglia İspanya Real Madrid [4]
1960 İspanya Muñoz, MiguelMiguel Muñoz İspanya Real Madrid [4]
1961 Macaristan Guttmann, BélaBéla Guttmann Portekiz Benfica [4]
1962 Macaristan Guttmann, BélaBéla Guttmann Portekiz Benfica [4]
1963 İtalya Rocco, NereoNereo Rocco İtalya Milan [4]
1964 Arjantin Herrera, HelenioHelenio Herrera İtalya Inter [4]
1965 Arjantin Herrera, HelenioHelenio Herrera İtalya Inter [4]
1966 İspanya Muñoz, MiguelMiguel Muñoz İspanya Real Madrid [4]
1967 İskoçya Stein, JockJock Stein İskoçya Celtic [5]
1968 İskoçya Busby, MattMatt Busby İngiltere Manchester United [6]
1969 İtalya Rocco, NereoNereo Rocco İtalya Milan [4]
1970 Avusturya Happel, ErnstErnst Happel Hollanda Feyenoord [7]
1971 Hollanda Michels, RinusRinus Michels Hollanda Ajax [8]
1972 Romanya Kovács, ȘtefanȘtefan Kovács Hollanda Ajax [4]
1973 Romanya Kovács, ȘtefanȘtefan Kovács Hollanda Ajax [4]
1974 Almanya Lattek, UdoUdo Lattek Almanya FC Bayern München [9]
1975 Almanya Cramer, DettmarDettmar Cramer Almanya FC Bayern München [4]
1976 Almanya Cramer, DettmarDettmar Cramer Almanya FC Bayern München [4]
1977 İngiltere Paisley, BobBob Paisley İngiltere Liverpool [4]
1978 İngiltere Paisley, BobBob Paisley İngiltere Liverpool [4]
1979 İngiltere Clough, BrianBrian Clough İngiltere Nottingham Forest [4]
1980 İngiltere Clough, BrianBrian Clough İngiltere Nottingham Forest [4]
1981 İngiltere Paisley, BobBob Paisley İngiltere Liverpool [4]
1982 İngiltere Barton, TonyTony Barton İngiltere Aston Villa [10]
1983 Avusturya Happel, ErnstErnst Happel Almanya Hamburg [11]
1984 İngiltere Fagan, JoeJoe Fagan İngiltere Liverpool [12]
1985 İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni İtalya Juventus [13]
1986 Romanya Jenei, EmerichEmerich Jenei Romanya Steaua București [14]
1987 Portekiz Jorge, ArturArtur Jorge Portekiz Porto [15]
1988 Hollanda Hiddink, GuusGuus Hiddink Hollanda PSV [16]
1989 İtalya Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi İtalya Milan [4]
1990 İtalya Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi İtalya Milan [4]
1991 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Petrović, LjupkoLjupko Petrović Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Crvena Zvezda [17]
1992 Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff İspanya Barcelona [18]
1993 Belçika Goethals, RaymondRaymond Goethals Fransa Marsilya [19]
1994 İtalya Capello, FabioFabio Capello İtalya Milan [20]
1995 Hollanda Gaal, Louis vanLouis van Gaal Hollanda Ajax [21]
1996 İtalya Lippi, MarcelloMarcello Lippi İtalya Juventus [22]
1997 Almanya Hitzfeld, OttmarOttmar Hitzfeld Almanya Borussia Dortmund [4]
1998 Almanya Heynckes, JuppJupp Heynckes İspanya Real Madrid [23]
1999 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson İngiltere Manchester United [24]
2000 İspanya del Bosque, VicenteVicente del Bosque İspanya Real Madrid [4]
2001 Almanya Hitzfeld, OttmarOttmar Hitzfeld Almanya FC Bayern München [4]
2002 İspanya del Bosque, VicenteVicente del Bosque İspanya Real Madrid [4]
2003 İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti İtalya Milan [25]
2004 Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho Portekiz Porto [26]
2005 İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez İngiltere Liverpool [27]
2006 Hollanda Rijkaard, FrankFrank Rijkaard İspanya Barcelona [28]
2007 İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti İtalya Milan [29]
2008 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson İngiltere Manchester United [30]
2009 İspanya Guardiola, PepPep Guardiola İspanya Barcelona [31]
2010 Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho İtalya Inter [32]
2011 İspanya Guardiola, PepPep Guardiola İspanya Barcelona [33]
2012 İtalya Di Matteo, RobertoRoberto Di Matteo İngiltere Chelsea [34]
2013 Almanya Heynckes, JuppJupp Heynckes Almanya FC Bayern München [35]
2014 İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti İspanya Real Madrid [36]
2015 İspanya Enrique, LuisLuis Enrique İspanya Barcelona [37]
2016 Fransa Zidane, ZinedineZinedine Zidane İspanya Real Madrid [38]
2017 Fransa Zidane, ZinedineZinedine Zidane İspanya Real Madrid [39]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Koyu = Teknik direktörlüğe devam edenler
Sıra Ülke Teknik direktör Şampiyon Finalist Şampiyonluk yıl(lar)ı Finalistlik yıl(lar)ı Şampiyon olduğu kulüp(ler)
1 İtalya Carlo Ancelotti 3 1 2003, 2007, 2014 2005 Milan, Real Madrid
İngiltere Bob Paisley 3 0 1977, 1978, 1981 Liverpool
3 İskoçya Alex Ferguson 2 2 1999, 2008 2009, 2011 Manchester United
İspanya Miguel Muñoz 2 2 1960, 1966 1962, 1964 Real Madrid
Almanya Jupp Heynckes 2 1 1998, 2013 2012 Real Madrid, FC Bayern München
Batı Almanya Ottmar Hitzfeld 2 1 1997, 2001 1999 Borussia Dortmund, FC Bayern München
Avusturya Ernst Happel 2 1 1970, 1983 1978 Feyenoord, Hamburg
Arjantin Helenio Herrera 2 1 1964, 1965 1967 Internazionale
Fransa Zinedine Zidane 2 0 2016, 2017 Real Madrid
İspanya Pep Guardiola 2 0 2009, 2011 Barcelona
Portekiz José Mourinho 2 0 2004, 2010 Porto, Internazionale
İspanya Vicente del Bosque 2 0 2000, 2002 Real Madrid
İtalya Arrigo Sacchi 2 0 1989, 1990 Milan
İngiltere Brian Clough 2 0 1979, 1980 Nottingham Forest
Almanya Dettmar Cramer 2 0 1975, 1976 FC Bayern München
Romanya Ștefan Kovács 2 0 1972, 1973 Ajax
İtalya Nereo Rocco 2 0 1963, 1969 Milan
Macaristan Béla Guttmann 2 0 1961, 1962 Benfica
Arjantin Luis Carniglia 2 0 1958, 1959 Real Madrid
İspanya José Villalonga 2 0 1956, 1957 Real Madrid

Ülkelerine göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Milliyet Şampiyonluk
sayısı
 İtalya 11
 İspanya 10
 İngiltere 8
 Almanya 7
 Hollanda 5
 Arjantin 4
 İskoçya 4
 Portekiz 3
 Romanya 3
 Avusturya 2
 Fransa 2
 Macaristan 2
 Belçika 1
 Yugoslavya 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UC&UCL History". UEFA. 2007-07-02. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100205155057/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/index.html. Erişim tarihi: 2008-03-05. 
  2. ^ "Frank Rijkaard". UEFA. http://web.archive.org/web/20080205090519/http://www.uefa.com/footballeurope/club=50080/coach.html. Erişim tarihi: 2009-05-28. 
  3. ^ "Josep Guardiola". UEFA. 22 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080922093031/http://www.uefa.com:80/footballeurope/club=50080/coach.html. Erişim tarihi: 2009-05-28. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa "Final facts and figures". UEFA. 26 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090626085028/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/finals/newsid=421025.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  5. ^ "Celtic adventure reaps reward". UEFA. 2006-01-01. 1 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100201161755/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1966/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  6. ^ "Charlton leads United charge". UEFA. 2006-01-01. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100126222245/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1967/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  7. ^ "Feyernoord establish new order". UEFA. 2006-01-01. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100204023730/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1969/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  8. ^ "Cruyff pulls the strings". UEFA. 2006-01-01. 27 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100127035045/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1970/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  9. ^ "Müller ends Bayern wait". UEFA. 2006-01-01. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128053909/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1973/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  10. ^ "Withe brings Villa glory". UEFA. 2006-01-01. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100204034021/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1981/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  11. ^ "Magath thunderbolt downs Juve". UEFA. 2006-01-01. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100126192315/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1982/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  12. ^ "Kennedy spot on for Liverpool". UEFA. 2006-01-01. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100126194632/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1983/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  13. ^ "Football mourns Heysel victims". UEFA. 2006-01-01. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128062804/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1984/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  14. ^ "Steaua stun Barcelona". UEFA. 2006-01-01. 31 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100131154508/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1985/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  15. ^ "Futre inspires Porto triumph". UEFA. 2006-01-01. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128203411/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1986/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  16. ^ "PSV prosper from Oranje boom". UEFA. 2006-01-01. 31 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100131125444/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1987/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  17. ^ "Crvena Zvezda spot on". UEFA. 2006-01-01. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128055838/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1990/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  18. ^ "Koeman ends Barcelona's wait". UEFA. 2006-01-01. 1 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100201122449/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1991/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  19. ^ "Ex-Marseille coach Goethals dies". BBC Sport. 2004-12-06. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/4073899.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  20. ^ "Massaro leads Milan rout". UEFA. 2006-01-01. 22 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100122104211/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1993/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  21. ^ "Kluivert strikes late for Ajax". UEFA. 2006-01-01. 1 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100201100702/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1994/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  22. ^ "Juve hold their nerve". UEFA. 2006-01-01. 23 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100123135133/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1995/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  23. ^ "Seventh heaven for Madrid". UEFA. 2006-01-01. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100204021327/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1997/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  24. ^ "Solskjaer answers United's prayers". UEFA. 2006-01-01. 22 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100122111132/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1998/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  25. ^ "Shevchenko spot on for Milan". UEFA. 2006-01-01. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100204015300/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=2002/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  26. ^ "Porto pull off biggest surprise". UEFA. 2006-01-01. 23 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100123102607/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=2003/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  27. ^ "Liverpool belief defies Milan". UEFA. 2006-01-01. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100128221144/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=2004/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  28. ^ "Ronaldinho delivers for Barça". UEFA. 2006-06-01. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100204015311/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=2005/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  29. ^ "Milan avenge Liverpool defeat". UEFA. 2007-07-18. 23 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100123135133/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/history/season=1995/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  30. ^ "United strike gold in shoot out". UEFA. 2008-05-22. 31 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20091231195104/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/fixturesresults/round=15109/match=301604/report=rp.html. Erişim tarihi: 2008-05-22. 
  31. ^ "Stylish Barcelona take United's crown". UEFA. 2009-05-27. 13 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100113024818/http://www.uefa.com:80/competitions/ucl/fixturesresults/round=15280/match=302813/report=rp.html. Erişim tarihi: 2009-05-27. 
  32. ^ "Live - Champions League final". BBC Sport. 2010-05-22. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/8698033.stm. Erişim tarihi: 2010-05-22. 
  33. ^ "Guardiola delighted by manner of victory". UEFA. 2011-05-29. 31 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110531012615/http://www.uefa.com:80/uefachampionsleague/matches/season=2011/round=2000122/match=2003352/postmatch/quotes/index.html. Erişim tarihi: 2011-05-29. 
  34. ^ "Shoot-out win ends Chelsea's long wait for glory". UEFA. 2012-05-20. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151208211254/http://www.uefa.com:80/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000267/match=2007693/postmatch/report/index.html. Erişim tarihi: 2012-05-20. 
  35. ^ "Jupp Heynckes delighted by manner of victory". UEFA. 2013-05-25. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/matches/season=2013/round=2000372/match=2008372/postmatch/quotes/index.html. Erişim tarihi: 2013-05-25. 
  36. ^ "Madrid finally fulfil Décima dream". UEFA. 2014-05-24. 13 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170613204228/http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2014/matches/round=2000483/match=2011883/index.html. Erişim tarihi: 2014-04-25. 
  37. ^ "Barcelona claim fifth crown". UEFA. 2016-01-27. 13 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170613204234/http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2015/matches/round=2000552/match=2015227/index.html. Erişim tarihi: 2016-05-28. 
  38. ^ "Zidane proud after Real Madrid penalties win". UEFA.com. UEFA. 29 Mayıs 2016. 7 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20161207075743/http://www.uefa.com:80/uefachampionsleague/season=2016/matches/round=2000638/match=2015789/postmatch/quotes/index.html. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2016. 
  39. ^ "Majestic Real Madrid win Champions League in Cardiff". UEFA.com. 3 Haziran 2017. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170627170218/http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2017/matches/round=2000787/match=2019641/postmatch/report/index.html. Erişim tarihi: 4 Haziran 2017.