Şamkor Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şamkor Muharebesi
Gürcü-İldenizli Savaşları
Tarih1 Haziran 1195
Bölge
Şamkor yakınları (günümüzde Şemkir, Azerbaycan)
Sonuç Kesin Gürcü zaferi
Taraflar
Gürcistan Krallığı İldenizliler
Komutanlar ve liderler
Davit Soslan Nusrettin Ebu Bekir
Güçler
Yaklaşık 60.000 Yaklaşık 80.000
Kayıplar
Hafif kayıp Ağır


Şamkor Muharebesi 1 Haziran 1195 yılında Arran, Şamkor şehri yakınlarında gerçekleşmiş muharebedir. Muharebe de, Davit Soslan komutasındaki Gürcü ordusu, İldenizli atabeyi Nusrettin Ebu Bekir'e karşı galip gelmiştir.

Muharebe ayrıca yönetici hanedanının ismi ile İldenizliler olarak bilinen "Azerbaycan Atabeyleri" ve Gürcistan Krallığı arasındaki birkaç çatışmanın bir parçasıydı. 1130'lu yıllarda İldenizlilerin yükselişi Gürcü kralları tarafından yeniden başlatılan askeri yayılmacılık ile Müslüman Şirvan ve Arran bölgelerinde karşı karşıya geldi.

Muharebe öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Muharebenin kökeni İldenizliler içerisindeki bir hanedanlık iç savaşına (1191-1195) dayanmaktadır. İktidar mücadelesinde galip gelen Ebu Bekr (1195-1210) abisi Kutluk İnanç'a suikast düzenlemiş ve genç kardeşi Amir Mihran'ı kendi üvey kardeşi Şirvanşah hükümdarı I. Ahsitan'ı (1160-1196) sarayında esir alması için zorlamıştı. Ahsitan ve Amir Mihran Gürcistan Krallığı'nın başkenti Tiflis'e doğru yola koyuldular ve Şirvan'ın resmi koruyucusu Kraliçe Tamar'dan yardım istediler. Gürcü sarayında hoş karşılandılar ve istedikleri yardımı aldılar. Davit Soslan tarafından yönetilen Gürcü ordusu Şirvan'a doğru harekete geçti.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebu Bekr vasalı olan Müslüman emirlerden gelen kuvvetlerle desteklendi ve 1 Haziran 1195'te iyi korunaklı Şamkor şehrinde Gürcü ordusu ile karşı karşıya geldi. Davit Soslan göreceli küçük bir birliği şehrin kapılarını kırması için gönderirken ana Gürcü ordusuna düşmanın arka kısmından dolaşıp akın etme emri verdi. Ancak kötü yollar ve zor coğrafya Gürcüleri yavaşlatıyordu ve Atabey bir müddet şehri savunmaya devam etti. Yine de Davit Soslan'ın manevraları savaşın gidişatında belirleyici oldu ve Ebu Bekr'in ordusu birkaç sefer yenilgiye uğradı. Şamkor, sonunda Gürcüler tarafından ele geçirilmişti. Gürcüler daha sonra yine Gürcü hakimiyetine geçecek olan Gence şehrine dek düşmanı kovaladılar.

Muharebe Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Gürcüler, daha sonra Kraliçe Tamar tarafından Hahuli Manastırı'na bağışlanan Halife'nin sancağı da dahil olmak üzere muazzam sayıda ganimet ve esir ele geçirdiler. Şamkor'un ele geçirilmesinden sonra Davit Soslan Gence'ye doğru harekete geçti ve şehre ulaştığında soylular, tüccarlar, kadı ve bilim insanları onu karşıladılar. Şehrin kapılarını açtılar, Sultan'ın sarayının kapısına altın işlemeli halı serdiler. Davit saraya girdi, Sultan'ın tahtına oturdu ve meclisi çağırdı daha sonra bu kutlu gün için hazırlanan festivale katıldı. Şamkor ve çevresindeki topraklar Şirvanşah Amir Mihran'ın vasallığına geri döndü. Ebu Bekr kardeşi Amir Mihran'ı zehirlettikten sonra başkentine dönmeyi başarabilmişti.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ RAYFIELD, D. (2012). Edge of empires: a history of Georgia. London, Reaktion Books.