Şaman (dans)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

 Şablon:Infobox intangible heritage

Saman (ya da bin eller dansı), Endonezya'daki en popüler danslardan biridir. Kökeni Endonezya'nın Aceh eyaletinde bulunan Gayo etnik grubuna aittir ve genellikle önemli kutlamalar için yapılır.[1] Dans hızlı ritmi ve dansçılar arasındaki uyumuyla karakterizedir. Bu iki unsur Saman'ın temel özellikleridir ve nedeni, nispeten kolay öğrenilebilen bir dans olmasının yanı sıra Endonezya'da yaygın olarak bilinip uygulanmasına sebep olmaktadır.

24 Kasım 2011'de UNESCO, Aceh'in geleneksel Saman dansını Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras olarak resmen tanıdı.[2][3][4]

ASEAN Turizm Derneği (ASEANTA), Saman dansını 25. ASEANTA Mükemmellik Ödülleri 2012'de ASEAN'ın en iyi kültürel koruma çabası olarak adlandırdı[5]

"Saman" kelimesi, Gayo'dan Aceh eyaletinde bir din adamı olan Şeyh Saman'dan geliyor. Şeyh Saman, Gayo topraklarında İslam'ı yaymak için geliştirdiği bir dansa şimdi Saman dansı deniyor.[6]

Hollanda sömürge döneminde Doğu Aceh Regency, Lokop'ta Saman dansı
Saman dans performansı.

Dans, müzik aleti olmayan bir grup insan tarafından yapılır. Başlangıçta, grup yalnızca erkeklerdi. Bu dansı icra ederken, oyuncu bazı çekici hareketler yaparken bazı şarkılar da söyler. Kısa bir şarkı (kısa bir dansa yol açar) yaklaşık 15 ila 20 dakika sürebilir.

Verim[değiştir | kaynağı değiştir]

Tipik bir Saman performansı genellikle aşağıdaki unsurlardan oluşur: Dansçılar sahneye girer ve Japon seizasına eşdeğer bir formda otururken hemen tek bir çizgi oluştururlar. Şarkıcı daha sonra şarkı söylemeye başlar ve başlangıçta şarkı sözleri genellikle Gayo kültürünün genel özelliklerini orta hızda anlatır. Dansçılar daha sonra hareketleri takip ederek ellerini ritmik bir şekilde hareket ettirmeye başlarlar. Dans ilerledikçe hareketler kollar, baş ve üst vücut ile de gerçekleştirilir. Hız daha hızlı hale gelir ve koltuk pozisyonları değişebilir. Kilit unsur, her dansçının aynı anda hareket etmesi ve genellikle Saman dansının belirleyici özelliği olarak tanımlanan homojen, sürekli bir hareket çizgisi oluşturmasıdır. Bu dansı oldukça benzersiz kılan bir şey, Gayo Lues'ten gelen orijinal Saman dansına herhangi bir müzik aletinin eşlik etmemesidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Portal

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Saman Dance". 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2011. 
  2. ^ ""Saman dance", Inscribed in 2011 (6.COM) on the List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safeguarding List". UNESCO. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2014. 
  3. ^ "UNESCO officially recognizes Saman Dance as part of intangible cultural heritage, UNESCO". 24 Kasım 2011. 27 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "9 Properti Tari Saman (Lengkap beserta gambar dan deskripsi)". 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Saman dance named best ASEAN cultural preservation effort". 13 Ocak 2012. 15 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Tari Saman". KEDUBES RI. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Dance of IndonesiaŞablon:Indonesia UNESCO's Intangible Cultural HeritageŞablon:UNESCO Oral and Intangible musicŞablon:UNESCO List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent SafeguardingŞablon:Islam in Indonesia