Şahinkaya, Çaykara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.02, 4 Mayıs 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17037832 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Şahinkaya
Harita
Trabzon
Trabzon
Ülke Türkiye
İlTrabzon
İlçeÇaykara
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam758
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu462
İl plaka kodu6161
Posta kodu61940
Resmî site
[2]

Şahinkaya, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

13. ve 14. yüzyıllarda Akkoyunluların Vartan’daki Ermenileri Erzurum tarafına sürgün etmelerinden sonra, bugünkü Vartan Yaylasının aşağısındaki Vartan mahallesine yerleştikleri söylenir. Dolayısıyla Şurluların Vartanlılar olduğu hakkında bazı söylentiler varsa da belgelere dayalı bir bilgi henüz bulunamamıştır. Ancak, Her üç mahalledeki (Şur, Şinek, Paçan) bazı ailelerin soy kütüklerinin bu yere (Vartan mahallesine)bağlanması dikkate alınacak olursa, söylentilerin doğru olduğuna kanaat getirebiliriz. 1505 senesine ait Osmanlı Tahrir Defterlerinde, Sero(Siro) adıyla verilen, diğer adı Paçan olan köy, bugünkü Şur, Şinek, Paçan, Anoso, Harheş köylerini kapsayan bir köydü. Daha sonraki Tahrir Defterlerinde Sero(Paçan) diye anılan bu köy, "Paçan(Maraşlı), Şinek(Ataköy), Anoso (Çambaşı), Harheş(Çamlıbel), Şur(Şahinkaya)" adlarıyla 6 ayrı köy halinde yeniden yapılandırılmıştır. 1705 yılında padişah fermanıyla Gürcistan’daki Anakalesi’ne sürgün edildiği sanılan [1] Of'un 7 mahallesi(Zeno, Kadahor, Holo, Paçan (Siro), Fotinos (Çaykara] ve Kondu) içinde Şur mahallesi de vardır. Sürgün edilen 1000 hanelik "Surajin kafilesi" içinde Şurluların olduğu, Osmanlı Şeriye Sicillerinde yer almaktadır.

Şur mahallesinin yönetiminde herkesçe bilinen otoriter bir özellik vardı. Çevre köyler tarafından "Şur Zakkonu" olarak adlandırılan bu yönetim, Çaykara Tarihine de "Şur Kanunları" olarak geçmiştir. Bu yönetimde kesin kurallar vardı. Suç işleyenlerin cezalarını, köy yönetimi veya mahallenin ileri gelenleri verirdi. Yürürlükte olan yasalar köy yasalarıydı.

Şahinkaya mahallesinin ilk adı Paçan(Siro) idi. Daha sonraları Şur ve 1964 yılından itibaren de Şahinkaya olarak kayıtlara geçti. 1915 yılında İttihat ve Terakki yönetiminde Başkumandan Vekili Enver Paşa, Osmanlı topraklarındaki Türkçe olmayan yer adlarının Türkçeleştirilmesi amacıyla bir ferman yayımladı.. Bu fermanla, Trabzon Valiliğinin verdiği yer adlarını Türkçeleştirme ile ilgili cevapta, Sero(Şur) mahallesinin adı "Akarca" olarak bildirildi. Fakat bu isim Başbakanlıkça benimsenmedi ve mahallenin adı yine Şur olarak kaldı. 1964 yılında yer adlarını Türkçeleştirme yasası gereğince mahallenin adı, batısında bulunan şahin görünümündeki kayalıklardan esinlenilerek Şahinkaya olarak belirlendi.

Coğrafya

Trabzon iline 77 km, Çaykara ilçesine 3 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 758
1997 2114

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu öğrenci olmaması nedeniyle kapanmıştır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol beton veya toprak olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Notlar

  1. ^ Hasan Umur ilgili fermanı Of tarihi adlı kitabında göstermekle birlikte emrin uygulandığına dair bir kayıt bulunmamaktadır

Dış bağlantılar