Şablon:GM/2018-12-28

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Liselerarası Müzik Yarışması Türkiye'de yıllık olarak düzenlenen ve lise öğrencilerinin katıldığı müzik yarışması. 1998 yılında, Kadıköy Belediyesi Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı (KASDAV) tarafından, yalnızca İstanbul'daki liselerin katılabildiği bir yarışma olarak düzenlenmeye başlandı. Sonraki yarışmalarda, çeşitli kategorilerde birincilik elde eden yarışmacılar, uluslararası yarışmalara katılma hakkı kazanmakta ve Türkiye'yi temsil etmeye başladı. 2010'daki 13. yarışmada, Eti Crax'ın isim hakları sponsoru olmasıyla ilk defa ismine sponsor alırken, 2011'deki 14. yarışmadan itibaren isim hakkı sponsoru Vodafone oldu. 2012'deki 15. yarışmayla birlikte ülkenin çeşitli illerinden de katılım gerçekleşti. 2015'teki 18. yarışmaya kadarki tüm etkinliklerin final aşaması İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Bostancı Gösteri Merkezi'nde düzenlenirken, 2016'da düzenlenen yarışmanın finaline Sarıyer ilçesindeki Volkswagen Arena ev sahipliği yaptı. Fizy'nin isim sponsorluğunda gerçekleştirilen 2017'deki yarışmayla beraber tekrar Bostancı Gösteri Merkezi'ne dönüş yapıldı. Devamı...


Hamburg Ayaklanması (Almanca: Hamburger Aufstand) Almanya'da Weimar Cumhuriyeti döneminde 23 Ekim 1923 günü başlayan ve iki gün süren ayaklanma. Almanya Komünist Partisi'ne bağlı radikal kişilerin Hamburg'da başlatmış olduğu ayaklanma girişimi başarısızlıkla sonuçsuzlandı. İsyancılar 24 saat içinde 17si Hamburg'da, 7'si Prusya'daki Schleswig-Holstein Eyaleti içerisinde olmak üzere toplam 24 polis karakoluna baskın düzenledi. Ayaklanma sırasında 100'den fazla kişi öldü.

1919 ile 1923 yılları arasında, Weimar Cumhuriyeti'nde kriz mevcuttu ve sol ve sağ politik kanatların şiddetli çatışmaları gerçekleşmekteydi. Ekonomik durum hızla kötüleşiyordu, 1923 sonbaharında hiperenflasyon vardı ve bu durum Komünist Partisi'nin tepkisine neden oluyor ve halk nezdinde destek bulmasını sağlıyordu. Ruhr'un İşgali neticesinde bu anlaşmazlıklar daha da büyüdü. Ağustos 1923'te, ülke çapında grev başladı ve hükümet Eylül ayında olağanüstü hal ilan etti. Birkaç binden oluşan işsizler "yasak bölge" olarak belirlenen bölgelere girdiler ve polis ile sağcı milislerle çatıştılar. (Devamı...)