Şablon:GM/2018-12-06

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bojinka Planı diğer kullanımlarıyla Bojinka Komplosu veya Bojinka Operasyonu, Remzi Yusuf ve Halid Şeyh Muhammed tarafından planlanan üç aşamalı bir saldırı planıdır. Papa II. İoannes Paulus'a suikast, Asya ile Amerika Birleşik Devletleri arasında sefer yapan on bir yolcu uçağına bombalı saldırı ve Fairfax County, Virginia'daki CIA merkezine uçakla intihar saldırısı gerçekleştirilmesinden oluşmaktaydı. Plan için hazırlıkların gerçekleştirdiği binada çıkan yangın sonucunda olay yerine gelen polislerin planı gün yüzüne çıkarması sebebiyle plan gerçekleştirilmedi. Bir süre sonra ise plana dahil olan bazı isimler tutuklandı.

El-Kaide üyesi olan Remzi Yusuf, Pakistanlı yetkililerin yaptığı soruşturmaya göre Şubat 1992 ile Şubat 1995 arasında Pakistan'ın Peşaver şehrinde, "Şehitler Evi" adı verilen ve el-Kaide lideri Usame bin Ladin tarafından finanse edilen evde kalıyordu. Bu bilgi 1996 yılında CIA tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı. Burada kaldığı süre boyunca Yusuf, adı bilinmeyen iki üst düzey el-Kaide yöneticisinden yardım ve maddi destek almaktaydı. (Devamı...)


Kızıl siyasi üs Mao Zedong'un ortaya attığı, şehir merkezlerine uzak kırsal bölgelerde köylüleri örgütleme yoluyla kurulan komün köylerin genel kapitalist rejime baskısını ifade eden terimdir. 1949 yılında gerçekleşen Çin Komünist Devrimi'nin ardından Marksist literatüre girmiştir.

1931-1937 yılları arasında var olan Çin Sovyet Cumhuriyeti bu kapsamda kurulan bir devlettir. Ayrıca Çin'de günümüzde il düzeyi şehir olan Yan'an da, 1936-1948 yılları arasında kızıl üs olarak kullanılmıştır. Yan'an, halen Çinli komünistler tarafından devriminin doğduğu yer olarak kutlanmaktadır. (Devamı...)