Şablon:GM/2018-04-01

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Đura Jakšić (Sırpça Kiril: Георгије "Ђура" Јакшић) (d. 27 Temmuz 1832 - ö. 16 Kasım 1878), Sırp ressam, oyun yazarı, şair.

Sırp resminde romantizmin en önemli temsilcilerindendir. Sırp Bilim ve Sanat Akademisi'nin oluşturduğu bir komitenin 1993 yılında belirlediği yüz önemli Sırp'ın biyografilerini içeren "En ünlü 100 Sırp" kitabına girmiş isimlerden biridir. 1832'de Sırbistan'ın Banat bölgesindeki Srpska Crnja köyünde doğdu. Viyana ve Münih'te güzel sanatlar öğrenimi gördü. Sırbistan'ın çeşitli kentlerinde öğretmenlik yaptı. Tutkulu, isyankar özgürlük şiirleri yazdı. Kırk kadar kısa öyküsü ve üç tarihi oyunu vardır. En önemli tabloları Belgrad'daki Ulusal Müze'de sergilenmektedir. 1878'de ölen sanatçının Srpska Crnja Köyü'ndeki evi 1980'de anı müzesine çevrilmiştir. (Devamı...)


Siyenpiler veya Sien-piler (Çince: 鮮卑, pinyin: Xiānbēi, Wade-Giles: Hsien-pi), Moğolistan ve Mançurya sınırı civarında yaşamış göçebe kabile.

Etnik yapısı konusunda Moğol tezi, Tunguz tezi, Moğol ve Türk boylardan oluşan bir konfederasyon olduğuna dair tez de vardır. Vu-Huan (烏桓 wū huán) konfederasyonu Hiung-nu'ların güneydoğusunda Sien-Pi'ler Hiung nu'ların kuzeydoğusunda oluşturmuşdur. Hiung-nu birliğinden kopan bu topluluklar eski ortaklarına saldırmıştır. Sien Pi'lerin kalkış dönemi Hiung-nu'ların yıkılma dönemine denk gelmektedir. 87 ile 93 yılları arasında Hiung-nu'ların iki Şanyu'sunu (hükümdarlarını) öldürmüşlerdir. Sien-Pi'lerin en namlı hükümdarları 2. yüzyılın ortalarından 181 yılına kadar tahtta kalmış Tan Şıhuay (檀石槐 tán shíhuái, 136 - 181) olmuştur. Tan Şıhuay kuzey Hiung-nu'ları mağlup etmeyi başarmış ve topraklarını İli nehrine kadar genişletmiştir. Çok kez (158 yılında güney Hiung-nu'ları ile birlikte) Çin Seddi'ni aşmıştır. Oğulları ve yeğenleri kendi yerini tutamamış ve böylece Sien Pi konfederasyonu 233 yılında dağılmıştır. (Devamı...)