Şablon:GM/2017-01-19

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tibet Budizmi Tibet, Moğolistan ve Bhutan başlıca olmak üzere Nepal, Hindistan, Çin, Rusya ve bazı Orta Asya Türklerinde takip edilen Budizm koludur. Kimi yerlerde Lamacılık olarak da adlandırılmaktadır. Tibetçe Lama (öğretmen) den doğan bu kelime, aynı zamanda bir unvan olarak da kullanılmaktadır. Budizm'in Vajrayana koluna aittir.

Tibet'e Budizm, M.S. 5. yüzyılda gelmiş ve 7. yüzyılda Tibet Kralı Srongtsen Campo tarafından yaygın hâle getirilmiştir. Sekizinci yüzyılda ilk defa, Tibet budistleri kurumsal bir yapı kazanmıştır. Bugünkü kırmızı şapkalılar lakaplı Niyingma okuluna ait Tibet rahipleri, bu ilk yapının devamıdır. Tibet Budizmi'nin tatbik edilen şeklinde, Buda Dharma'nın öğrenilmesi, ahlâkî öğütler, nefisle mücadele, tefekkür ve meditasyon gibi içe bakış yöntemleri önemli yer tutar. On birinci yüzyılda yaşamış bir Hint Budist üstat olan Atisha ve 14. yüzyılda yaşamış Tibetli Budist üstad Je Tsongkhapa'nın Budist öğretiye çok önemli katkıları olmuş ve bu da sarı şapkalılar lakaplı Gelugpa okulunun doğmasına yol açmışdır. Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama da Gelugpa kolundandır. Ana olarak Nyingma ve Gelugpa okulları dışında Tibet Budizm'inde birde Sakya ve Kagyu okulları bulunur, özünde aynı Buda Dharma'yı paylaşan okullarda sadece ileri uygulamalarda ufak farklılıklar görülür. Budist terimi daha çok batıda kullanılan bir terim olup, bu terimin Tibetçedeki karşılığı Nangpa kelime olarak içe bakan, içte araştıran anlamına gelmektedir. (Devamı...)


Jean-Claude Juncker (d. 9 Aralık 1954, Redange, Lüksemburg), ilk olarak 20 Ocak 1995 tarihinde Lüksemburg'un başbakanı seçilmiş olup, 4 Aralık 2013 tarihine dek bu görevi yürütmüştür. Aynı zamanda Devlet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı makamlarını da başbakanlıkla beraber üstlenmiştir.

Jean-Claude Juncker 1975 yılında Strasbourg Üniversitesi'nden hukuk lisans derecesi, 1979 yılında aynı üniversiteden hukuk üst lisans derecesi almıştır. 1974 yılından itibaren Hristiyan Sosyal Halk Partisi'ne üye olarak aktif politika ile ilgilenmeye başlamıştır. Başbakan olmadan önce Lüksemburg'da Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi birçok kamu görevinde bulunmuş, bunun yanı sıra Lüksemburg'un üye olduğu uluslararası örgütlerde de önemli sorumluluklar almış, uzun süreler hizmet etmiştir. Juncker, aynı zamanda 1997 ve 2005 yıllarında iki kez, altı aylık dönemsel bir makam olan Avrupa Konseyi Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2008 yılında ismi Avrupa Konseyi'ne seçilecek ilk daimi başkanlık makamı için ismi önde gelen adaylar arasında geçmiş, ancak bu göreve seçilmemiştir. Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu'nun çeşitli birimlerinde aktif görevlerde bulunmuştur. 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa Komisyonu Başkanlığına Avrupa Halk Partisi'nden aday gösterilmiştir. 1 Kasım 2014 tarihi itibarıyla Avrupa Komisyonu Başkanıdır. (Devamı...)