Şablon:GM/2016-11-03

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tırtıl gündüz ve gece kelebeklerinin larvasıdır. Göğüs bölümlerinde üç çift bacakları vardır. Tırtıl büyüdüğünde kelebek olacağını gösteren hiçbir ipucu vermediğinden, larvaya iyi bir örnektir. Çoğu tırtılın uzun gövdesi 13 bölümden oluşur. Başın ardındaki ilk üç bölüm, kelebeğin kanatlarının ve bacakların bağlandığı göğüs bölümüne dönüşecektir. Bu bölümlerdeki bacaklar sert ve parlaktır. Etli, yumuşak ve küt uçları yüzeylere tutunmayı sağlayan küçük kancalarla donanmış öbür bacaklar, tırtıl kelebek olduğunda kaybolur. Tırtılların kancalı bacakları beş çiftten az olabilir ama hiçbirinde beş çifti aşmaz.

Tırtıllar annelerinin yumurtladığı ağacın yapraklarını yiyerek beslenirler.Tırtıllar renkleri ve desenleri sayesinde kolay kamufle olurlar. Bu yüzden diğer canlılar tarafından fark edilmeleri kolay değildir. Tırtıllar, kelebek olma zamanlarında pupa adı verilen bir kozaya girerler.Bu kozada birkaç gün kaldıktan sonra ıslak kanatları olan bir kelebeğe döneşeceklerdir,1-2 saat sonra tamamen kuru kanatları olmasıyla birlikte bir kelebek olurlar.Yapraklarla beslenirler. (Devamı...)


Miki Ando (Japonca: 安藤美姫, Andō Miki; takma ad: ミキティ Mikity, d. 18 Aralık 1987 Nagoya, Japonya) Japon buz patenci. 2007 Dünya şampiyonu, 2004 Dünya Gençler şampiyonu ve 2004-2005 Japonya Ulusal şampiyonu.

Ando bir yarışmada dörtlü atlayış yapmış olan ilk ve tek kadın patencidir. Ando 2002 Junior Grand Prix Finali'nde dörtlü Salchow atmış ve bunu başaran ilk kadın patenci olmuştur. Ando, 1996'da 9 yaşında iken buz patenine başlamıştır. Ando 2002 Junior Grand Prix Finali'nde dörtlü atlayış yapmış ve bunu başaran ilk kadın patenci olmuştur. Ando gençler düzeyinde 2 kere Junior Grand Prix Finali'ni kazanmış ve 2004 Dünya Gençler şampiyonu olmuştur. Ando 2005-2006 sezonuna ABD'de Carol Heiss Jenkins ile hazırlandı. Sezona Cup of Russia'da gümüş madalya alarak başladı. Ancak NHK Trophy'de dördüncü oldu. Bu sonuçlar ile Grand Prix Finali'ne katılma hakkı kazandı. Finalde dördüncü oldu. O yıl son iki yılın şampiyonu olarak gittiği Japonya şampiyonasını altıncı bitirdi. Olimpiyatlara kadınlarda üç kişi gönderme hakkı bulunan Japonya takımına alındı. 2006 Kış Olimpiyatları'nda serbest programda üç kez düşerek -biri dörtlü atlayış denemesinde- 15. sırada bitirdi. O sene yapılan Dünya şampiyonasına katılmadı. Daha sonra koçunu değiştirdi ve Carol Heiss Jenkins'ten ayrılarak Nikolai Morozov ile birlikte çalışmaya başladı. Ando, 2006-2007 sezonuna yeni koçu Nikolai Morozov ile çalışarak hazırladı. Sezonun başında Skate America'yı kazandı ve Trophée Eric Bompard'da gümüş madalya aldı. Moskova'da Grand Prix Finali'de ise 5. oldu. 2006 Japonya Ulusal Şampiyonasında Mao Asada'nın ardında gümüş madalya aldı ve ülkesinde yapılacak olan 2007 Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası takımına girdi. Kısa programda kendi en iyi puanını aldı ve Kim Yu-Na'nın 4 puan ardında kısa programı ikinci bitirdi. Serbest programda son yarışacak patenciydi. Serbest programına başlamadan önce Mao Asada üçlü axel attığı serbest programında o zamana kadar ISU Puanlama Sisteminde elde edilmiş en yüksek puanı almıştı. Ando serbest programında biri üçlü-üçlü kombinasyonu içinde 7 temiz üçlü atlayış yaptı. Serbest programı Asada'nın ardında bitirdi. Genel toplamda ise Asada'nın bir puandan az farkla önünde yer aldı ve elde ettiği 195.09 puan ile Dünya şampiyonluğuna ulaştı. Ando bu yarışmada kendisinin yeni kısa program, serbest program ve toplamda en iyi derecesini elde etmiştir. (Devamı...)