Şablon:GM/2016-04-28

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nezle nazofarenjit, rinofarenjit, akut koriza ya da soğuk algınlığı olarak da bilinir. Üst solunum sisteminde oluşarak kolay şekilde yayılan ve en çok burnu etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır. Semptomlar arasında öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı (rinore) ve ateş yer alır. Semptomlar genellikle yedi ila on gün içinde ortadan kaybolur. Bununla birlikte, bazı semptomlar üç haftaya kadar sürebilir. İki yüzden fazla virüs nezleye sebep olabilmektedir. Nezlenin en yaygın nedeni rinovirüs(ler)dir.

Burun, sinüsler, boğaz veya larinks (üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE)), vücudun en çok etkilenen bölümlerine göre sınıflandırılır. Nezle en çok burnu, farenjit boğazı ve sinüzit sinüsleri etkiler. Semptomların sebebi, virüslerin dokuları tahrip etmesi değil bağışıklık sisteminin enfeksiyona verdiği tepkidir. Enfeksiyondan korunmak için başlıca yöntem elleri yıkamaktır. Bazı bulgular maske takmanın da faydalı olduğunu göstermektedir.

Nezlenin tedavisi yoktur, ancak semptomlar tedavi edilebilir. Nezle, insanlarda görülen en yaygın bulaşıcı hastalıktır. Ortalama bir yetişkin insan yılda iki ya da üç kez nezle olur. Ortalama bir çocuk yılda altı ila on iki kez nezleye yakalanır. Bu enfeksiyonlar antik çağlardan beri insanlarda görülmektedir. (Devamı...)


Maithripala Sirisena (d. 3 Eylül 1951), Sri Lanka'nın 7. devlet başkanı. 1989 yılında aktif siyasete katıldı ve Sri Lanka Özgürlük Partisi'nin genel sekreteri oldu. 1994 yılından bu yana çeşitli bakanlık görevlerinde bulundu ve Kasım 2014 yılına kadar Sri Lanka Sağlık Bakanı oldu. Muhalefet koalisyonunun "ortak adayı" olarak 2015 başkanlık seçimleri için adaylığını açıkladı. Ayrıca Sirisena Savunma Bakanı vekili olarak da görev yapmıştır. Rakibi Mahinda Rajapaksa yenilgiyi kabul etti ve 9 Ocak 2015 tarihinde Yeni Demokratik Cephe'den başkan adayı olarak cumhurbaşkanı seçildi. (Devamı...)