Şablon:GM/2016-03-31

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mavi alakarga (Cyanocitta cristata), kargagiller (Corvidae) familyasından genelde Kuzey Amerika'da bulunan bir alakarga türü.

Mavi alakarganın kafasından kuyruğuna kadar açık maviden orta-maviye kadar renkler bulunur. Kafasında da bir ibiği vardır. Renginin kanatlarını açıp uçarken siyaha, gök mavisine ve beyaza doğru dönüştüğü görülür. Altı beyazdır; boynuna doğru da bu renk koyulaşır. Boyu 28 cm olup, kanat aralığı 42 cm'dir. 52 gr ağırlığındadır. Kuzey Amerika'nın orta ve doğu bölgelerinde oldukça sıklıkla görülen mavi alakargalar, kuzeyde Kanada'nın güneyinden başlayarak ABD'nin doğu ve orta bölgelerinden güneye doğru Florida ve Kuzeydoğu Teksas'a kadar olan geniş bir alanda yaşarlar. Genelde ağaçlık alanlarda yaşarlar, ancak parklarda ve bazı şehirlerde de gözükürler. Batıya gittikçe daha değişik alakarga türleriyle karşılaşılır. Yedikleri besinler arasında; yerden ve ağaçlardan alınabilecek birçok tür bulunmaktadır. Bilinenler arasında ekmek, et, yumurta, fıstık, çilekler ve diğer meyveler, tohumlar ve birçok şehir parklarında kuş masası yemeklerini yerler. Nadiren yem verilirken agresif davranabilirler, lakin bazen diğer kuşların yuvalarını ve yumurtalarını yok ederler. Bu yüzden kuşları doyuranlar tarafından uygun karşılanmazlar. Yine de, bu zeki ve yaşama adapte olabilen kuşlar yaşamda kalabilirler ve insanlara alışkınlardır. Genelde çekirdek ve cevizleri çok severler. Herhangi bir ağaçta ve yahutta ovukta gençlikleri itibarıyla rahatlıkla kalabilir ve buralarda büyüyebilirler. Genelde 16-18 günlük bir periyotta, 4-5 yumurta bırakırlar. Mavi alakargalar genelde ömürlerinin tamamı boyunca tek eşli yaşarlar. Her ne kadar yıl boyunca bu kuşlar genelde aynı yerde kalsa da, bazı kuzey kuşları güneye doğru göç ederler ve bu yolculuklarıını gün içinde yaşarlar. (Devamı...)


Mika Häkkinen (d. 28 Eylül 1968, Helsinki), Fin yarış otomobili sürücüsü.

Finlandiya' nın Helsinki şehrinde doğmuştur. 1998 ve 1999 yıllarında McLaren takımı ile Formula 1 dünya şampiyonu olmuştur. "Uçan Fin" ve "Buz Adam" isimleriyle tanınır. 2001 yılında Formula 1' i bırakan Häkkinen, halen Alman Binek Otomobiller Şampiyonası'nda Mercedes adına yarışmaktadır. Birçok formula 1 otoritesi tarafından gelmiş geçmiş en yetenekli pilot olarak ifade edilir. Erja Hakkinen ile evlidir. Formula 1 kariyerine 1991 sezonunda Lotus ile başlamıştır. İlk Formula 1 otomobili deneyimini ise 1990 sezonunda Benetton ile yaşamıştır. 1993 sezonunda McLaren'a transfer olup, sezonun son 3 yarışına kadar test pilotluğu görevi yapmıştır. McLaren'la ilk yarışına Portekiz GP'sinde çıkmıştır ve sıralama turlarında takım arkadaşı efsanevi Ayrton Senna'yı geride bırakmayı başarmıştır. Ayrıca, Schumacher'in diskalifiye edildiği, Villeneuve'ün şampiyon olduğu sezonun son yarışında kariyerinin ilk zaferini kazanan Häkkinen aynı sezonun son yarışı Japonya GP'sinde 3. olup kariyerinin ilk podyumunu kazanmıştır. İlk en hızlı turunu ise, 1997 İtalya GP'sinde, ilk GP zaferini ise 1997 Jerez'de kazandı. 1998'de ise Häkkinen-Schumacher rekabeti başladı. Sezon boyunca David Coulthard'ın bir birincilik elde etmesinin dışındaki tüm yarışları ya Häkkinen ya da Schumacher kazandı. Sezon sonunda ise 16 yarışın yarısını kazanan Mika Häkkinen, Schumacher'in önünde ilk şampiyonluğuna ulaştı. 1999 yılında ise Häkkinen, İngiltere Grand Prix'inde bacağını kıran ve aylarca pistlerden uzak kalan Schumacher yerine Eddie Irvine'a karşı yarıştı. Ancak, Häkkinen üst üste ikinci kez şampiyonluğunu kazandı. 2000 sezonunda ise yine çok çekişmeli geçen bir sezonun ardından Schumacher şampiyonluk unvanını son 4 yarışı art arda kazanarak geri aldı. (Devamı...)