Şablon:GM/2015-12-16

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kim İl-sung Meydanı (Hanja: 金日成廣場; Hangul: 김일성광장), Kuzey Kore'de (Kuzey Kore) başkent Pyongyang'da yer alan, adını ülkenin kurucusu Kim İl-sung'dan alan geniş meydan. Meydan, ülkenin askeri geçitlerine, çeşitli gösterilere ve törenlere ev sahipliği yapmasıyla ünlüdür.

Meydan, Ağustos 1954 tarihinde açılmıştır. Taedong Nehri'nin hemen batısında yer alan meydan, yaklaşık 75,000 m² 'lik genişliğiyle dünyanın en geniş 30. meydanıdır ve tam karşısında Juche Kulesi bulunur. Meydanda Büyük Halk Eğitim Evi, Dış Ticaret Bakanlığı binası, Sanat Galerisi binası, Kore İşçi Partisi Genel Merkezi ve Kore Merkezi Tarih Müzesi yer alır. Meydanı çevreleyen binalara sıklıkla Kim İl-sung, Kim Cong-il, Karl Marx ve Vladimir Lenin'in portreleri asılır. Yapısı itibarıyla Tiananmen Meydanı'na benzeyen Kim İl-sung Meydanı, Kızıl Meydan ile başlayan ve komünist ülkelerle özdeşleşen askeri geçit törenlerine ev sahipliği yapmaktadır. Meydanı çevreleyen binalara sıklıkla Kim İl-sung, Kim Cong-il, Karl Marx ve Vladimir Lenin'in portreleri asılır. Meydanın yaklaşık 100.000 kişilik bir mitinge ev sahipliği yapabileceği bildirilmektedir. Nitekim Kim İl-sung'un 1994'teki cenaze töreninde bu sayıda kişi meydanda toplanmıştır. Devamı...


I. Zelefkos Nikator (UFA: zelefkos nikator; Yunanca: Σέλευκος Νικάτωρ, d. MÖ 358]] - ö. MÖ 281]]) Büyük İskender'in Makedon kumandanı. İskender'in ölümünden sonra başlayan Diadoki Savaşları'nda Zelefkos, Zelefkos hanedanını ve Zelefkos İmparatorluğu'nu kurmuştur. Krallığı İskender'den sonra kurulan devletler arasında Roma yayılmasına karşı en uzun süre direnen ülkelerden biridir. Mısır'daki Ptolemi Krallığı Zelefkosların çöküşünden sonra 34 yıl daha dayanabilmiştir.

I. Zelefkos, Orestisli Antiokus'un oğludur. Makedonyalı III. Filip'in ve Laodis'in generallerinden biridir. MÖ 333]] yılında, yirmi üç yaşındayken, Büyük İskender'in Asya seferine giden ordusuna katıldı ve MÖ 326 yılındaki Hint seferinde ünlendi. MÖ 324 yılında Apama ile evlendi ve ondan dört çocuğu oldu. İki kız Apama ve Laodis ve iki oğlana Antiokus ve Akaeus sdı verildi. MÖ 323]] yılında Makedon İmparatorluğu bölündüğünde (Babil Taksimatı), Zelefkos, Perdikas'ın ordusunda binbaşı ya da chiliarch görevindeydi. Daha sonraları, Zelefkos MÖ 321]] yılında Mısır'a yapılan başarısız seferin ardından Perdikas'ın öldürülmesinde rol oynayacaktı. İkinci taksimatta, Triparadisus'ta (MÖ 321), Zelefkos'a Babil satraplığı verildi. (Devamı...)