Şablon:GM/2015-12-10

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Russell Westbrook Amerikalı profesyonel basketbol oyuncusudur. National Basketball Association (NBA) takımlarından Oklahoma City Thunder'da forma giymektedir. 1.91 boyunda, 91 kg ağırlığında bulunan Westbrook, Oyun kurucu pozisyonunda görev almaktadır. Kariyeri boyunca bir kez NBA Sayı Krallığı, bir NBA All-Star Maçı MVP Ödülü ve bir kez'de Olimpiyat altın madalya'sı kazandı, ayrıca dört kez NBA All-Star Maçı'na, dört kez NBA Yılın İkinci Beşi'ne ve ilk sezonunda NBA Yılın Birinci Çaylak Beşi'ne seçildi.

Lise kariyerinin ardından kolej kariyerini 2006-2008 yılları arasında UCLA'da sürdüren Westbrook, katıldığı 2008 NBA Draftı'nda Seattle Supersonics tarafından dördüncü sıradan draft edildi. Takımı SuperSonics draft'ın ardından Oklahoma şehrine taşındı ve adı Oklahoma City Thunder olarak değiştirildi. Westbrook, 2012 yılında takımıyla beraber kariyerinde ilk kez NBA Finalleri'ne yükseldi, ancak Miami Heat'e beş maç sonunda 4-1 kaybettiler. 4 Aralık, 2015 tarihinde oynanan Indiana Pacers karşılaşmasında 54 sayı atarak kariyer rekorunu kırdı.

ABD millî takımı'ndada forma giyen Westbrook, a millî takıma ilk kez 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nda çağrıldı ve turnuvada altın madalya kazandı. 2012 Yaz Olimpiyatları'ndada on iki kişilik turnuva kadrosunda yer aldı ve bir kez daha altın madalya kazanma başarısı gösterdi. (Devamı...)


Aşk yönetmenliğini ve senaristliğini Spike Jonze'un üstlendiği, romantik dram ve bilimkurgu türlerindeki 2013 yapımı Amerikan filmi. Başlıca rollerinde Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde ve Scarlett Johansson'ın yer aldığı film; Phoenix'in canlandırdığı Theodore Twombly'nin, Johansson'ın seslendirdiği Samantha adlı yapay zekâya sahip bir işletim sistemine aşık olması ve ikili arasında yaşanan ilişkiyi konu almaktadır.

2000'lerin başında İnternet'te okuduğu yapay zekâya sahip bir programla anlık sohbet edilebilen bir web sitesi hakkındaki makale sonrasında böyle bir film yapmayı düşündüğünü belirten Jonze, benzer temalar içeren 2010 yapımı I'm Here adlı kısa filmi çekmesinin ardından bu proje üzerinde yoğunlaştı. Yaklaşık beş ayda oluşturduğu senaryonun ilk taslağı sonrasında 2012 ortalarında başlanan filmin çekimleri Los Angeles ve Şanghay'da gerçekleştirildi. Çekimlerin tamamlanmasının ardından, Samantha'nın seslendirmesini yapan Samantha Morton'ın yerine daha Johansson'ın kadroya dahil edilmesi üzerine 2013 Ağustos'unda ek çekimler yapıldı. Filmin toplam maliyeti $23 milyonun üzerindeydi.

İlk gösterimi 12 Ekim 2013'te, New York Film Festivali'nde gerçekleştirilen Aşk, 18 Aralık'ta Warner Bros. Pictures tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde sınırlı olarak altı salonda gösterime sokuldu. Sonraki haftalarda ise filmi gösteren salon sayısı artarken, ülkede 17 hafta boyunca gösterimde kaldı. Film, dünya genelinde $47,4 milyonun üzerinde hasılat elde etti. Rotten Tomatoes'ta %94, Metacritic'te ise 100 üzerinden 90 puanlık ortalamalar yakalayan Aşk, aralarında yılın en iyi filmi olarak niteleyenlerin de olduğu bazı eleştirmenler tarafından yılın en iyi filmleri arasında gösterildi. 86. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film dahil beş kategoride aday olurken, En İyi Özgün Senaryo kategorisinde Akademi Ödülü'nün sahibi oldu. Bunun yanında 71. Altın Küre Ödülleri, 66. Writers Guild of America Ödülleri, 19. Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri ve 40. Saturn Ödülleri'ndeki senaryo kategorilerinde ödül kazanırken, çeşitli etkinliklerin farklı kategorilerde ödül ve adaylık elde etti. (Devamı...)