Şablon:GM/2015-10-13

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Altı Gün Savaşı (Arapça:حرب الأيام الستة, Ḥarb'el‑eyyam'es‑Sitte veya Arapçaحرب 1967, Ḥarb 1967; İbranice מלחמת ששת הימים, Milhemet Sheshet Ha‑Yamim), diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı, Altı Günün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967'de İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

İsrail'in kesin üstünlüğü ile bitmiştir. Bu savaştaki önemli olaylardan biri de savaşı gözlemlemek üzere gönderilen USS Liberty adlı bir Amerikan gemisinin İsrail tarafından saldırıya uğramasıdır. Şimdiki birçok sorunun temelini oluşturur. Savaşın sonunda Mısır'dan Sina Yarımadası'nı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni ve Filistin'in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail topraklarını dört katına çıkarmıştır. Savaş sonrasında Sina Yarımadası'ndan Mısır lehine çekilen İsrail ilerleyen dönemlerde diğer toprakları ilhak ettiğini açıklamıştır. Bu kararları tanınmadığı gibi, İsrail'in BM Kararlarını da uygulamaması sonraki dönemde bölgede birçok sorunun kaynağını oluşturmuştur. Savaş sonrasında toplanan BM Güvenlik Konseyi' nde Türkiye arabulucu olarak davet edilmiş ve konseyde İsrail'i destekleyen bir tutum sergilemiştir. (Devamı...)


Jean-Marc Ayrault (d. 25 Ocak 1950) Fransız siyasetçi.

15 Mayıs 2012 - 31 Mart 2014 tarihleri arasında Fransa Başbakanı olarak görev yapmıştır. Sosyalist Parti'nin bir üyesidir. Daha önce Nantes Belediye Başkanlığı yapmıştır. 1997 ile 2012 yılları arasında Fransa Ulusal Meclisi'nde Sosyalist Parti Grup Başkanı olmuştur. Jean-Marc Ayrault Maulevrier'de St. Joseph Katolik ilkokuluna gittikten sonra 1961 ve 1968 yılları arasında Cholet'de Lycée Colbert Lisesi'nde okudu. Ardından Nantes Üniversitesi'nde Almanca okudu. 1969-1970 yılında Almanya'nın güneyinde Würzburg'da bir dönem yaşamını sürdürdü. 1977 yılında Saint-Herblain belediye başkanlığına seçilmiş 1979 yılında Sosyalist Parti Parti Meclisi üyeliğine 1981 yılında da Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 1989 yılında Nantes Belediye Başkanlığına %50,19 oranında oy alarak ilk turdan seçilmiştir. 1986 yılından itibaren milletvekili seçilmiştir. 1997 seçimlerinin ardından mecliste sosyalist grubun başkanlığına seçilmiş ve bu görevi başbakan oluncaya dek 15 yıl sürdürmüştür. (Devamı...)