Şablon:GM/2015-09-01

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Havacılık tarihi insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

İnsanın, kuşları gözlemlemeye başladığı ilk günlerden beri varolan uçma tutkusunun en erken öykülerinden biri Yunan Mitolojisindeki anlatımıyla Daedalus ve oğlu İkarus'un efsanesidir. Diğer Hint, Çin, ve Orta Çağ efsaneleri de vardır. Bu efsaneye göre Kral Minos, baba Daedalus ve oğlunu Girit Adasına hapseder. Hapis hayatından sıkılan Daedalus'un aklına kaz tüylerinden kanatlar yapıp bunları kullanarak adadan kaçmak gelir. İşte böylece bilinen en eski efsanevi insanlı uçuşu gerçekleştirmiş olurlar. Kısacası, ilkel havacılık diye adlandırabileceğimiz bu dönemde insanlar, kuşları taklit etmekten öteye gidemediler, ancak daha sonra balon, zeplin, planör ve en sonunda da uçak gibi değişik tipteki hava taşıtlarını da bulmaktan geri kalmadılar. Hava aracı tasarımcıları, araçlarının daha hızlı olması, daha uzağa, daha yükseğe gidebilmesi ve daha kolay kontrol edilebilir olması için çok uğraştılar. (Devamı...)


Klaus Fischer (d. 27 Aralık 1949, Kreuzstraßl), Alman eski futbolcu ve teknik direktör. Bundesliga'nın en golcü oyuncuları sıralamasında, 365 gollü Gerd Müller'in ardından 268 golle ikinci durumdadır.

Lindberg yakınlarındaki Kreuzstraßl kasabasında dünyaya geldi. Futbol kariyerine 1961'de, Zwiesel'in altyapısında başladı. 1968'de 1860 Münih'te profesyonel oldu. İki yıl oynadığı başkent ekibinde 60 lig maçına çıkarken 28 gol kaydetti. 1970'te Schalke 04 ile anlaştı. 1981'e kadar formasını giydiği mavi-beyazlı takımla 1972'de DFB-Pokal kazandı. Schalke 04'ün, 1971'deki Bundesliga skandalına karışan takımlardan biri olması sebebiyle ömür boyu futbol oynamaktan men edildi. Fakat bu ceza sonradan bir yıla düşürüldü. 1976'da ligde attığı 29 golle gol kralı oldu. Shalke 04'teki 182 lig golüyle kulüp tarihinin en golcü oyuncusu unvanını kazandı ki bu unvanı günümüzde de korumaktadır. (Devamı...)