Şablon:Ay tutulması bilgi kutusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şablon belgelemesi[gör] [değiştir] [geçmiş] [temizle]

{{Ay tutulması bilgi kutusu}}, belirli bir ay tutulması hakkındaki bir sayfanın bilgi özeti görevini gören {{Bilgi kutusu}} tabanlı bir şablondur. Büyük ölçüde amatör bir gökbilimciye tutulmayla ilgili en alakalı bilgiyi sunmak üzere tasarlanmıştır. Bilgi karmaşasını önlemek ve bilgi kutusunu mümkün olduğu kadar kısa tutmak için yer merkezli koordinatlar ve delta T (ΔT) gibi son derece spesifik ayrıntılar bilinçli olarak atlanmıştır. Bu bilgi kutusu bir alt başlık parametresi, bir görüntü parametresi, bir başlık parametresi, on altı hücre parametresi ve iki ardışık bağlantı parametresi ile tasarlanmıştır.

Kullanım[kaynağı değiştir]

{{{adı}}}
[[Dosya:{{{resim}}}|frameless]]
{{{altyazı}}}
Tarih{{{tarih}}}
Gama{{{gama}}}
Büyüklük{{{büyüklük}}}
Saros döngüsü{{{saros_ser}}} ({{{saros_no}}})
Tam tutulma{{{tam_tutulma}}}
Parçalı{{{parçalı}}}
Gölgeli{{{gölgeli}}}
Temas noktaları (UTC)
P1{{{p1}}}
U1{{{u1}}}
U2{{{u2}}}
Zirve{{{zirve}}}
U3{{{u3}}}
U4{{{u4}}}
P4{{{p4}}}
← {{{önceki}}}
{{{sonraki}}} →
{{Ay tutulması bilgi kutusu
| adı         = 
| tip         = 
| resim       = 
| resim_alt   = 
| altyazı     = 
| tarih       = 
| gama        = 
| büyüklük    = 
| saros_ser   = 
| saros_no    = 
| tam_tutulma = 
| parçalı     = 
| gölgeli     = 
| p1          = 
| u1          = 
| u2          = 
| zirve       = 
| u3          = 
| u4          = 
| p4          = 
| önceki      = 
| sonraki     = 
}}

Parametreler[kaynağı değiştir]

Parametre(ler) Açıklama
adı Belirtilmezse, şablon tarafından sayfa adı kullanılır.
tip Bilgi kutusu başlığında, olayın hangi türde bir tutulma olduğunu belirtir. Bu parametrenin üç tanımlı girişi vardır ve hepsi bir alt başlık biçimi ile uyumludur. tam girişi, tam ay tutulması için kullanılabilir, parçalı parçalı ay tutulması için ve gölgeli gölgeli ay tutulması için kullanılabilir.
resim Bu görsel parametre, kullanıcının tercihlerine göre belirlediği boyutta (resim_boyutu) veya varsayılan boyutta bir resmi bilgi kutusunda görüntüler. Bu parametre, tercihen ay tutulmasının bir fotoğrafını göstermek için kullanılır ve tercihen tam bir ay diskini içeren kare şeklinde bir fotoğrafın kullanılması amaçlanmıştır. Bu parametrede gösterilmesi amaçlanan türden bir örnek bu resim olacaktır. Bu parametre kullanılırken dosya adında Dosya: ön ekini eklemeyin.
resim_alt Bu parametre, görüntü yüklenemediğinde görüntünün bir açıklamasını gösteren alt başlık girişine olanak tanır. "Koyu kırmızı renkte bir Ay" gibi basit bir açıklama yeterlidir.
altyazı Bu parametre, resim parametresinde kullanılan fotoğrafı tanımlamak için altyazı olarak kullanılabilir.
tarih Bu parametre, tutulmanın tarihini Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) cinsinden gün-ay-yıl biçiminde göstermek için kullanılır. Eğer tutulmanın gölgeli aşamaları UTC'de iki farklı tarihte gerçekleşiyorsa, tutulmanın sadece zirve seviyesi tarihini girin. Örneğin, Temmuz 2019 ay tutulması, 16-17 Temmuz 2019 tarihlerine yayılıyor olsa da, zirve seviyesi 16 Temmuz'da saat 21:30:45 UTC'de gerçekleşiyor. Bu nedenle, tarih için giriş "16 Temmuz 2019" olmalıdır.
gama Bu parametre, bir tutulmanın gama değerini göstermek için kullanılır. Pozitif değerler ondalık bir sayı olarak yazılırken, negatif değerler başına eksi işareti (-) eklenerek yazılır. Örneğin, Mayıs 2022 ay tutulmasının gama değeri "-0,2532" şeklinde yazılırken, Mayıs 2021 ay tutulmasının gama değeri "0,4774" şeklinde yazılır.
büyüklük Bu parametre tutulmanın büyüklüğünü görüntülemek için kullanılır.
saros_ser, saros_no Bu parametreler, bir ay tutulmasının ait olduğu Saros döngüsünü (seri) ve serideki hangi girişi temsil ettiğini parantez içinde göstermek için kullanılır. İlk kullanım, belirli bir seri hakkında bir Vikipedi sayfasının varlığını kontrol etmek için saros_ser parametresini kullanır. Eğer böyle bir sayfa varsa, otomatik olarak o sayfaya bir viki bağlantısı oluşturur, yoksa girilen veriyi normal metin olarak görüntüler. İkinci kullanım, saros_no parametresi ile gerçekleştirilir, burada tutulmanın temsil ettiği giriş numarası, serideki toplam tutulma sayısı ile birlikte gösterilir. Örneğin, Mayıs 2021 ay tutulması bu parametrede "Saros döngüsü seri 121" içinde "84'te 56" olarak tanımlanır.
tam_tutulma, parçalı, gölgeli Bu parametreler, tutulmanın her aşamasının ne kadar sürdüğünü göstermek için kullanılır ve kelimeyle ifade edilen dakika ve saniye cinsinden biçimlendirilmesi amaçlanır. Örneğin, 102 dakika, 50 saniye şeklinde kullanılabilir. tam_tutulma, tam tutulma aşamasının ne kadar sürdüğünü göstermek için kullanılırken, parçalı ve gölgeli tutulma süreleri de belirtilebilir. Sadece parçalı bir tutulma ise tam_tutulma parametresini atlayın, yalnızca gölgeli tutulma ise hem tam_tutulma hem de parçalı parametrelerini atlayın.
p1, u1, u2, zirve, u3, u4, p4 Bilgi kutusunun daraltılabilir "Temas noktaları" bölümünün bir parçası olan bu parametreler, tutulmanın çeşitli temas noktalarının kesin saatlerini, Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) cinsinden detaylandırmak için kullanılır. Örneğin, u1 ve u2, Ay'ın ilk kez "gölge"ye (umbra) girdiği noktaları (U1 teması) ve tamamen onunla çevrildiği noktaları (U2) temsil eder. zirve parametresi, Ay tutulmasının zirve seviyesi anına karşılık gelir. Bir tutulma iki tarihte meydana gelirse, tarih parametresinde temsil edilmeyen tarihi belirtmeyi unutmayın. Örneğin, Temmuz 2019 ay tutulması için u4, "00:17:36 (17 Temmuz)" olarak ayarlanmalıdır.
önceki, sonraki Bilgi kutusunun alt kısmındaki bu ardışık parametreler, mevcut tutulma ile kronolojik sıraya göre önceki ve sonraki tutulmayı, tutulma türünden bağımsız olarak göstermek için kullanılır. Bu parametrelerde önceki ve/veya sonraki tutulma hakkında bir Vikipedi sayfası varsa otomatik olarak bir Vikipedi bağlantısı oluşturmak için kullanılır. Örneğin, herhangi bir parametreyi Ocak 2018 olarak ayarlarsanız, viki bağlantısı Ocak 2018 ay tutulması'na yönlendirilecektir.