Ōmine Dağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ōmine Dağı
大峰山
Ōmine Dağı'nın görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.719 m (5.640 ft)
Koordinatlar34°15′10″K 135°56′26″D / 34.25278°K 135.94056°D / 34.25278; 135.94056
Coğrafya
Ōmine Dağı'nın Japonya'daki konumu
Ōmine Dağı'nın Japonya'daki konumu
Ōmine Dağı
Ōmine Dağı'nın Japonya'daki konumu
KonumNara prefektörlüğü, Japonya
Kadınların yasaklandığını bildiren tabela

Ōmine Dağı (Japonca大峰山 Ōmine-san), Japonya'nın Nara kentinde Japonya'daki Budistlerin üç cesaret sınavıyla ünlü kutsal bir dağdır. Zirvesi 1,719 metredir (5,640 feet).

Resmi olarak Sanjō Dağı olarak bilinir fakat Ōmine sıradağlarındaki önemi nedeniyle daha popüler olarak Ōmine Dağı olarak bilinir. Japonya'nın Honshū adasının Kansai bölgesindeki Yoshino-Kumano Milli Parkı'nda yer almaktadır.

Dağın tepesinde bulunan Ōminesanji tapınağı, Japon Budizmi'nin Shugendō mezhebinin karargahıdır ve tüm dağ yamabushileri için bir hac ve eğitim alanının bir parçasıdır.

Kadın Yasağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel olarak, Japonya'daki kadınların Şinto dinleri için kutsal olan dağlara tırmanmalarına izin verilmiyordu. Japonya'daki halk tarafından Kutsal olarak görülen dağlar Haku Dağı, Tateyama ve Fuji Dağı'dır. Geleneklerin kökenleri sadece tahmin edilebilirken başlangıçta bu alanlar özellikle Şinto'nun safsızlık kavramlarıyla bağlantılı olduğuna inanılan, ailede yakın zamanda ölmüş olanların yakınları gibi kirli insanlara yasaklanmıştı. Özellikle adet ve doğumdan kaynaklanan "kan kirliliği" yüzünden.

Diğer kutsal dağların, cinsiyetleri mevsimlere göre ayırmak, kadınların bazı zamanlarda, erkeklerin diğerlerinde tırmanmasına izin vermek gibi farklı gelenekleri vardı. Bu yasağın nedeninin, izole bir dağda bir keşişin katı bir şekilde kendini inkâr etme pratiği yapması gereken Yamabushi rahiplerinin baştan çıkarma düşüncelerini ortadan kaldırmak olduğuna inanılıyor. Sonunda yasaklar Nyonin Kekkai olarak adlandırılmaya başlandı ve sadece kadınlara yönelik bir yasaktı.

Ōmine Dağı, uzun bir geleneğe sahip bir münzevi uygulama olan Shugendō dininin merkezidir. Modern Japonya'daki münzevi uygulayıcıların azalması nedeniyle, Shugendō ile ilgili dağların çoğu artık dağ inzivaları için kullanılmıyordur artık turistik yerlere çevrilmiştir. Bu dağlar cinsiyet kısıtlamalarını kaldırdı ve sadece Ōmine Dağı kaldı. Sadece Sanjō Dağı'nda kadınlara yasak vardır. Ōmine Dağı'nın Inamura Dağı (稲 村 ヶ 岳) bölümü kadınlar için ayrılmıştır ve genellikle Nyonin Ōmine (女人 大 峯), "Kadınlar için Ōmine" olarak adlandırılır. Shugendō dininin en kutsal tapınağı Yamagaoka tepesi bölümünde bulunur ve dağın girişinde İngilizce ve Japonca "Kadın Kabul Edilmez" tabelası bulunur. Doğu Ortodoks Kilisesi mensubu Athos Dağı'ndaki manastırda da buna benzer bir kadın yasağı olup sadece Ortodoks erkekler manastıra alınır. Bazı feminist aktivistler tarafından her yıl ihlaller yaşanıyor, ancak şimdiye kadar hiçbir suçlama yapılmadı. Sınır her aşıldığında, tapınak ve yerel topluluk, insanların dinlerine ve geleneklerine saygı duymaları için bir talepte bulunur ve din için kutsal olan yerlere saygısızlık etmemelerini ister.

Yasağa birçok kez itiraz edildi, ancak başarılı olamadı. Taraftarlar ayrıca yasağın kesintisiz 1.300 yıllık bir geleneğe sahip olduğunu belirtiyor.

Sanjō Dağı'nın UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tanımlanması ve yasağı eleştirenler tarafından cinsiyet yasağına bir onay damgası vermiş olarak görüldü.

Cesaret Testleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ōmine Dağı'nda her birinin meydan okuyucunun ruhani gücünü güçlendirdiği söylenen üç shugyo vardır. Testlere girmek istemeyen dağcılar kolaylıkla etraflarında dolaşabilirler.

Kane Kake Iwa[değiştir | kaynağı değiştir]

Yükselirken alması gereken pozisyon nedeniyle Yengeç Kayası olarak da bilinen Asma Taş, çoğu kolayca tırmanılabilen yaklaşık 30 metrelik bir uçurumdur. Ancak tepede sarkan bir kaya vardır. Kayaya tırmanmak için gömülü bir zincir kullanarak çıkıntıdan dışarı sallanmalıdır.

Nishi no Nozoki[değiştir | kaynağı değiştir]

Batıdan gelen aşağı yukarı 60 metre yükseklikte dik bir uçurumdur. Acemiler, hatalarını kabul etmeye ve sosyal ve dini yasaları takip etmeye söz vermeye mecbur bırakıldıkları uçurumun tepesinde önde tutulurlar.

Byodo Iwa[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşitlik Kayası yalnızca özel istek üzerine mevcuttur. Derin bir uçuruma bakan bir kaya kulesidir. Duvardan birkaç çıkıntı, bireylerin diğer tarafa geçmesine izin verir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]