Iraklık açısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A noktasından bakılıdğında nesne mavi bölgenin üzerinde görünürken B nokasından bakıldığında kırmızı bölgede gözükür.

Paralaks veya ıraklık açısı; iki farklı bakış açısından (örneğin sol ve sağ göz) bakıldığında cismin görünen konumunun değişme miktarıdır ve açı ile hesaplanır. İki bakış açısının arasındaki uzaklık arttıkça artar, cismin iki bakış açısına uzaklığı arrtıkça ise azalır. Yakındaki cisimlerin ıraklık açısı uzaktaki cisimlerinkinden fazla olacağından uzaklık hesaplamak için kullanılabilir. Ayrıca görüşte derinlik algısı da ıraklık açısı ile sağlanır.

Astronomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Trigonometri kullanılarak yıldızların Yerküre'ye olan uzaklıkları hesaplanabilir.[1] Burada iki bakış açısı, dünyanın ilk gözlem yapıldığındaki konumu ve 6 ay sonraki konumudur. Çünkü 6 ay sonra dünya tam olarak güneşin diğer tarafına geçmiş olacağından iki nokta arasındaki uzaklık iki astronomik birim olur. Bu uzaklık bilgisini ve cismin iki ölçümdeki konumlarının farkı kullanılarak uzaklık hesaplanır. Çıkan sonuç parsek cinsindendir.

Bu yöntem ancak 3000 ışık yılı uzaklığa kadar olan hesaplamalar için sağlıklı sonuçlar vermektedir, daha ötesi için doppler etkisi gibi farklı şeylerden yararlanmak gerekmektedir.

Iraklık açısı bu fotoğrafta açıkça görülüyor. Bir sokak lambasının hemen üzerinde görünen güneş, yerde su birikintisinden yansıdığında sokak lambasının ardında kalıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ocak, Mahir E. (12 Ocak 2016). "Paralaks Nedir?". bilimgenc.tubitak.gov.tr. 14 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]