İçeriğe atla

İzlanda atı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gösteri sırasında İzlanda atına binen bir İzlandalı

İzlanda atı (İzlandaca: íslenski hesturinn [ˈistlɛnscɪ ˈhɛstʏrɪn]), İzlanda'da geliştirilen bir at türüdür. İzlanda Atları diğer türlere kıyasla daha küçüktür. Bu tür atlar, anavatanının engebeli yapısı nedeniyle uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Anavatanları İzlanda'da çok az rahatsızlık veya hastalık yaşarlar, bu nedenle yabancı doğumlu atların ülkeye ithal edilmesini önleyen ulusal yasalar vardır.[1][2] Öyleki bu tür yaklaşık 1000 yıldır başka bir at melezlemesi karışmamıştır.[1] Aynı zamanda yurt dışına çıkan atların geri ülkeye girmesine izin verilmez.[2] İzlanda'daki tek at ırkı olan İzlanda atı, uluslararası alanda da popülerdir ve Avrupa ve Kuzey Amerika'da önemli popülasyonları vardır. Bu cins, İzlandada geleneksel çobanlık işlerinde, eğlence amacıyla, gösterilerde ve yarışmalarda hala kullanılmaktadır. 9. ve 10. yüzyıllarda İskandinav yerleşimciler tarafından İzlanda'ya getirilen midillilerden geldiği düşünülen bu cins, İzlanda tarihinin çeşitli belgelerinde geçmektedir.

Din açısından Önemi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Atlar, ülkenin ilk yerleşimcileri tarafından İzlanda'ya getirilen bir gelenek olan Cermen paganizminde kutsal kabul ediliyor, buna bağlı olarak da seçici yetiştiricilik yapılıyordu. Bu yüzden bu türün oluşmasında dinin önemli olduğu düşünülmektedir.

Irk Özellikleri

[değiştir | kaynağı değiştir]
İzlanda Atları

İzlanda atları 330 ila 380 kilogram (730 ve 840 lb)[3] arasında ağırlığa sahiptir

İzlanda atları ortalama 132 ve 142 cm (52 ve 56 inç) uzunluğuna sahiptir. Ölçülen en kısa İzlanda atı 113 cm ve en uzunu 157 cm olarak ölçülmüştür.

  1. ^ a b "İzlanda Atı (İzlanda) - İnsan ve onun en kadim dostları atlar Atveinsan.com". AtveInsan. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  2. ^ a b "İZLANDA Hakkında Hiç Bilmediğiniz 27 İNANILMAZ GERÇEK". 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  3. ^ "Icelandic Horses - Oklahoma State University". breeds.okstate.edu (İngilizce). 4 Mart 2021. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024.