İzlanda Millî Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İzlanda Milli Günü sayfasından yönlendirildi)
   İzlanda Milli Günü
17 Haziran 2007'de başkentte İzlanda milli günü kutlamaları
Resmî adıİzlandaca: Þjóðhátíðardagurinn
Ülkeİzlanda
Kutlayanlarİzlanda
TürüTarihsel
Tarih17 Haziran

İzlanda Milli Günü (İzlandaca: Þjóðhátíðardagurinn), İzlanda'da 17 Haziran'da olup, ülkede bir tatil günüdür. Bu milli günde 1944 yılında İzlanda Cumhuriyeti'nin (Lýðveldið Ísland) Danimarka Krallığı'ndan ayrılıp bağımsız bir devlet olması kutlanmaktadır. 17 Haziran tarihinin seçilmesinin nedeni İzlanda kültüründe ana figürlerden biri olan ve 19. yüzyılda İzlanda bağımsızlık hareketi lideri olan Jón Sigurðsson'in doğum günü olmasından dolayıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanların, Danimarka'yı işgal etmesine rağmen, İzlandalı siyasetçiler bağımsızlığın ilan edilmesi için II. Dünya Savaşı'nın bitmesini beklediler. Hatta İzlanda'yı işgal eden İngilizler ve Amerikan hükûmetleri İzlanda parlamentosuna üç yıllık sürenin geçmesini beklemelerini istedi. Danimarka Kralı X. Christian 17 Haziran 1944'te İzlanda'nın bir cumhuriyet olmasını bir mektupla kutladı.

Monarşinin kaldırılmasıyla birlikte, İzlanda anayasasında değişen çok şey olmadı. Anayasada "Kral" sözcüğünün yerine "Başkan" sözcüğü getirildi. İzlandalılar uzun süren savaşın tam bağımsızlıkla sonuçlanmasını kutladılar. Jón Sigurðsson İzlanda milli hareketinin ilk adımlarını oluşturduğu için andılar. Sveinn Björnsson İzlanda'nın ilk cumhurbaşkanı oldu.

Kutlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde, İzlandalılar bu özel günü milli ölçekte kutlamaktadırlar. Her kentsel alanda önde bandonun yer aldığı geçit törenleri düzenlenmektedir. İzlanda atlarına binenler, bazen bandonun önünde yer alırken; bandonun arkasında izciler yer alır. Geçit töreninin ardından halka açık konuşmalar yapılır. Konuşmaların ve diğer resmi işlerin bitimiyle daha az resmi kutlamalarla devam eder. Müzisyenler kalabalığı eğlendirir. Çocuklara büyük miktarda şeker dağıtılır. Ayrıca bu gün geleneksel olarak güneybatı İzlanda'da yağmur beklenir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

İzlandaca