İyon-foton detektörü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir dönüşüm dinoduna sahip bir iyon-foton detektörünün şeması.

İyon-foton detektörü (ion-to-photon detector-IPD), kütle spektrometresinde iyonları tespit etmek için kullanılan bir bileşendir.

Operasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir iyon-foton detektöründe, bir fotomultipler tüp, Rodamine B veya CsI gibi bir sintilatör bileşiği tabakası ile kaplanır. İyonlar, spektrometrenin kütle analizöründen geçerken sintilatör bileşiğine çarpar ve fotonların salınmasına neden olurlar. Bu fotonlar daha sonra fotomultipler tüp tarafından tespit edilir. Sinyali artırmak için iyon ışını ve sintilatör arasında bir mikrokanal plaka (MCP) gibi bir dönüşüm dinodu da kullanılabilir. Bir MCP, bir iyon tarafından vurulduğunda, elektronları serbest bırakacak ve daha sonra sintilatöre çarpacaktır.[1]

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

İyon-foton dedektörleri için birincil uygulama, MALDI kütle spektrometrisinde dedektör görevi görmektir.[1] Teorik olarak, diğer kütle spektrometresi türleri için de kullanılabilirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Dubois (1 Aralık 1997). "An ion-to-photon conversion detector for mass spectrometry". International Journal of Mass Spectrometry and Ion Processes. Matrix-Assisted Laser Desorption Ionization Mass Spectrometry. 169-170: 89-98. doi:10.1016/S0168-1176(97)00210-3. ISSN 0168-1176.