İyi Hissetmek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İyi Hissetmek, ilk kez 1980 yılında Amerikalı Profesör David Burns tarafından yayınlanmıştır. Bilişsel Davranışçı Terapi uygulamaları içeren bir self-help (kendine yardım) kitabıdır. Türkçe çevirisi Esra Tuncer, Özlem Mestçioğlu, İrem Erdem Atak ve Gönül Acar tarafından yapılmıştır. Ayrıca Türkçe çevirinin alt başlığında Depresyonun Etkinliği Klinik Olarak Kanıtlanmış İlaçsız Tedavisi yazısı bulunur. David Burns, kitabı Dr. Aaron T. Beck'e ithaf etmiştir. Ayrıca Dr. Aaron T. Beck bu kitaba bir önsöz yazmıştır.

İyi Hissetmek kitabının iddiası, bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemleri içerdiğidir. Bu yöntemleri inceleyen bilimsel çalışmalar kitabın ilk sayfalarında açıklanmıştır. Araştırmada[1] deneklerin bir bölümüne ilk görüşmede diğerlerine ise belirli bir gecikme süresinden sonra İyi Hissetmek kitabı verilmiş ve haftalık olarak telefonla kitaptaki uygulamalar yaptırılmış. Ayrıca hastaların ilk geldiklerin Beck Depresyon Envanteri ve Hamilton Depresyon Envanteri skorları hesaplanmış. 3 ayın sonunda kitabı ilk görüşmede alan hastaların skor ortalamaları 20'li değerlerden 10'lu değerlere, geç alanların ise 12-13'lü değerlere geldiği görülmüş. Bu araştırma İyi Hissetmek kitabının depresyon skorlarında belirgin düşüş etkisini gösteriyor.

İyi Hissetmek kitabının içinde bulunan bir başka araştırma[2] sonucu, bilişsel terapinin farmakoterapiden çok daha üstün olduğunu gösteriyor. 44 ağır depresif hastanın 19'una bilişsel terapi, 25'ine ise antidepresan veriliyor. 12 hafta sonra bilişsel terapi alan grupta tamamen iyileşenlerin sayısı 15 iken antidepresan alan grupta sadece 5.

Kitabı okuyan depresyon hastalarının birçoğu ilk kez 'kendileri gibi' hissettiklerini söylüyorlar.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Forest Scogin; Christine Jamison (1995). "Outcome of cognitive bibliotherapy with depressed adults". journal ofConsulting and Clinical Psychology, 63. s. 644-650. 
  2. ^ Beck A.T.; Rush, A.J.; Kovacs M.; Hollon S. (1997). "Comparative Efficacy of Cognitive Therapy and Pharmacotherapy in the Treatment of Depressed Outpatients". Coqnitive Therapy and Research. 1 (1). s. 17-38. 
  3. ^ "Depresyona İyi Gelen Kitaplar". Depresyon Tedavisi Net. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018.