İvet Bahar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ord. Prof. Dr.

İvet Bahar
Doğum1957 (66-67 yaşında)
İstanbul
Mezun olduğu okul(lar)Boğaziçi Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi
Kariyeri
DalıHesaplamalı biyoloji
Çalıştığı kurumPittsburgh Üniversitesi

İvet Bahar (1957, İstanbul), Türk-Amerikalı hesaplamalı biyologdur.[1] Halen Pittsburgh Üniversitesi'nde ordinaryüs profesör ve John K. Vries Kürsüsü başkanı olarak görev yapmaktadır.

2020 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen Bahar,[2] bu unvanı elde eden ilk Türk kadını olmuştur.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1957 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans yaptıktan sonra, 1987'de İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) fiziksel kimya alanında doktorasını tamamladı. İTÜ ve Boğaziçi Üniversitelerinde çalıştıktan sonra, UNESCO bursuyla 2001 yılında Pittsburgh Üniversitesi'ne gitti ve burada çalışmaya başladı.

Bahar, polimer istatistiksel mekaniğinin temel teorilerini ve yöntemlerini biyomoleküler yapı ve dinamiklere uyarladı. Elastik ağ modelleri (ENM'ler) olarak modellenen proteinlerin kolektif dinamiklerini incelemek için klasik Rouse modelinin değiştirilmiş bir versiyonuna öncülük etti. Teorisi ve yöntemleri, başlangıcından bu yana sayısız teste dayandı ve moleküler biyolojide temel kavramları oluşturdu.[3]

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 yılından bu yana ABD'nin Pittsburgh kentinde yaşamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ivet Bahar, PhD | Regenerative Medicine at the McGowan Institute" (İngilizce). 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  2. ^ "2020 NAS Election". www.nasonline.org. 28 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  3. ^ "Dr. Ivet Bahar has been elected a member of The National Academy of Sciences". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021.