İvan Zarutski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İvan Zarutski
Ölüm1614
Moskova, Rusya Çarlığı
Çatışma/savaşlarıBolotnikov Ayaklanması
Ailesi
EşiMarina Mnişek
Çocuklarıİvan Dmitriyeviç (üvey oğul)

İvan Martinoviç Zarutski (Rusça: Заруцкий, Иван Мартынович; ö. 1614), 17. yüzyılda Rusya'da yaşamış bir Kazak lideriydi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1606-1607'de ataman Zarutski ve adamları Bolotnikov Ayaklanması'na katıldı. Ayaklanmayı başlatan İvan Bolotnikov'un Moskova yakınlarındaki yenilgisinden sonra Zarutski, II. Düzmece Dmitri ve Leh kralı III. Zygmunt Waza'nın yanında yer almak için Polonya'ya gitti. Zarutski, II. Düzmece Dmitri için kurulacak olan ordunun oluşturulmasında önemli bir rol oynadı ve kendisine "boyar" unvanı verilerek tüm savaşlarında yer aldı.

Sahtekar Dmitri'nin ölümünden sonra Zarutski, Dmitri'nin dul eşi Marina Mnişek ile evlendi ve oğlu küçük İvan Dmitriyeviç'i Rus tahtına oturtma fikrini kendine benimsedi. Ocak 1611'de Zarutski, Prokopy Lyapunov komutası altında Moskova'da Polonyalı işgalcilerle savaşan Birinci Halk Gönüllü Ordusu'na katıldı. Zarutsky, Lyapunov'un suikastını organize etti ve ordunun lideri oldu; ancak, ordunun çoğu bu olaydan sonra onu terk etti. Zarutski, sayısı iyice azalan bir Kazak birliğiyle tek başına kaldı. İkinci Halk Gönüllü Ordusu lideri Dmitri Pozarski, halkı birleşmeye ve Marina Mnişek, oğlu ile Zarutski'nin otoritesini tanımamaya çağırdı.

1612'de Moskova kuşatmasını terk eden Zarutski ve adamları, Marina Mnişek ve oğlu İvan ile Kolomna'ya kaçtı. Haziran 1613'te Çar I. Mihail Romanov'un ordusu, Voronezh'i yağmalayan Zarutski ile karşı karşıya geldi ve Zarutsky, Astrahan'a kaçtı. Zarutski, bir halk ayaklanmasına neden olan ve Mayıs 1614'te tamamen kaçak durumuna düştüğü bir terör saltanatı başlattı. Daha sonra Zarutski, Marina ve ivan ile birlikte yakalandı. Zarutsky, Moskova'da kazığa oturtuldu ve dört yaşındaki İvan asıldı. Marina bir hücreye hapsedildi ve kısa süre sonra öldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dunning, Chester (2004). A Short History of Russia's First Civil War: The Time of Troubles and the Founding of the Romanov Dynasty. University Park: Pennsylvania State University Press. ss. 295,307-308. ISBN 0271024658.