İvan Dmitriyeviç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İvan Dmitriyeviç
Leon Wyczółkowsky'nin İvan'ı annesi Marina Mniszech ile tasvir ettiği "Firar"
Doğum5 Ocak [ E.S. 26 Aralık 1610 ] 1611
Kaluga, Rusya Çarlığı
Ölüm16 Temmuz [ E.S. 6 Temmuz ] 1614 (3 yaşında)
Moskova, Rusya Çarlığı[1]
HanedanRurik Hanedanı (varsayım)
BabasıII. Düzmece Dmitri
AnnesiMarina Mniszech

İvan Dmitriyeviç (RusçaИван Дмитриевич, takma adı Küçük Asi/Suçlu Ivaska, RusçaИвашка Ворёнок; 5 Ocak 1611 - 16 Temmuz 1614), II. Düzmece Dmitri'nin ve Polonya Voyvodası Jerzy Mniszech ile eşi Jadwiga Tarło'nun kızı Marina Mniszech'in tek oğluydu. Temmuz 1614'te üç yaşında ölene kadar annesi Rusya Çarlığı tahtına hak iddia ettirmek için İvan'ı kullandı. İvan Dmitriyeviç, üvey babası Ivan Zarutsky'nin hemen ardından öldürüldü.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 1605'te Marina Mniszech, Rusya çarı I. Dmitri ile evlendi ve böylece Tüm Rusya'nın çariçesi oldu. Ancak çariçeliği bir yıldan az sürdü. 17 Mayıs 1606'da Dmitri'ye ve onun Lehistan ile yakın işbirliği politikasına karşı çıkan komplocular Moskova, Kremlin'e baskın düzenledi. Dmitry pencereden kaçmaya çalıştı ama atlayıp bacağını kırdı. Bir Rus nişancı tarafından fark edildi ve sırtından vurularak öldürüldü. I. Dmitry'nin ölümünden sonra Marina'nın - kraliyet unvanını reddetmesinin ardından - hayatı bağışlandı ve Temmuz 1608'de Polonya'ya geri gönderildi. Ancak Marina ve babası Jerzy Mniszech, Çar'ın kayınpederi olma planından vazgeçmedi. Marina babasının da desteği ile Rus tahtına çıkmak konusunda kararlı olan II. Düzmece Dmitri ile evlendi. Leh hetman Stanisław Żółkiewski anılarında, I. ve II. Dmitri'nin tek ortak noktası, hem insan hem de taht gaspçısı olmaları olduğunu yazdı. Bu evlilik, yakında bir öncekiyle aynı kaderi paylaşacaktı, çünkü II. Dmitri, Tatar prens Peter Urusov tarafından öldürüldü.

Çareviç ve Ivan Zarutsky[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Aralık 1610'da II. Düzmece Dmitri'nin öldürülmesinden sonra Marina bir kez daha dul kaldı. Ancak bu sefer hamileydi ve 5 Ocak 1611'de (E.U. 26 Aralık 1610), İvan adını verdiği bir erkek bebek doğurdu. Marina, Kazak lideri Ivan Zarutsky ile tanıştı ve Nisan 1611'de evlendiler. Zarutsky, küçük İvan'ı sahiplendi ve Marina'nın iki Çarın dul eşi olduğu gerçeğini kullanarak, dört aylık İvan'a "İvan Dmitriyeviç" (Dimitri'nin oğlu İvan anlamına gelir) adını verdi. Ancak Patrik Hermogenes, küçük İvan'ı "küçük suçlu" olarak nitelendirdi.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Mihail Rusya çarı seçildiğinde, Astrahan vatandaşları, İvan'ın ve ailesinin kasabayı terk etmesini istedi. 1614'te kasaba halkı ayaklandı ve bu ayaklanma, aileyi el altında bulundurmak için harekete geçti. Kasabalıları atlatmak için bozkırlara doğru kaçtılar. Bir ay sonra, Mayıs 1614'te, bir Kazak ayaklanması için destek toplamadık istediler ancak başaramadılar ve daha sonra, Yaik Nehri yakınında Kazaklar tarafından yakalanarak Ruslara teslim edildiler. Marina, Kolomna Kremlin kulesine hapsedildi. İvan ve Zarutsky, Moskova'ya getirildi. Zarutsky kazığa oturtulmuştu. Üç yaşındaki İvan, 16 Temmuz'da 1614, Moskova'da, Serpukhov Kapısı yakınında bir belirtiye göre boğularak yavaşça öldü. Marina'da, oğlu ve üçüncü kocasının ölümünden sadece beş ay sonra, 24 Aralık 1614'te Noel arifesinde hapishanede öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Maureen Perrie (2010). "Viacheslav Nikolaevich Kozliakov, Mikhail Fedorovich". 16 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2011. [ölü/kırık bağlantı]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]