İsviçre konfederasyon başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İsviçre konfederasyon başkanı, Avrupa ülkesi İsviçre'de 1848 yılından bu yana toplam yedi kişiden oluşan Federal Konsey'e başkanlık yapan kişiye verilen unvandır. Konfederasyon Başkanı, Federal Konsey toplantılarına başkanlık eder ve özel temsil görevlerini üstlenir.

1848-1899[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim
(Doğum–Ölüm)
Yıl
1 Jonas Furrer
(1805–1861)
1848
1849
2 Henri Druey
(1799–1855)
1850
3 Josef Munzinger
(1791–1855)
1851
(1) Jonas Furrer
(1805–1861)
1852
4 Wilhelm Matthias Naeff
(1802–1881)
1853
5 Friedrich Frey-Herosé
(1801–1873)
1854
(1) Jonas Furrer
(1805–1861)
1855
6 Jakob Stämpfli
(1820–1879)
1856
7 Constant Fornerod
(1819–1899)
1857
(1) Jonas Furrer
(1805–1861)
1858
(6) Jakob Stämpfli
(1820–1879)
1859
(5) Friedrich Frey-Herosé
(1801–1873)
1860
8 Melchior Josef Martin Knüsel
(1813–1889)
1861
(6) Jakob Stämpfli
(1820–1879)
1862
(7) Constant Fornerod
(1819–1899)
1863
9 Jakob Dubs
(1822–1879)
1864
10 Karl Schenk
(1823–1895)
1865
(8) Melchior Josef Martin Knüsel
(1813–1889)
1866
(7) Constant Fornerod
(1819–1899)
1867
(9) Jakob Dubs
(1822–1879)
1868
11 Emil Welti
(1825–1899)
1869
(9) Jakob Dubs
(1822–1879)
1870
(10) Karl Schenk
(1823–1895)
1871
(11) Emil Welti
(1825–1899)
1872
12 Paul Cérésole
(1832–1905)
1873
(10) Karl Schenk
(1823–1895)
1874
13 Johann Jakob Scherer
(1825–1878)
1875
(11) Emil Welti
(1825–1899)
1876
14 Joachim Heer
(1825–1879)
1877
(10) Karl Schenk
(1823–1895)
1878
15 Bernhard Hammer
(1822–1907)
1879
(11) Emil Welti
(1825–1899)
1880
16 Numa Droz
(1844–1899)
1881
17 Simeon Bavier
(1825–1896)
1882
18 Louis Ruchonnet
(1834–1893)
1883
(11) Emil Welti
(1825–1899)
1884
(10) Karl Schenk
(1823–1895)
1885
19 Adolf Deucher
(1831–1912)
1886
(16) Numa Droz
(1844–1899)
1887
20 Wilhelm Hertenstein
(1825–1888)
1888 (27 Kasım'a kadar)
Bernhard Hammer
(1822–1907)
1888 (27 Kasım'dan itibaren geçici)
(15) 1889
(18) Louis Ruchonnet
(1834–1893)
1890
(11) Emil Welti
(1825–1899)
1891
21 Walter Hauser
(1837–1902)
1892
(10) Karl Schenk
(1823–1895)
1893
22 Emil Frey
(1838–1922)
1894
23 Josef Zemp
(1834–1908)
1895
24 Adrien Lachenal
(1849–1918)
1896
(19) Adolf Deucher
(1831–1912)
1897
25 Eugène Ruffy
(1854–1919)
1898
26 Eduard Müller
(1848–1919)
1899

1900-1999[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti Kanton
(21) Hauser.gif Walter Hauser
(1837–1902)
1 Ocak 1900 31 Aralık 1900 Özgür Demokratik Parti Zürich
27 Ernst Brenner.jpg Ernst Brenner
(1856–1911)
1 Ocak 1901 31 Aralık 1901 Özgür Demokratik Parti Basel-Stadt
(23) Josef Zemp.jpg Josef Zemp
(1834–1908)
1 Ocak 1902 31 Aralık 1902 Katolik Muhafazakar Parti Lucerne
(19) Adolf Deucher.jpg Adolf Deucher
(1831–1912)
1 Ocak 1903 31 Aralık 1903 Özgür Demokratik Parti Thurgau
28 Robert Comtesse.gif Robert Comtesse
(1847–1922)
1 Ocak 1904 31 Aralık 1904 Özgür Demokratik Parti Neuchâtel
29 Ruchet40.gif Marc-Émile Ruchet
(1853–1912)
1 Ocak 1905 31 Aralık 1905 Özgür Demokratik Parti Vaud
30 Ludwig Forrer.jpg Ludwig Forrer
(1845–1921)
1 Ocak 1906 31 Aralık 1906 Özgür Demokratik Parti Zürich
(26) Eduard Mueller.jpg Eduard Müller
(1848–1919)
1 Ocak 1907 31 Aralık 1907 Özgür Demokratik Parti Bern
(27) Ernst Brenner.jpg Ernst Brenner
(1856–1911)
1 Ocak 1908 31 Aralık 1908 Özgür Demokratik Parti Basel-Stadt
(19) Adolf Deucher.jpg Adolf Deucher
(1831–1912)
1 Ocak 1909 31 Aralık 1909 Free Democratic Party Thurgau
(28) Robert Comtesse.gif Robert Comtesse
(1847–1922)
1 Ocak 1910 31 Aralık 1910 Free Democratic Party Neuchâtel
(29) Ruchet40.gif Marc-Émile Ruchet
(1853–1912)
1 Ocak 1911 31 Aralık 1911 Free Democratic Party Vaud
(30) Ludwig Forrer.jpg Ludwig Forrer
(1845–1921)
1 Ocak 1912 31 Aralık 1912 Free Democratic Party Zürich
(26) Eduard Mueller.jpg Eduard Müller
(1848–1919)
1 Ocak 1913 31 Aralık 1913 Free Democratic Party Bern
31 Arthur Hoffmann.gif Arthur Hoffmann
(1857–1927)
1 Ocak 1914 31 Aralık 1914 Free Democratic Party St. Gallen
32 Giuseppe Motta.png Giuseppe Motta
(1871–1940)
1 Ocak 1915 31 Aralık 1915 Catholic-Conservative Party Ticino
33 Camille Decoppet.gif Camille Decoppet
(1862–1925)
1 Ocak 1916 31 Aralık 1916 Free Democratic Party Vaud
34 Edmund Schulthess.gif Edmund Schulthess
(1868–1944)
1 Ocak 1917 31 Aralık 1917 Free Democratic Party Aargau
35 Felix-Louis Calonder.gif Felix Calonder
(1863–1952)
1 Ocak 1918 31 Aralık 1918 Free Democratic Party Grisons
36 GustaveAdor.jpg Gustave Ador
(1845–1928)
1 Ocak 1919 31 Aralık 1919 Liberal Party Geneva
(32) Giuseppe Motta.png Giuseppe Motta
(1871–1940)
1 Ocak 1920 31 Aralık 1920 Catholic-Conservative Party Ticino
(34) Edmund Schulthess.gif Edmund Schulthess
(1868–1944)
1 Ocak 1921 31 Aralık 1921 Free Democratic Party Aargau
37 Robert Haab.gif Robert Haab
(1865–1939)
1 Ocak 1922 31 Aralık 1922 Free Democratic Party Zürich
38 Karl Scheurer.gif Karl Scheurer
(1872–1929)
1 Ocak 1923 31 Aralık 1923 Free Democratic Party Bern
39 Ernest Chuard.gif Ernest Chuard
(1857–1942)
1 Ocak 1924 31 Aralık 1924 Free Democratic Party Vaud
40 Jean-Marie Musy.gif Jean-Marie Musy
(1876–1952)
1 Ocak 1925 31 Aralık 1925 Catholic-Conservative Party Fribourg
41 Heinrich Häberlin.gif Heinrich Häberlin
(1868–1947)
1 Ocak 1926 31 Aralık 1926 Free Democratic Party Thurgau
(32) Giuseppe Motta.png Giuseppe Motta
(1871–1940)
1 Ocak 1927 31 Aralık 1927 Catholic-Conservative Party Ticino
(34) Edmund Schulthess.gif Edmund Schulthess
(1868–1944)
1 Ocak 1928 31 Aralık 1928 Free Democratic Party Aargau
(37) Robert Haab.gif Robert Haab
(1865–1939)
1 Ocak 1929 31 Aralık 1929 Free Democratic Party Zürich
(40) Jean-Marie Musy.gif Jean-Marie Musy
(1876–1952)
1 Ocak 1930 31 Aralık 1930 Catholic-Conservative Party Fribourg
(41) Heinrich Häberlin.gif Heinrich Häberlin
(1868–1947)
1 Ocak 1931 31 Aralık 1931 Free Democratic Party Thurgau
(32) Giuseppe Motta.png Giuseppe Motta
(1871–1940)
1 Ocak 1932 31 Aralık 1932 Catholic-Conservative Party Ticino
(34) Edmund Schulthess.gif Edmund Schulthess
(1868–1944)
1 Ocak 1933 31 Aralık 1933 Free Democratic Party Aargau
42 Marcel Pilet-Golaz.gif Marcel Pilet-Golaz
(1889–1958)
1 Ocak 1934 31 Aralık 1934 Free Democratic Party Vaud
43 Rudolf Minger.gif Rudolf Minger
(1881–1955)
1 Ocak 1935 31 Aralık 1935 Party of Farmers, Traders and Independents Bern
44 Albert Meyer.gif Albert Meyer
(1870–1953)
1 Ocak 1936 31 Aralık 1936 Free Democratic Party Zürich
(32) Giuseppe Motta.png Giuseppe Motta
(1871–1940)
1 Ocak 1937 31 Aralık 1937 Catholic-Conservative Party Ticino
45 Johannes Baumann.gif Johannes Baumann
(1874–1953)
1 Ocak 1938 31 Aralık 1938 Free Democratic Party Appenzell Ausserrhoden
46 Philipp Etter.gif Philipp Etter
(1891–1977)
1 Ocak 1939 31 Aralık 1939 Catholic-Conservative Party Zug
(42) Marcel Pilet-Golaz.gif Marcel Pilet-Golaz
(1889–1958)
1 Ocak 1940 31 Aralık 1940 Free Democratic Party Vaud
47 Ernst Wetter.gif Ernst Wetter
(1877–1963)
1 Ocak 1941 31 Aralık 1941 Free Democratic Party Zürich
(46) Philipp Etter.gif Philipp Etter
(1891–1977)
1 Ocak 1942 31 Aralık 1942 Catholic-Conservative Party Zug
48 Enrico Celio.gif Enrico Celio
(1889–1980)
1 Ocak 1943 31 Aralık 1943 Catholic-Conservative Party Ticino
49 Walther Stampfli.gif Walther Stampfli
(1884–1965)
1 Ocak 1944 31 Aralık 1944 Free Democratic Party Solothurn
50 Eduard von Steiger.gif Eduard von Steiger
(1881–1962)
1 Ocak 1945 31 Aralık 1945 Party of Farmers, Traders and Independents Bern
51 Karl Kobelt.gif Karl Kobelt
(1891–1968)
1 Ocak 1946 31 Aralık 1946 Free Democratic Party St. Gallen
(46) Philipp Etter.gif Philipp Etter
(1891–1977)
1 Ocak 1947 31 Aralık 1947 Catholic-Conservative Party Zug
(48) Enrico Celio.gif Enrico Celio
(1889–1980)
1 Ocak 1948 31 Aralık 1948 Catholic-Conservative Party Ticino
52 Ernst Nobs.gif Ernst Nobs
(1886–1957)
1 Ocak 1949 31 Aralık 1949 Social Democratic Party Zürich
53 Max Petitpierre.gif Max Petitpierre
(1899–1994)
1 Ocak 1950 31 Aralık 1950 Free Democratic Party Neuchâtel
(50) Eduard von Steiger.gif Eduard von Steiger
(1881–1962)
1 Ocak 1951 31 Aralık 1951 Party of Farmers, Traders and Independents Bern
(51) Karl Kobelt.gif Karl Kobelt
(1891–1968)
1 Ocak 1952 31 Aralık 1952 Free Democratic Party St. Gallen
(46) Philipp Etter.gif Philipp Etter
(1891–1977)
1 Ocak 1953 31 Aralık 1953 Catholic-Conservative Party Zug
54 Rodolphe Rubattel.gif Rodolphe Rubattel
(1896–1961)
1 Ocak 1954 31 Aralık 1954 Free Democratic Party Vaud
(53) Max Petitpierre.gif Max Petitpierre
(1899–1994)
1 Ocak 1955 31 Aralık 1955 Free Democratic Party Neuchâtel
55 Markus Feldmann.gif Markus Feldmann
(1897–1958)
1 Ocak 1956 31 Aralık 1956 Party of Farmers, Traders and Independents Bern
56 Hans Streuli.gif Hans Streuli
(1892–1970)
1 Ocak 1957 31 Aralık 1957 Free Democratic Party Zürich
57 Thomas Holenstein.gif Thomas Holenstein
(1896–1962)
1 Ocak 1958 31 Aralık 1958 Conservative-Christian-Social People's Party St. Gallen
58 Paul Chaudet.gif Paul Chaudet
(1904–1977)
1 Ocak 1959 31 Aralık 1959 Free Democratic Party Vaud
(53) Max Petitpierre.gif Max Petitpierre
(1899–1994)
1 Ocak 1960 31 Aralık 1960 Free Democratic Party Neuchâtel
59 Friedrich Traugott Wahlen.gif Friedrich Traugott Wahlen
(1899–1985)
1 Ocak 1961 31 Aralık 1961 Party of Farmers, Traders and Independents Zürich
(58) Paul Chaudet.gif Paul Chaudet
(1904–1977)
1 Ocak 1962 31 Aralık 1962 Free Democratic Party Vaud
60 Willy Spühler.gif Willy Spühler
(1902–1990)
1 Ocak 1963 31 Aralık 1963 Social Democratic Party Zürich
61 Ludwig von Moos.gif Ludwig von Moos
(1910–1990)
1 Ocak 1964 31 Aralık 1964 Conservative-Christian-Social People's Party Obwalden
62 Hans-Peter Tschudi.gif Hans-Peter Tschudi
(1913–2002)
1 Ocak 1965 31 Aralık 1965 Social Democratic Party Basel-Stadt
63 Hans Schaffner.gif Hans Schaffner
(1908–2004)
1 Ocak 1966 31 Aralık 1966 Free Democratic Party Aargau
64 Roger Bonvin.gif Roger Bonvin
(1907–1982)
1 Ocak 1967 31 Aralık 1967 Conservative-Christian-Social People's Party Valais
(60) Willy Spühler.gif Willy Spühler
(1902–1990)
1 Ocak 1968 31 Aralık 1968 Social Democratic Party Zürich
(61) Ludwig von Moos.gif Ludwig von Moos
(1910–1990)
1 Ocak 1969 31 Aralık 1969 Conservative-Christian-Social People's Party Obwalden
(62) Hans-Peter Tschudi.gif Hans-Peter Tschudi
(1913–2002)
1 Ocak 1970 31 Aralık 1970 Social Democratic Party Basel-Stadt
65 Rudolf Gnägi.gif Rudolf Gnägi
(1917–1985)
1 Ocak 1971 31 Aralık 1971 Swiss People's Party Bern
66 Nello Celio.gif Nello Celio
(1914–1995)
1 Ocak 1972 31 Aralık 1972 Free Democratic Party Ticino
(64) Roger Bonvin.gif Roger Bonvin
(1907–1982)
1 Ocak 1973 31 Aralık 1973 Christian Democratic People's Party Valais
67 Ernst Brugger.gif Ernst Brugger
(1914–1998)
1 Ocak 1974 31 Aralık 1974 Free Democratic Party Zürich
68 Pierre Graber.gif Pierre Graber
(1908–2003)
1 Ocak 1975 31 Aralık 1975 Social Democratic Party Vaud
(65) Rudolf Gnägi.gif Rudolf Gnägi
(1917–1985)
1 Ocak 1976 31 Aralık 1976 Swiss People's Party Bern
69 Kurt Furgler.gif Kurt Furgler
(1924–2008)
1 Ocak 1977 31 Aralık 1977 Christian Democratic People's Party St- Gallen
70 Willi Ritschard.gif Willi Ritschard
(1918–1983)
1 Ocak 1978 31 Aralık 1978 Social Democratic Party Solothurn
71 Hans Hürlimann.gif Hans Hürlimann
(1918–1994)
1 Ocak 1979 31 Aralık 1979 Christian Democratic People's Party Zug
72 Georges-André Chevallaz.gif Georges-André Chevallaz
(1915–2002)
1 Ocak 1980 31 Aralık 1980 Free Democratic Party Vaud
(69) Kurt Furgler.gif Kurt Furgler
(1924–2008)
1 Ocak 1981 31 Aralık 1981 Christian Democratic People's Party St- Gallen
73 Fritz Honegger.gif Fritz Honegger
(1917–1999)
1 Ocak 1982 31 Aralık 1982 Free Democratic Party Zürich
74 Pierre Aubert.gif Pierre Aubert
(1927–2016)
1 Ocak 1983 31 Aralık 1983 Social Democratic Party Neuchâtel
75 Leon Schlumpf.gif Leon Schlumpf
(1925–2012)
1 Ocak 1984 31 Aralık 1984 Swiss People's Party Graubünden
(69) Kurt Furgler.gif Kurt Furgler
(1924–2008)
1 Ocak 1985 31 Aralık 1985 Christian Democratic People's Party St- Gallen
76 Alphons Egli.gif Alphons Egli
(1924–2016)
1 Ocak 1986 31 Aralık 1986 Christian Democratic People's Party Lucern
(74) Pierre Aubert.gif Pierre Aubert
(1927–2016)
1 Ocak 1987 31 Aralık 1987 Social Democratic Party Neuchâtel
77 Otto Stich.gif Otto Stich
(1927–2012)
1 Ocak 1988 31 Aralık 1988 Social Democratic Party Solothurn
78 Jean-Pascal Delamuraz.gif Jean-Pascal Delamuraz
(1936–1998)
1 Ocak 1989 31 Aralık 1989 Free Democratic Party Vaud
79 Arnold Koller Portrait.jpg Arnold Koller
(1933)
1 Ocak 1990 31 Aralık 1990 Christian Democratic People's Party Appenzell Innerrhoden
80 Flavio Cotti.jpg Flavio Cotti
(1939)
1 Ocak 1991 31 Aralık 1991 Christian Democratic People's Party Ticino
81 René Felber.gif René Felber
(1933)
1 Ocak 1992 31 Aralık 1992 Social Democratic Party Neuchâtel
82 Adolf Ogi.png Adolf Ogi
(1942)
1 Ocak 1993 31 Aralık 1993 Swiss People's Party Bern
(77) Otto Stich.gif Otto Stich
(1927–2012)
1 Ocak 1994 31 Aralık 1994 Social Democratic Party Solothurn
83 Kaspar Villiger.gif Kaspar Villiger
(1941)
1 Ocak 1995 31 Aralık 1995 Free Democratic Party Lucerne
(78) Jean-Pascal Delamuraz.gif Jean-Pascal Delamuraz
(1936–1998)
1 Ocak 1996 31 Aralık 1996 Free Democratic Party Vaud
(79) Arnold Koller Portrait.jpg Arnold Koller
(1933)
1 Ocak 1997 31 Aralık 1997 Christian Democratic People's Party Appenzell Innerrhoden
(80) Flavio Cotti.jpg Flavio Cotti
(1939)
1 Ocak 1998 31 Aralık 1998 Christian Democratic People's Party Ticino
84 Ruth Dreifuss.gif Ruth Dreifuss
(1940)
1 Ocak 1999 31 Aralık 1999 Social Democratic Party Geneva

Konfederasyon başkanları (2000-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi siyasî parti Kanton
(82) Adolf Ogi.png Adolf Ogi
(1942)
1 Ocak 2000 31 Aralık 2000 Swiss People's Party Bern
85 BR Moritz Leuenberger.jpg Moritz Leuenberger
(1946)
1 Ocak 2001 31 Aralık 2001 Social Democratic Party Zürich
(83) Kaspar Villiger 2002.jpg Kaspar Villiger
(1941)
1 Ocak 2002 31 Aralık 2002 Free Democratic Party Lucerne
86 BR Pascal Couchepin.jpg Pascal Couchepin
(1942)
1 Ocak 2003 31 Aralık 2003 Free Democratic Party Valais
87 -Joseph Deiss - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2004-2.jpg Joseph Deiss
(1946)
1 Ocak 2004 31 Aralık 2004 Christian Democratic People's Party Fribourg
88 BR-Samuel-Schmid.jpg Samuel Schmid
(1947)
1 Ocak 2005 31 Aralık 2005 Swiss People's Party Bern
(85) BR Moritz Leuenberger.jpg Moritz Leuenberger
(1946)
1 Ocak 2006 31 Aralık 2006 Social Democratic Party Zürich
89 Micheline Calmy-Rey, 2010.jpg Micheline Calmy-Rey
(1945)
1 Ocak 2007 31 Aralık 2007 Social Democratic Party Valais
90 BR Pascal Couchepin.jpg Pascal Couchepin
(1942)
1 Ocak 2008 31 Aralık 2008 Free Democratic Party Valais
91 Hans-Rudolf-Merz.jpg Hans-Rudolf Merz
(1942)
1 Ocak 2009 31 Aralık 2009 FDP.The Liberals Appenzell Ausserrhoden
92 Doris Leuthard, 2009.jpg Doris Leuthard
(1963)
1 Ocak 2010 31 Aralık 2010 Christian Democratic People's Party Aargau
(89) Micheline Calmy-Rey, 2010.jpg Micheline Calmy-Rey
(1945)
1 Ocak 2011 31 Aralık 2011 Social Democratic Party Valais
93 BR Eveline Widmer-Schlumpf.jpg Eveline Widmer-Schlumpf
(1956)
1 Ocak 2012 31 Aralık 2012 Conservative Democratic Party Graubünden
94 Ueli Maurer 2011.jpg Ueli Maurer
(1950)
1 Ocak 2013 31 Aralık 2013 Swiss People's Party Zürich
95 Didier Burkhalter 2011.jpg Didier Burkhalter
(1960)
1 Ocak 2014 31 Aralık 2014 FDP.The Liberals Neuchâtel
96 Simonetta Sommaruga 2011.jpg Simonetta Sommaruga
(1960)
1 Ocak 2015 31 Aralık 2015 Social Democratic Party Bern
97 Johann Schneider-Ammann 2011.jpg Johann Schneider-Ammann
(1952)
1 Ocak 2016 31 Aralık 2016 FDP.The Liberals Bern
(92) Doris Leuthard, 2009.jpg Doris Leuthard
(1963)
1 Ocak 2017 31 Aralık 2017 Christian Democratic People's Party Aargau
98 Alain Berset 2013.jpg Alain Berset
(1972)
1 Ocak 2018 31 Aralık 2018 Social Democratic Party Fribourg
(94) Ueli Maurer 2011.jpg Ueli Maurer
(1950)
1 Ocak 2019 31 Aralık 2019 Swiss People's Party Zürich

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]