İsveç'in Ankara Büyükelçiliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsveç'in Ankara Büyükelçiliği
Sveriges Ambassad i Ankara
İsveç bayrağı
Unvanİsveç'in Ankara Büyükelçisi
Atayanİsveç Dışişleri Bakanlığı
Oluşum
  • 1757 (Osmanlı İmparatorluğu)
  • 1934 (Türkiye Cumhuriyeti)
WebsitesiResmî site

İsveç'in Ankara Büyükelçiliği; bir İskandinav ülkesi olan İsveç'in, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan büyükelçiliğidir. Elçilik binası Çankaya ilçesinde bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç-Türkiye ilişkilerinin temeli Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Bu bağlamda Türk topraklarındaki ilk İsveç konsolosluğu 1757 yılında İstanbul'da açılmıştır. 1870'te bir yer değiştirme işlemi gerçekleşmiş, konsolosluk yeni yapılan bir binaya taşınmıştır. Bu yeni konsolosluk binası, İsveç'in yurt dışında sahip olduğu en eski taşınmaz mülk olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kurulup başkent Ankara'ya taşınıncaya kadar İstanbul'da hizmet veren konsolosluk, 1934 yılından itibaren Ankara'da varlığını sürdürmektedir. Bugün Çankaya'nın Kavaklıdere semtinde bulunan İsveç Büyükelçiliği'nin açılışı dönemin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve İsveç prensi VI. Gustav Adolf tarafından yapılmıştır.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Presidency Of The Republic Of Turkey : Swedish ambassador presents his credentials to President Erdoğan". www.tccb.gov.tr. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  2. ^ "Turkiets förbindelser med Sverige" [Türkiye'nin İsveç ile ilişkileri] (İsveççe). Sveriges ambassad i Ankara. 25 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2019.