İstanbul Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
iDANS logosu. NOT: Logonun formatı aynı olmakla beraber farklı renk kombinasyonları ile de kullanılmaktadır.

İstanbul Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali (iDANS), ilki 2007 yılında düzenlenen uluslararası bir dans ve müzik festivali. iDANS'ta, dans gösterilerinin yanı sıra video çalışmaları, konserler ve enstalasyonlar ile ünlü dans yazarları ve akademisyenlerin katıldığı konferanslar da gerçekleştirilmektedir.

iDANS[değiştir | kaynağı değiştir]

"Solo" temalı birinci iDANS festivali 20 Eylül - 20 Ekim 2007 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşti. Bu festival, Türkiye, Fransa, Belçika, Pakistan, ABD, Portekiz, İsrail, Hollanda, Filistin, Almanya, Norveç, Lübnan, Hırvatistan, Macaristan ve Tayland’dan gelen katılımcıların gösterilerini içerdi.

Gösteri ve etkinlikler, Garajistanbul, Kenter Tiyatrosu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü, Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu ve Garanti Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

iDANS 2[değiştir | kaynağı değiştir]

Festivalin ikincisi (iDANS 2), 6 Mayıs - 3 Haziran 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşti. Festivale Türkiye, Fransa, Belçika, ABD, Hollanda, Almanya, Lübnan, Hırvatistan, İspanya, İran, İsviçre, Bulgaristan, Mısır, Sırbistan, Slovenya, Kamboçya, Birleşik Krallık, İtalya, Rusya ve Singapur'dan sanatçılar katıldı.

"Zamanın Dansı/Dansın Zamanı" temasının işlendiği ve "zaman" kavramını sorgulayan yapıtların sunulduğu festivalde, 20 ülkeden 83 sanatçı, 40 performans gerçekleştirecek.

Festivalin konukları arasında Jonathan Burrows & Matteo Fargion, Thierry de Mey, Michèle-Anne de Mey, Olga de Soto, deufert + plischke, Ivana Müller, Virgilio Sieni, Theatre Works/Ong Keng Sen, Trio Cérès, Palma Kunkel, Juan Dominguez, Iguan Dance Theater, Walid Raad, Eléonore Didier, Andrea Bozić, Yann Marussich, Lydia Schulze Heuling ve Koosil-Ja yer alıyor.[1]

22-24 Mayıs arasında ‘zaman’ kavramı çerçevesinde yeni eserlerini sergileyen Türk sanatçılara özel bir program gerçekleşti. "Yerel Saat" bünyesinde Hareket Atölyesi, Taldans, Mehmet Sander gibi koreograflar yer aldı.[1]

Sunum ve sunum/performanslar içeren konferans, 16-17 Mayıs 2009 tarihlerinde İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleşti. Konferansa katılan uluslararası araştırmacı, sanatçı, yazar, dramaturg ve akademisyenler arasında Rudi Laermans, Myriam van Imschoot, Velimir Abramovic, Christophe Wavelet, Geisha Fontaine, Adrien Heathfield, Ivan Pravdic, Teoman Turgut, Hilmi Yavuz, Boyan Manchev ve Janez Janša sayılabilir.

Mekân[değiştir | kaynağı değiştir]

Gösteriler Fransız Kültür Merkezi, Garajistanbul, Notre Dame de Sion Lisesi, Pera Müzesi, ÇATI Dans Stüdyosu, Roxy Müzik Kulübü ve Tütün Deposu gibi mekanlarda gerçekleştirildi.

Gelecek iDANS'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

"Gülmek ve ağlamak" temalı iDANS 3, 2009 Ekim ayı boyunca gerçekleşecek.[2] "Kozmopolitizm" temalı iDANS 4 ise, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılında özel bir programla gerçekleştirilecek.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b iDANS[ölü/kırık bağlantı] SanatDergi.com. Erişim: 3 Mayıs 2009
  2. ^ iDANS 3: Gülmek ↔ Ağlamak 4 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. idans.info
  3. ^ iDANS 4: Kosmopolitizm 4 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. idans.info