İstanbul Muhafızları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İstanbul Muhafızları
FormatÇizgi film
TürMacera
Aksiyon
YönetmenÇağrı Cem Bayraklı
Seslendiren(ler)Ebru Çapraz
Cemre Özden Deniz
Didem Atılhan
Savaş Pat
Çağıl Özdemir
Sait Çataldaş
Hüseyin Özay
Milay Ezengin
Özge Çeçen
Selay Taşdöğen
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı50
Yapım
YapımcıMusab Gündüz
Ammar Gündüz
Mekânİstanbul
Gösterim süresi14-15 dakika
Yapım şirketiNeher Prodüksiyon
Yayın bilgileri
KanalTRT Çocuk (1. sezon)
MinikaGO (2. sezon)
Resim formatı16:9 1080p
Yayın tarihi18 Haziran 2016 - 6 Ocak 2021
DurumuSona erdi
Dış bağlantılar
[İstanbul Muhafızları İnternet sitesi]

İstanbul Muhafızları, 18 Haziran 2016 tarihinde TRT Çocuk kanalında yayınlanmaya başlayan macera türündeki bir Türk çizgi dizisidir. TRT Çocuk ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde oluşturulmuş olan dizide, ana karakterleri Mehmet, Zeynep, Ali ve Elif adlı dört çocuk oluşturmaktadır.

Dizi, İstanbul'un tarihî mekanlarında geçmekte olup, bu dört arkadaşın İstanbul'un tarihî eserlerine zarar vermek isteyen Gürgen ile Azmi adlı kötü karakterlere karşı olan mücadelesini konu almaktadır.[1] Diziye günümüzde TRT Çocuk'un YouTube kanalından veya TRT'nin resmî internet sitesi üzerinden erişmek mümkündür. Dizinin 2018 yılının Ekim ayında 50. bölümünün tamamlamasının ardından, İstanbul Muhafızları: Ab-ı Hayat Çeşmesi adıyla bir de filmi yayınlanmıştır.[2]aynı zamanda 2020 de istanbul muhafızları:yüz yılın muhafızları filmi çıkmıştır

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mehmet: İstanbul Muhafızları'nın lideri ve en uzun boylu olanıdır. Kıvırcık saçları vardır, kırmızı bir hırka ve yeşil bir pantolon giyer, genelde planları o belirler.
  • Zeynep: İstanbul Muhafızları'ndan biridir, tableti sayesinde çok iş görür, sarı bir üstü, mavi bir eteği vardır ve yağmurluk botlar giyer. Bilgili ve araştırmacıdır
  • Ali: İstanbul Muhafızları'nın en korkak olanıdır ama yine de işe yarayabilir. Gözlük takar ve sarı bir hırka giyer, bazen pek cesaretli olmayabilir ve işleri pek düzgün başaramayabilir ama İstanbul'u birkaç kez o kurtarmıştır ve bir tanesini hastayken başarmıştır
  • Elif: İstanbul Muhafızları'nın en kısa ama en güçlü olanıdır. Karateyi iyi bilir, bir tulum ve pembe bir tişört giyer. Gerçekten çok güçlü bir kızdır ve Gürgen ve Azmi'nin planlarını alt üst etmede en çok o işe yarar.
  • Gürgen: Çizgi filmin baş kötü karakteridir. Son derece cahil, iyi düşünmez ve aptaldır, ancak teknolojik buluşlar yapmada çok ustadır; zaman makinesi dışında her türlü teknolojik aleti yapmayı becerebilir. Soyadı Palamut'tur. 1. olmayınca sürekli kötü planlar yapar. 35 sene boyunca tarih dersini geçememesi yüzünden 8. sınıfta kalmıştır ve bu nedenle tarihi eserleri yok etmek için çok zekice buluşlar yapar, ama İstanbul Muhafızları ona hep engel olur. Keldir, mavi bir pantolon ve siyah bir kazak giyer, en büyük hayali astronot olmaktır ama 40 yaşının üzerinde olduğu ve 35 senedir okulu bitiremediği için artık bütün şansı tükenmiştir.
  • Azmi: Gürgen'in laftan anlamaz yardımcısıdır.15-16 yaşlarında genç bir çocuktur.Koyu kırmızı bir hırka ve siyah bir pantolon giyer. Gürgen'in hiçbir sözünden anlamaz ve kahveyi hep çok sıcak yapar, çok sakardır. Gürgen planı alt üst olduğunda Azmi'de suç olmasa bile hep onu suçlar. Gürgen'e faydadan çok zararı dokunur. Babasının köyü İstanbul'un Avrupa yakasındaki Arnavutköy ilçesinin yakınlarında bulunur
  • Hasan: Gürgen'in kaldığı sınıftan en yakın arkadaşıdır. Gürgen'le sıra arkadaşıdır, çocuktur. Gürgen'in aksine tarih dersinde çok başarılıdır.
  • Öğretmen: Çizgi filmde Gürgen'in öğretmenidir ve Gürgen'e hep sıfır verir. Çizgi filmde sadece konuşmaları duyulmuştur kendisi hiç görülmemiştir.
  • Koca Çınar: İstanbul'u koruyan sihirli bir çınardır. Gürgen'den bir haber geldiğinde yaprakları ışıldar ve İstanbul Muhafızları onun kabuğundan geçip içine girerler. Çınar'ın içinde elektronik devreler vardır. Gürgen plan yaptığında köklerinden sinyal alır, köklerini tüm İstanbul'a salmıştır. Her bölümün başında şöyle bir konuşma yapar: ''Yıllar yıllar önceydi, İstanbul'un bereketli topraklarına küçük bir tohum tanesi olarak düştüm, önce filiz verdim, sonra büyüdüm ve serpilip koca bir çınar oldum, köklerimi tüm İstanbul'a saldım ve bu şehri korumaya söz verdim. O zamandan bu güne bu görevde bana yardım eden pek çok arkadaşım oldu, şimdiki yardımcılarımsa sizlersiniz çocuklar Mehmet, Zeynep, Ali ve Elif''

Bölümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Rumeli Hisarı
  2. Yerebatan Sarnıcı
  3. Topkapı Sarayı
  4. Kapalıçarşı
  5. Galata Kulesi
  6. Emirgân Korusu
  7. Yedikule Zindanları
  8. Ayasofya
  9. Yıldız Sarayı
  10. Kız Kulesi
  11. Kariye Camii
  12. Adalar
  13. Topkapı Sarayı 2
  14. Adile Sultan Kasrı
  15. Vefa Lisesi
  16. Büyük Han
  17. Feshane
  18. Çemberlitaş Sütunu
  19. Cafer Ağa Medresesi
  20. Rumeli Feneri
  21. Taksim Tüneli
  22. Tophane-i Amire
  23. Tarihi Moda İskelesi
  24. Çadır Köşkü
  25. Darphane-i Amire
  26. Çınar
  27. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü
  28. Mağlova Kemeri
  29. Yavuz Sultan Selim Köprüsü
  30. Arkeoloji Müzesi
  31. Merkez Efendi Külliyesi
  32. Süleymaniye Kütüphanesi
  33. Gülhane Parkı
  34. Haydarpaşa Garı
  35. Tekfur Sarayı
  36. Zeyrek Camii
  37. Dolmabahçe Saat Kulesi
  38. Kıztaşı
  39. Aynalıkavak Kasrı
  40. İstanbul Üniversitesi
  41. Şerefiye Sarnıcı
  42. Sirkeci Postanesi
  43. Kandilli Rasathanesi
  44. Alman Çeşmesi
  45. Örme Sütun
  46. Beylerbeyi Sarayı
  47. Anadolu Hisarı
  48. Tophane Çeşmesi
  49. Ahırkapı Feneri
  50. Fildamı Sarnıcı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'İstanbul Muhafızları' TRT Çocuk'ta izleyiciyle buluşacak - Timeturk Haber". www.timeturk.com. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  2. ^ "İstanbul Muhafızları: Ab-ı Hayat Çeşmesi, 5 Ekim'de Sinemalarda". Haberler.com. 1 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]