İstanbul'daki kiliseler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İstanbul'daki kiliselerin listesi. İstanbul'daki kiliseler, çoğunlukla Katolik, Ortodoks, Anglikan veya Protestan kilisesidir.

Kilise isimlerinin anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Asur (Süryani) kiliseleri

Kilise isimlerinin başında kullanılan Mar (Mor) ve Mart (Mort) sıfatları Aziz anlamına gelir

Rum kiliseleri
Kilise adlarında kullanılan hagia, hagios azize, aziz demektir ve aya, ayios okunur.
Ermeni Kiliseleri
Surp, kutsal demektir. Öi çoğunluktadır. Bu kiliselerin neredeyse tamamına yakını Bizans döneminden kalmadır. Rum Ortodoks kiliselerinin birçoğunda şifalı olduğuna inanılan, kutsal su içeren ayazmalar bulunur. Sayı olarak daha sonra Ermeni ve Katolik Kiliseleri gelir.

Bu kiliselerin hepsi ibadete açık değildir. Birçoğu (özellikle Rum Ortodoks Kiliseleri) ya müze, ya başka amaçlarla kullanılmakta ya da harap durumdadır.

Rum Ortodoks kiliseleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe adı Yunanca adı Semt Yapım yılı Durum Konumu
Aya Triada Kilisesi
Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Taksim 1880 Aktif 41°02′08″K 28°59′03″D / 41.03556°K 28.98417°D / 41.03556; 28.98417
Ayios Konstantinos ve Ayia Eleni Kilisesi
- Tarlabaşı 1861 Aktif 41°02′16″K 28°58′36″D / 41.03778°K 28.97667°D / 41.03778; 28.97667
Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı
Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλή Balıklı 1835 Aktif 41°00′24″K 28°54′57″D / 41.00667°K 28.91583°D / 41.00667; 28.91583
Fener Rum Patrikhanesi
(Ayios Yeoryios Kilisesi)
Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Fener ? Aktif 41.02923, 28.95163
Panayia Evangelistria Kilisesi
Ελληνικός Ορθόδοξος Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας Dolapdere 1893 Aktif 41.0422, 28.98018
Panayia İsodion Kilisesi
- Galatasaray 1804 Aktif 41°01′58″K 28°58′33″D / 41.03278°K 28.97583°D / 41.03278; 28.97583


Ermeni kiliseleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik kiliseleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe adı Özgün adı Milli bağı Semti Yapım yılı Durumu Konumu
Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi
სტამბოლის ქართული კათოლიკური ეკლესია Gürcü Bomonti 1861 Aktif 41.05879, 28.98305
Czestochova Meryem Ana Kilisesi
- Polonya Polonezköy 1914 ? -
Kadıköy Fransız Katolik Kilisesi
Église Notre-Dame de l'Assomption Fransız Moda 1865 Aktif 40°59′03.6″K 29°01′31.9″D / 40.984333°K 29.025528°D / 40.984333; 29.025528
Odigitria Kilisesi
- Rum Taksim 19. yüzyıl Kapalı -
Saint Augustin Şapeli
- Fransız Fenerbahçe ? ? -
Saint Benoît Latin Katolik Kilisesi
Saint Benoît Fransız Galata 14. yüzyıl Aktif 41.02503, 28.97679
Saint Esprit Kilisesi
Cathédrale du Saint-Esprit d'Istanbul Fransız Harbiye 1845 Aktif 41°02′40.90″K 28°59′08.70″D / 41.044694°K 28.98575°D / 41.044694; 28.98575
Saint Louis Kilisesi
Paroisse Saint-Louis des Français Istanbul Fransız Taksim 1628 Aktif 41.03166, 28.97756
Sen Piyer Kilisesi
Chiesa dei Santi Apostoli Pietro e Paolo İtalyan Galata 1841 Aktif 41.02473, 28.97294
Sankt Georg Katolik Lazarist Kilisesi
- Avusturya Galata 1677 ? 41.02424, 28.97347
Santa Maria Draperis Kilisesi
Chiesa di Santa Maria Draperis İtalyan Taksim 1904 Aktif 41.02775, 28.97693
St. Antuan Kilisesi
Basilica di Sant'Antonio di Padova İtalyan Taksim 1912 Aktif 41.0323, 28.97713

Anglikan kiliseleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe adı İngilizce adı Semt Yapım yılı Durum Konumu
Diriliş Kilisesi
- Tarlabaşı ? Aktif 41.03654, 28.9742
Kırım Kilisesi
Crimea Memorial Church Tünel 1868 Aktif 41°01′40″K 28°58′38″D / 41.0277°N 28.9771°E / 41.0277; 28.9771
St. Helenas Anglikan Kilisesi
The Parish Church of St. Helena Tepebaşı 1692 Aktif 41.033, 28.97574

Protestan kiliseleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe adı Özgün adı Milli bağı Mezhebi Semti Yapım yılı Durumu Konumu
Alman Protestan Kilisesi
Evangelische Gemeinde Deutscher Sprache in der Türkei Alman Protestan Tarlabaşı 1861 Aktif 41.03611, 28.97381
Hollanda Başkonsolosluğu Şapeli
- Hollanda Kalvinist Taksim 1683 Aktif 41.03084, 28.97617
İsveç Luteryen Kilisesi
- İsveç Luteryen Taksim 1858 Aktif 41.02891, 28.97496


  • Anadolu Protestan Kilisesi (Kadıköy)
  • Bahçesehir Yeni Kilisesi
  • Beşiktaş Protestan Kilisesi
  • İstanbul Nehir Pentikostal Kilisesi, Harbiye
  • İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı, Altıntepe Kilisesi - Maltepe
  • İstanbul Dirisu Kilisesi, Osmanbey
  • Kadıköy uluslararası Topluluğu (KUT Kilisesi, Kadıköy)
  • Union Church
  • Ümraniye Protestan Kilisesi
  • Yaşam Kilisesi
  • Gedikpaşa İncil Kilisesi, Fatih
  • Zeytinburnu Mesih İmanlıları İbadethanesi, Zeytinburnu
  • Üsküdar Sonsuz yaşam Protestan kilisesi
  • Avcılar Protestan Kilisesi

Türk Ortodoks kiliseleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Semti Yapım yılı Durumu Konumu
Ayios Nikolaos Türk Ortodoks Kilisesi
Karaköy 1834 ? 41.02441, 28.97824
İoannes Prodromos Türk Ortodoks Kilisesi
Karaköy 1796 Aktif 41.02512, 28.97803
Panayia Kafatiani (Kefeli) Kilisesi
Karaköy 1840 Aktif 41.0251, 28.97905

Diğer kiliseler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe adı Özgün adı Milli bağı Mezhebi Semti Yapım yılı Durumu Konumu
All Saints Moda Kilisesi
- İngiliz Presbiteryen Moda 1878 Aktif 40°58′55″K 29°01′30″D / 40.98194°K 29.025°D / 40.98194; 29.025
Aya Panteleymon Kilisesi
- Rus Ortodoks Karaköy 1917 Aktif 41.02476, 28.97841
Meryem Ana Kadim Süryani Kilisesi
- Süryani Süryani Tarlabaşı 1844 Aktif 41°02′13″K 28°58′43″D / 41.037027°N 28.978555°E / 41.037027; 28.978555
Sveti Stefan Kilisesi
Свети Стефан Bulgar Ortodoks Balat 1898 ? 41°01′55″K 28°56′59″D / 41.03194°K 28.94972°D / 41.03194; 28.94972