İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İsdemir sayfasından yönlendirildi)
İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.
(İsdemir)
EndüstriDemir-çelik sanayisi
KuruluşTürkiye 1970
Genel merkezi,
Türkiye Kuruluş Tarihi: 3 Ekim 1970
Önemli kişilerSüleyman Savaş Erdem
(Yön. Kur. Başkanı)
Aslıhan Döğer
(Yön. Kur. Başkan Vekili)
Salih Cem Oral
(Genel Müdür)
ÜrünUzun Demir-çelik ürünleri
Kütük demir
Kangal demir
Yassı Demir-çelik ürünleri
Slab
Bobin çelik
Dilinmiş rulo çelik
Kesilmiş sac
Web sitesiİskenderun Demir ve Çelik A.Ş. resmî sitesi
Yükleme limanından İsdemir'in görünüşü

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (kısaca: İsdemir), Türkiye’nin en büyük demir-çelik işletmesidir. Hatay’ın Payas ilçesinde 16.757.238 m² alan üzerine kurulmuştur. İsdemir; Türkiye’nin kuruluş tarihi itibarı ile üçüncü, uzun mamul üretimi açısından ise en büyük entegre tesisidir. İsdemir, 2008 yılında devreye aldığı 3,5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme kapasitesi ile de Türkiye'nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisidir. {Https://www.isdemir.com.tr/kurumsal/ 11 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.}[1]

Uzun çelik üretmek üzere 3 Ekim 1970[2] tarihinde kurulan İskenderun Demir ve Çelik A.Ş., 1 Şubat 2002 tarihinde Erdemir Grubu bünyesine katılmıştır. Ülkemizdeki uzun/yassı ürün dengesizliğinin giderilmesine yönelik olarak Cumhuriyet tarihinin tek seferde gerçekleştirilen en yüksek meblağlı yatırımı olan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımlarının hayata geçirilmesinin ardından İskenderun tesislerinde 2008 yılında yassı nihai mamul üretimine başlanmıştır.

Türkiye çelik sektörünün gelişimi açısından hayati önem taşıyan yassı mamul üretim kapasitesinin artırılmasında önemli bir rol oynayan İSDEMİR’de, kütük ve kangal uzun mamullerinin üretimi de sürdürülmektedir.

Hatay’ın Payas ilçesinde 6,8 milyon m² fabrika alanına kurulmuş olan İSDEMİR bugün yaklaşık 5,3 milyon ton sıvı çelik kapasitesine sahiptir. Ayrıca 3,5 milyon tonu yassı ürün, 2,5 milyon tonu uzun ürün olmak üzere 6 milyon ton nihai mamul üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rulo ya da rulodan sac: Kalınlıkları 1.20-25.00 mm arasında değişen rulo ürünler veya rulodan boya kesilmiş/dilinmiş sac ürünler.
  • Levha: Kalınlıkları 6.00 - 200.00 mm ve genişlikleri 1000–3600 mm arasında olan ürünler.
  • Nervürlü inşaat çeliği imalatına uygun çelikler
  • Köşebent ve profil imalatına uygun yapı çelikleri
  • Gemi profili imalatına uygun çelikler
  • Otomotiv sanayisine uygun krom alaşımlı yüksek karbonlu çelikler

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İsdemir - Kurumsal". www.isdemir.com.tr. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021.